Στο θετικό έργο της κυβέρνησης προσπάθησε να εστιάσει ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας για «νέα σελίδα» και για «σαφή σχέδια διεξόδου» από την κρίση. Ωστόσο το κλίμα ήταν μάλλον αρνητικό. Σημειώθηκαν αρκετές εσωτερικές αντιπαραθέσεις, στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα της κυβέρνησης, ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με την προοπτική ενός υπουργικού ανασχηματισμού, με πιθανότερη ημερομηνία -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- μετά τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, αναδύθηκε η υπόγεια σύγκρουση δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Αφορμή και πρόφαση για την αντιπαράθεση είναι τα νομοσχέδια για την Ψηφιακή Πολιτική και για τη συγκρότηση Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας που φέρονται να προκαλούν αντιδράσεις στο υπουργείο Οικονομικών, λόγω κυρίως των απαιτούμενων νέων κονδυλίων.
Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα λένε ότι, σε περίπτωση ανασχηματισμού, με την ενδεχόμενη μετακίνηση του κ. Παππά σε παραγωγικό υπουργείο (προσβλέπει στο υπουργείο Ανάπτυξης), η συνεργασία με τον κ. Τσακαλώτο θα είναι δύσκολη.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, η ομάδα των «53+» (με άτυπο επικεφαλής τον κ. Τσακαλώτο) διαφοροποιήθηκε -ως συνήθως- από το τελικό κείμενο εισήγησης το οποίο θα τεθεί προς ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο. Τα στελέχη της εσωκομματικής κίνησης τόνιζαν ότι ο -ιδιαίτερα αισιόδοξος- απολογισμός που καταγράφεται στο κείμενο δεν είναι ειλικρινής καθώς δεν αναφέρει ότι σημειώθηκαν σοβαρές υποχωρήσεις ενώ επεσήμαναν ότι «πρέπει να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν υποστεί τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα».
«Κάναμε δεξιό ανασχηματισμό για να κλείσει η συμφωνία, τώρα χρειάζεται αριστερός ανασχηματισμός, για να πειστεί η κοινωνία» σχολίαζε στέλεχος της ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των «53+» βρέθηκαν δυο υπουργοί: ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος κατηγορείται ότι επιχειρεί την άμβλυνση κάποιων «γωνιών» του νόμου Παρασκευόπουλου, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Παράλληλα, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου δέχθηκε έντονη κριτική από τη νεολαία του κόμματος για το νομοσχέδιο και τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προωθεί. Κατηγορήθηκε ότι στην προσπάθειά του να τηρήσει ισορροπίες έχει απέναντί του «τους πάντες», που θεωρούν ότι το νομοσχέδιό του είναι περισσότερο άσκηση τήρησης ισορροπιών και λιγότερο μια τομή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το κλίμα που διαμορφώθηκε, σε περίπτωση ανασχηματισμού φαίνεται ότι από τη θέση του θα απομακρυνθεί ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, ενώ, αντιθέτως, ενισχυμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος του νυν αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.
Επιπλέον εκφράστηκε μία δυσφορία απέναντι στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, από την οποία το Μέγαρο Μαξίμου περίμενε περισσότερα και πιο προσεκτικούς χειρισμούς σε μια σειρά ζητημάτων.
Το βράδυ της Παρασκευής, 21 Ιουλίου, θα αρχίσει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με την εισήγηση του Πρωθυπουργού.