Το υπό ανέγερση πολυώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου 5 | Facebook
Επικαιρότητα

Αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών γύρω από την Ακρόπολη μετά τον σάλο

Εκ των υστέρων μπαίνει φρένο στην οικοδόμηση «μεγαθηρίων» που μπλοκάρουν τη θέα στον βράχο της Ακρόπολης. Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο. Αμεσος έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, επί της οδού Φαλήρου 5
Protagon Team

Σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της Αθήνας, νότια της Ακρόπολης, προχωρά τώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπό το βάρος των αντιδράσεων που προκάλεσε η ανέγερση πολυώροφων κτιρίων τα οποία κλείνουν την οπτική πρόσβαση στην Ακρόπολη.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΝ, ο κ. Σταθάκης ζήτησε επιπλέον από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτιρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5, καθώς επίσης και τη διενέργεια αυτοψίας από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας.

Οσο για το ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται πως «ουδέποτε έχει εισαχθεί κάποιο αίτημα στα όργανα ή στις υπηρεσίες του υπουργείου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε τρεις κινήσεις προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανέγερση κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή που περιβάλλει την Ακρόπολη, ώστε το ύψος τους να μην εμποδίζει τη θέα προς τον ιερό βράχο.

1. Ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, προτίθεται να προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης

2. Ζήτησε, επίσης, από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στον άμεσο έλεγχο νομιμότητας της οικοδομικής άδειας του κτηρίου που έχει κτιστεί επί της οδού Φαλήρου 5

3. Στη συνέχεια θα διενεργηθεί αυτοψία από τους επιθεωρητές δόμησης, προκειμένου να ελεγχθεί η ορθή εφαρμογή της οικοδομικής άδειας

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του υπουργείου, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη.

Στη βάση αυτή, θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.

Τέλος, σε σχέση με το ακίνητο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, ουδέποτε έχει εισαχθεί κάποιο αίτημα στα όργανα ή στις υπηρεσίες του υπουργείου».

Ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

Σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα, ο Δήμος Αθηναίων τονίζει:

«Για την έγκριση και αδειοδότηση ανέγερσης κτιρίων, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, όπως είναι υποχρεωμένες, εφαρμόζουν τον ισχύοντα νόμο, νόμος που λόγω προσφάτων τροποποιήσεων δεν προστατεύει επαρκώς τοπόσημα και περιοχές της Αθήνας με μεγάλη ιστορική και συμβολική αξία. Η περίπτωση των συγκεκριμένων δύο κτιρίων που προορίζονται για ξενοδοχεία αναδεικνύει την ανάγκη τροποποίησης του ισχύοντος νομικού καθεστώτος. Έως τότε, το υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του για την ανέγερση του κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάσου.

Διαρκούσης της δημόσιας συζήτησης για την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων, ο δήμος Αθηναίων, σε ό,τι τον αφορά, διευκρινίζει:

Α. Στην περίπτωση του ανεγερθέντος ξενοδοχείου επί της οδού Φαλήρου 5, το οποίο βρίσκεται εκτός ιστορικού κέντρου, εκδόθηκε έγκριση δόμησης (288/2016) και άδεια δόμησης (15/2017), αφού είχαν προηγηθεί οι εξής πέντε (5) θετικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και δύο (2) του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής:

1. 24 Μαρτίου 2014 – Τμήμα Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας – ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΓΑΧ/ Φ03/215087/116137/14182/6501

2. 11 Μαϊου 2016 – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών – ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΕ/ 148848/90085/9492/2095

3. 3 Δεκεμβρίου 2018 – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών – ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΠΑ/ΤΠΚΑΜ /561061/401896/20946/4601

4. 14 Σεπτεμβρίου 2016 – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΑΘΗΝΩΝ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΕ /294288/176484/16819/4459

5. 30 Αυγούστου 2016 – Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών – ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ/ΤΠΚΑΧΜΑΕΕ/ 279438/167580/16122/4234

6. Σύμφωνες γνώμες του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (2016, 2018).

Επιπλέον, για το θέμα του ύψους γνωμοδότησε μετά από ένσταση το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ), και μετά από νέα προσφυγή εκδόθηκε θετική δικαστική απόφαση 2551/2018 του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Στη συνέχεια εκδόθηκαν η 379/2018 έγκριση δόμησης και η 24/2019 άδεια δόμησης με μικρές τροποποιήσεις εσωτερικού χώρου. Στην παραπάνω διαδικασία ο δήμος Αθηναίων, μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης, έλεγξε το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγκρίσεων, τα οποία ήταν πλήρη. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την αρχική έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να καταθέσει την τελική μελέτη για την ανέγερση προς θεώρηση.

Β. Για την περίπτωση του υπό ανέγερση κτιρίου μεταξύ των οδών Μισαραλιώτου και Τσάμη Καρατάση, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποφανθεί θετικά για την ανέγερση εννιαόροφης οικοδομής με πέργκολα και ασκεπή πισίνα στο δώμα, απόφαση που, όπως σημειώνεται πιο πάνω, πρέπει να ανακληθεί. Κατατέθηκε στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4495/17, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προέγκριση για έλεγχο των όρων δόμησης. Η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων προέβη σε έλεγχο μόνο του Τοπογραφικού διαγράμματος και του Διαγράμματος κάλυψης, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης και περιορισμούς της περιοχής. Αναμένονται οι υπόλοιπες εγκρίσεις, λόγω Ιστορικού Κέντρου, προκειμένου να κατατεθεί η οικοδομική άδεια».