| © European Union
Επικαιρότητα

Ο Μητσοτάκης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα της Σπυράκη

Η ευρωβουλευτής είχε πει ότι εντός της Παρασκευής θα έστελνε επιστολή στον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ για να τεθεί εκτός όσο διαρκεί η έρευνα των ευρωπαϊκών αρχών. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Τι σημαίνουν οι τελευταίες εξελίξεις για την υποψηφιότητά της στις επικείμενες εκλογές στην Α' Θεσσαλονίκης
Protagon Team

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, αργά τη νύχτα της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση που ανέκυψε με την παρέμβαση του ευρωπαίου γενικού εισαγγελέα για την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, «σοβαρή» και δεσμεύτηκε για περαιτέρω αποφάσεις το πρωί της Παρασκευής.

«Θα επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να απαντήσω αύριο», είπε ο Πρωθυπουργός και στον «πρωινό καφέ» του Μαξίμου επρόκειτο να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Δεν πήρε και πολύ. Λίγο μετά τη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό μέγαρο, από τη ΝΔ ανακοινώθηκε πως: α) αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της ΝΔ της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται και β) όσο διαρκεί η απόφαση της αναστολής, η κυρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις εθνικές εκλογές.

Τι είχε συμβεί; Πώς η κυρία Σπυράκη, από δηλωμένη υποψήφια της ΝΔ στις επόμενες εκλογές στη Θεσσαλονίκη, έγινε ξένο σώμα στη ΝΔ; Ολα ξεκίνησαν –και πάλι, όπως και με την υπόθεση της Εύας Καϊλή– από τις Βρυξέλλες…

Η ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα 

«Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κας Εύας Καϊλή, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της κυρίας Μαρίας Σπυράκη, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλεγμένη με τη Νέα Δημοκρατία.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που ελήφθη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η κυρία Καϊλή και η κυρία Σπυράκη δικαιούνται το τεκμήριο της αθωότητας».

Από την πλευρά της η κυρία Σπυράκη, αφού δήλωσε από την πρώτη στιγμή πρόθυμη να αρθεί η ασυλία της, «προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο», σε νεότερες δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής γνωστοποίησε θα ζητήσει η ίδια την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

«Θα ζητήσω σήμερα την αναστολή της κομματικής μου ιδιότητας», δήλωσε στο Οpen «δεν θέλω να υπάρχουν σκιές», ενώ όπως έκανε γνωστό μιλώντας στην ΕΡΤ, εντός της ημέρας επρόκειτο να στείλει τη σχετική επιστολή στον γραμματέα της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη.

«Ευχαρίστως δέχομαι την άρση της ασυλίας μου προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως αυτή η υπόθεση και να μην έχει αφήσει καμία σκιά. Η υπόθεση αφορά την ευθύνη μου για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του γραφείου που δεν έχει να κάνει με χρήματα που πιάνει βουλευτής στα χέρια του», θέλησε να διευκρινίσει.

Οπως εξήγησε η υπόθεση αφορά πρώην συνεργάτη της, ο οποίος απουσίαζε σε αρκετές περιπτώσεις από τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ λάμβανε επίδομα για εργασία στο εξωτερικό.

«Η ευθύνη αυτή βαραίνει το ίδιο το φυσικό πρόσωπο αλλά και τον ίδιο τον βουλευτή που έχει την ευθύνη του προϋπολογισμού», είπε, αποδεχόμενη μέρος της ευθύνης της.

Στις δηλώσεις της στην ΕΡΤ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ επανέλαβε πως δεν έχει καμία οικονομική συναλλαγή μαζί του ούτε κρατούσε μέρος των επιδομάτων αλλοδαπής που λάμβανε. Και όπως, τόνισε,  η διαδικασία θα πρέπει να προχωρήσει πολύ γρήγορα.

«Αυτό θα το κάνω αποφασισμένη για να στερήσω από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε δυνατότητα επίθεσης στη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι θα ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας μέχρι να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση – διαδικασία που όπως εκτίμησε, αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες.

«Οταν με το καλό διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, περιμένω την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με συγγνώμη κεφαλαίο. Αν και δεν το συνηθίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να κλείσει άμεσα η υπόθεση»

Ερωτηθείσα σχετικά, η κυρία Σπυράκη απέφυγε να απαντήσει αν έχει μιλήσει με τον Πρωθυπουργό για το θέμα και αρκέστηκε να πει ότι θα πρέπει να μείνουμε στην ουσία που είναι η αναστολή της κομματικής της ιδιότητας.

«Σημασία έχει ο καθένας από εμάς που είναι στο κέντρο μιας υπόθεσης να διευκολύνουμε την παράταξή μας. Ετσι αποφεύγω να δίνω όπλα στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έρευνας», επανέλαβε.

Οσο για το ποια πιστεύει ότι θα είναι η κατάληξη της έρευνας, μίλησε για διοικητική ποινή και ένα πρόστιμο.

«Η διαδικασία μέχρι τώρα, πριν προκύψει το θέμα με το Qatargate, ήταν μια διαδικασία συνήθης» υποστήριξε και επανερχόμενη στο σχόλιό της για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ,  επέμεινε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  «προσπαθεί να συσχετίσει άσχετες υποθέσεις και να με χαρακτηρίσει ως διεφθαρμένη».

Οι εκλογές και η υποψηφιότητα

Στο ερώτημα αν θα είναι κανονικά υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης με το κυβερνών κόμμα, η κυρία Σπυράκη απάντησε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη γρήγορη ολοκλήρωση της έρευνας (με δεδομένη την εκτίμηση ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο με τρεις μήνες).

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική σύμπτωση φέρνει την ίδια και βεβαίως το κυβερνών κόμμα σε αμήχανη θέση, καθώς δεν έχουν περάσει παρά τρεις εβδομάδες από την ημέρα που η κυρία Σπυράκη συναντούσε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της στην Α’ Θεσσαλονίκης στις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Με δεδομένο ότι η κομματική της ιδιότητα τίθεται σε αναστολή, ήταν σαφές ότι η υποψηφιότητά της έχει υπονομευτεί και ακυρωθεί στην πράξη…