«Η δημοκρατία υπό πολιορκία», «το πραξικόπημα της τρέλας», «ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον»: το «χάος», που προκλήθηκε την Τετάρτη, στο Καπιτώλιο από τους οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, βρέηθηκε στις πρώτες σελίδες του διεθνούς Τύπου, που επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη στον απερχόμενο πρόεδρο, τον οποίο κατηγορεί ότι ενθάρρυνε τη βία των οπαδών του.
«Το Καπιτώλιο πολιορκημένο – Οι υποστηρικτές του Τραμπ καταλαμβάνουν την καρδιά της αμερικανικής δημοκρατίας», είναι ο τίτλος των Times του Λονδίνου, οι οποίοι περιγράφουν πώς οι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που συνεδρίαζαν για να επικυρώσουν την εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, «φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες και βρήκαν καταφύγιο κάτω από τα γραφεία» ενώ το προσωπικό «κρυβόταν μέσα στα γραφεία».
Κάτω από τον τίτλο «Η δημοκρατία υπό πολιορκία», η Daily Telegraph κάνει λόγο για «σκηνές χωρίς προηγούμενο στην Ουάσινγκτον» με «ορδές υποστηρικτών του Τραμπ» να καταλαμβάνουν τον ναό της αμερικανικής διπλωματίας.
Για τον Guardian, αυτές οι βιαιότητες αποτελούν «την πιο σημαντική πρόκληση του αμερικανικού δημοκρατικού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο».
Για τη μεγάλη ισπανική εφημερίδα El Pais, «ο Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε χθες το χάος που δημιουργήθηκε στην Ουάσινγκτον την ώρα που το Κογκρέσο ετοιμαζόταν να επικυρώσει τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Ντροπή» και «χάος» είναι οι λέξεις που επανέρχονται στις κύριες γερμανικές εφημερίδες.
«Ημέρα ντροπής για την αμερικανική δημοκρατία» είναι ο τίτλος της Die Welt. «Η Αμερική γνώρισε την πρώτη της βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος» και «ο πρόεδρος, τα ψέματά του και ένα ασπόνδυλο ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πολιτικά υπεύθυνοι», γράφει ο Κλέμενς Βέργκιν σε άρθρο του στον ιστότοπο της εφημερίδας.
«Το πραξικόπημα της τρέλας» είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία κάνει επίσης λόγο για «ντροπή στην Ουάσινγκτον».
Η μεγάλη ιταλική εφημερίδα La Repubblica κάνει παραλληλισμό με την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία στα χρόνια του 1920: «Η Αμερική, ολόκληρη η Αμερική, βίωσε με φρίκη απ’ ευθείας από την τηλεόραση το αντίστοιχο μιας πορείας προς τη Ρώμη στην Ουάσινγκτον, την εισβολή στο Καπιτώλιο, το πλήγμα στην ίδια την ιερότητα της δημοκρατίας της», γράφει ο ανταποκριτής της Μάριο Πλατέρο.
Η Corriere della Sera επανέρχεται στο προφίλ των Proud boys, «εξτρεμιστών της Δεξιάς, αλλά επίσης γυναικών και νέων. Οι οποίοι κλήθηκαν απευθείας από τον Τραμπ. Ο οποίος στη συνέχεια προσπαθεί στην τηλεόραση να μειώσει την πίεση: “Είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης”. Αλλά πολύ αργά».
«Τραμπ: η στρατηγική του χάους» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Liberation, η οποία τιτλοφορεί το ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες της «Ο Τραμπ βάζει φωτιά στην Ουάσινγκτον». «Η επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της αμερικανικής δημοκρατίας πήρε την Τετάρτη μια στροφή τόσο συγκεκριμένη όσο και συμβολική, όταν μερικοί από τους οπαδούς του, κινητοποιημένοι από την ομιλία του, κατάφεραν να διεισδύσουν διά της βίας μέσα στο Καπιτώλιο».
«Ναρκισισμός»
Στη Figaro, ο αρθρογράφος Φιλίπ Ζελί υπογραμμίζει ότι «ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να αποχωρήσει από ψηλά, ως “πρόεδρος του λαού” με έναν απολογισμό αμφισβητούμενο, αλλά όχι αμελητέο. Αντί γι’ αυτό, καθώς ο ναρκισισμός του έχει υποτάξει κάθε αξιοπρέπεια, κακομεταχειρίζεται τους θεσμούς, ποδοπατά τη δημοκρατία, διαιρεί την παράταξή του».
Ο βραζιλιάνικος Τύπος γίνεται χλευαστικός, υπογραμμίζοντας όπως η O Globo ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν στο επίπεδο των λατινοαμερικανικών δημοκρατιών». Για την Ούρσουλα Πάσος της Folha de S. Paulo, «η ειρωνεία είναι πως τα στηρίγματα του Τραμπ μοιάζουν με τους Σοβιετικούς του Αϊζενστάιν», διότι «οι εικόνες των διαδηλωτών στα σκαλιά του Καπιτωλίου θυμίζουν την ταινία του 1927 που δόξαζε τη Ρωσική Επανάσταση».
«Ο στόχος ήταν το Καπιτώλιο, όχι οι Δίδυμοι Πύργοι, όμως ήταν κι αυτό τρομοκρατία», κατηγορεί η Ελιάνε Καντανιέδε στην O Estado de S. Paulo. «Μια τρομοκρατία εγχώρια, εσωτερική, εναντίον τοηυ Καπιτωλίου και υποδαυλισμένη από το ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ».
Στο Κάιρο, η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram γράφει πως «οι εικόνες φέρνουν στη σκηνή τη θυσία της αμερικανικής δημοκρατίας, τον θάνατο της ελευθερίας της και την πτώση των αξιών που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματούσαν να θέλουν να εξάγουν στους λαούς του κόσμου και να τις κάνουν αφορμή ανάμιξης στις υποθέσεις άλλων κρατών».
Η θέση των υπερσυντηρητικών αμερικανικών ΜΜΕ
Δεν ήταν όλοι βέβαια που καταδίκασαν τα γεγονότα.
Αμερικανικά υπερσυντηρητικά μέσα ενημέρωσης υποβάθμισαν τη σοβαρότητα τις εισβολής τραμπούκων του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, κάνοντας λόγο για θεμιτή οργή και κατηγορώντας, χωρίς απόδειξη, την άκρα Αριστερά ότι διείσδυσε στο κίνημα!
«Το μεγαλύτερο μέρος αυτού που είδαμε σήμερα ήταν υπέροχο»: ο Μπεν Μπέργκκαμ, ο ρεπόρτερ του μικρού ιντερνετικού καναλιού Real America’s Voice, κατέληξε χθες, μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου, σε συμπεράσματα πολύ διαφορετικά απ’ αυτά των περισσότερων παρατηρητών.
Οι νέοι υπερσυντηρητικοί πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής ενημέρωσης, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν κομμάτια της αγοράς από το Fox News, επεδίωξαν να αποσυνδέσουν τους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ από το χάος που επικράτησε στο Κογκρέσο.
Από τη μια πλευρά, «μια μεγάλη πλειονότητα ειρηνικών διαδηλωτών», σύμφωνα με τον Μπεν Μπέργκκαμ, και, από την άλλη, μια «μικρή ομάδα» ταραχοποιών στοιχείων, όπως την περιέγραψε ο Κρις Σαλσίντο, ένας από τους παρουσιαστές του καναλιού Newsmax, προς το οποίο έχει στραφεί σημαντικός αριθμός ρεπουμπλικάνων μετά τις προεδρικές εκλογές.
Από το Newsmax μέχρι το Real America’s Voice, περνώντας από το One America News (OAN), το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει συστήσει επανειλημμένα αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, μερικά υπερσυντηρητικά μμε κατήγγειλαν, χωρίς να αναφέρουν κανένα στοιχείο για να στηρίξουν την καταγγελία τους, πως υπήρξε δήθεν διείσδυση οργανώσεων της άκρας Αριστεράς.
«Πιστεύω πως ήταν καλυμμένοι Antifa», εξήγησε η Τζίνα Λάουντον, παρουσιάστρια του Real America’s Voice, αναφερόμενη στους ταραχοποιούς με τους οποίους διασταυρώθηκε χθες στους διαδρόμους του Κογκρέσου.
«Δεν ξέρουμε καν ποιος ήταν από την άλλη πλευρά σ’ αυτές τις πόρτες» ανάμεσα στους ταραξίες, είπε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Πατ Φάλον στο Newsmax.
– «Θυμωμένοι άνθρωποι» –
Αν και κατήγγειλε τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν μέσα στον περίβολο του αμερικανικού κοινοβουλίου, ο Γκρεγκ Κέλι του Newsmax θεώρησε λογικά τα χθεσινά γεγονότα, τα οποία προκάλεσαν ωστόσο σοκ σε όλο τον κόσμο.
«Αν κλέψεις εκλογές», εξήγησε επαναλαμβάνοντας τις αβάσιμες κατηγορίες του στρατοπέδου Τραμπ, «θα υπάρξουν πολλοί θυμωμένοι άνθρωποι».
Στις πύλες του Κογκρέσου, οι διαδηλωτές «έσπρωξαν, αλλά ουσιαστικά αυτό είναι όλο», υποστήριξε ο Κέβιν Κορκ, δημοσιογράφος του Fox News, μιλώντας για γεγονότα τα οποία ξένοι ηγέτες χαρακτήρισαν πλήγμα στη δημοκρατία.
«Όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι στην εξουσία αποφάσισαν να καταπιέσουν τόσο σκληρά τον πληθυσμό ώστε τα πράγματα τελικά εξερράγησαν», υποστήριξε ο σταρ παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον, καταφερόμενος προφανώς εναντίον άλλων, πλην του Τραμπ, χωρίς να τους κατονομάσει.
«Δεν είχα δει ποτέ την κυβέρνηση να αντιτάσσεται στους πατριώτες», επέκρινε η Τζίνα Λάουντον αναφερόμενη στις συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ και δυνάμεις της τάξης.
Ο άλλος σταρ του Fox News, ο Σον Χάνιτι, μολονότι απέρριψε κι αυτός κάθε μορφή βίας, κατήγγειλε ωστόσο, όπως και πολλοί άλλοι συντηρητικοί σχολιαστές, μια μεροληπτική, όπως υποστήριξε, αντιμετώπιση από τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης.
«Θα πουν πως όλοι οι υποστηρικτές του Τραμπ είναι βίαιοι», εξανέστη ο Γκραντ Στίντσφιλντ του Newsmax. «Απλώς θα μου άρεσε να κατήγγελλαν το γεγονός ότι τόσες πόλεις καταστράφηκαν» κατά τις διαδηλώσεις της άνοιξης εναντίον του ρατσισμού.
Τίποτε απολύτως δεν ειπώθηκε για ενεδεχόμενη ευθύνη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρακινεί μετά τις εκλογές τους οπαδούς του να αμφισβητήσουν, μέχρι και πέρα από τη νομιμότητα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Όλοι, με πρώτο τον Σον Χάνιτι, προτίμησαν να αναφέρουν μόνο τις εκκλησεις για ηρεμία του απερχόμενου προέδρου στο Twitter, τις οποίες έκανε αφού άφησε την κατάσταση να εκτραχυνθεί.
Για τον Έρικ Γκρίτενς του Real America’s Voice, η αναγκαστική διακοπή, ακόμη και στιγμιαία, των συζητήσεων στο Κογκρέσο χθες, Τετάρτη, «προσφέρει στον πρόεδρο μερικές ημέρες περισσότερες για να καταδείξει πως υπήρξε νοθεία».