Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή την κριτική που άσκησε για επιμέρους διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Η αρχή έγινε όταν ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, απάντησε σε όσα είχε πει από το βήμα της Βουλής ο κ. Παππάς για τη δυνατότητα του υπουργού να εγκρίνει άδειες επενδύσεων.
«Το νόμο των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε παραλάβει και το νόμο του κ. Δραγασάκη επαναλαμβάνουμε», είπε στον πρώην υπουργό ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντάς τον αδιάβαστο.
«Πλέον η κυβερνητική σας θητεία σας παρακολουθεί. Εάν θέλετε να προκόψετε θα πρέπει να σοβαρευτείτε. Η αντιπολίτευση σας δεν είναι σοβαρή είναι μη σοβαρή. Είναι ατόπημα να έρχεστε στη Βουλή αδιάβαστοι, ήδη έχετε κοπεί, έχετε πάρει κάτω από τη βάση. Ούτε το άρθρο του Δραγασάκη στο προηγούμενο νόμο δεν ήξερες, που τον έχεις υπογράψει κιόλας. Προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθετούσε αυτά που ζητούσε η αγορά. Αυτή είναι η δουλειά των κυβερνήσεων στο καπιταλιστικό κόσμο. Η διαφορά μας είναι ότι εμείς διαβάζουμε τα νομοσχέδια που φέρνουμε στη Βουλή και είναι δικά μας, ενώ εσείς φέρνατε τα νομοσχέδια χωρίς να τα διαβάσετε», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο υπουργός για να απαντήσει στη συνέχεια και στην κριτική για την κατάργηση της ονομαστικοποίησης των μετοχών ιδιοκτητών ΜΜΕ.
«Το άρθρο περί πόθεν έσχες δεν λέει από όσα είπατε. Θα το εξηγήσει σε λίγο ο κ. Πέτσας (σ.σ. δείτε πιο κάτω). Αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω: αυτή η εσωτερική ανάγκη του κ. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ να μαθαίνουν πάντα τον τελευταίο μέτοχο στα ΜΜΕ, που είναι από βαθιά εσωτερική ανάγκη, δεν υπήρχε όταν επί 4,5 χρόνια ρωτούσαμε ποιος είναι ο μέτοχος αυτής της off shore της Αυγής; και μας έλεγαν δεν είναι off shore στην Κύπρο! Πως άντεξε η καρδιά σας κύριε Παππά; Έχετε την ευκαιρία να μας πείτε και τώρα ποιος είναι ο μέτοχος της Αυγής. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σχοινί. Δεν είστε στο 2014. Εχετε γίνει ρεζίλι των σκυλιών τεσσεράμισι χρόνια. Σταματήστε επιτέλους και αλλάξτε ύφος», συνέστησε ο κ. Γεωργιάδης στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
…οι ταινίες ενηλίκων
Η κουβέντα έφθασε μέχρι στις παραγωγές ταινιών online περιεχομένου για ενήλικες, την ενίσχυση των οποίων όπως είπε ο υπουργός Αναπτυξης, προέβλεπε ο αναπτυξιακός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ.
« Ο δικός σας νόμος προέβλεπε παραγωγή online περιεχόμενο για ενήλικες. Θέλετε να έρθω εγώ στη Βουλή τώρα και να πω ποιον θέλετε να εντάξετε; Και ξέρετε τι σημαίνει online περιεχόμενο για ενήλικες… δεν θέλω να επεκταθώ. Από δω και πέρα όταν έρχεστε στη Βουλή, θα μιλάτε σοβαρά και η ομιλία σας δεν ήταν σοβαρή», επανέλαβε απευθυνόμενος στον κ. Παππά.
Παππάς: «Καταργείτε την ονομαστικοποίηση μετοχών και το πόθεν έσχες ιδιοκτητών ΜΜΕ»
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε νωρίτερα ότι η διάταξη για τους καναλάρχες και το πόθεν έσχες εκθέτει το κοινοβούλιο και πρέπει να αποσυρθεί:
«Καταργείτε την ονομαστικοποίηση μετοχών και το πόθεν έσχες ιδιοκτητών ΜΜΕ. Η δική σας διάταξη καθιστά αντιδιαπλεκόμενο τον κ. Βενιζέλο. Ονομαστικοποίηση προέβλεπε ο νόμος Βενιζέλου το 1995. Τον αλλάζετε κι αυτόν. Δεν θα μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος, πρέπει να ενημερώσετε το Εθνικό συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασής γι’ αυτό. Μην με κοιτάτε κ. βουλευτές της επαρχίας. Εσείς θα κάνετε πόθεν έσχες, θα είναι στα μανταλάκια η περιουσία σας ενώ για τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ δεν θα χρειάζεται ε;» παρατήρησε.
Στέλιος Πέτσας: Μόνον οι μεριδιούχοι απαλλάσσονται
Λίγο αργότερα ο υπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας, εξήγησε ότι με τη διάταξη που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο για το πόθεν έσχες απαλλάσσονται μόνον οι μεριδιούχοι, που θα επενδύσουν από δω και πέρα στην ψηφιακή τηλεόραση.
«Οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών και την υποβολή πόθεν έσχες, οι μόνοι που απαλλάσσονται είναι οι τυχόν μεριδιούχοι επενδυτικών σχημάτων που θα επενδύσουν στην ψηφιακή τηλεόραση, η οποία έχει λάβει άδεια με την προηγούμενη νομοθεσία», διευκρίνισε ο κ. Πέτσας.
«Θα τιμήσουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό»
Κατά τα άλλα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, είπε στου βουλευτές της συμπολίτευσης ότι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τον νέο αναπτυξιακό, διότι όπως υπογράμμισε, «αυτό το νομοσχέδιο έρχεται, όπως λέει η έκθεση της ΤτΕ, να προσθέσει στην ελληνική οικονομία 0,5% του ΑΕΠ το χρόνο, για την επόμενη δεκαετία».
«Από αυτό το νομοσχέδιο κόσμος θα βρει δουλειά. Επιχειρήσεις θα στηθούν και θα ιδρυθούν. Θα γίνει τζίρος και θα βγουν κέρδη», υποστήριξε ο υπουργός για να προσθέσει: «Προφανώς και μια κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που της ζητάει η αγορά. Αυτό συμβαίνει στον καπιταλιστικό κόσμο και η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα στην καπιταλιστική οικονομία».
Στις επιτροπές της Βουλής που συζητούν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει τη ζωή των επενδυτών και των επιχειρηματιών ευκολότερη.
«Στόχος είναι προσελκύσουμε τις επενδύσεις. Φυσικά αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε αν πούμε σε έναν επενδυτή να έρθει στην Ελλάδα, για να του κάνουμε τη ζωή δυσκολότερη. Θα τον προσελκύσουμε όταν του δείξουμε ότι θα σεβαστούμε και το χρήμα και το χρόνο του», είπε ο κ. Γεωργιάδης που πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σχολίασε την εισήγηση του Νίκου Παππά.
«Ο κ. Παππάς μας είπε ότι εμείς καταπατάμε εργασιακούς και περιβαλλοντικούς νόμους. Όποιος στοιχειωδώς όμως γνωρίζει πως δουλεύει η ΕΕ, ξέρει πως και να ήθελε μια κυβέρνηση να το κάνει αυτό, δεν μπορεί. Διότι ως μέλος της ΕΕ, έχει να κινηθεί μέσα συγκεκριμένο πλαίσιο και για τα εργασιακά και για τα περιβαλλοντικά», είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σεβόμενη απολύτως την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, που είναι η αυστηρότερη στην πλανήτη, προσπαθεί να συνδυάσει τον στόχο της προσέλκυσης επενδύσεων με αυτό το πλαίσιο.
«Είναι ένα εξαιρετικά πρακτικό νομοσχέδιο. Καταγράψαμε όλα τα εμπόδια που δυσκόλευαν μια επιχείρηση και προχωρήσαμε ώστε να διορθωθούν προβλήματα που λειτουργούσαν ενάντια στην επιχειρηματικότητα», συνέχισε ο υπουργός σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θέλει να κάνει την Ελλάδα την πιο φιλική χώρα στην επιχειρηματικότητα.
«Δίνουμε την ευκαιρία στην οικονομία να κινηθεί γρηγορότερα και το λέμε ότι θέλουμε να το κάνουμε. Εμείς ψηφιστήκαμε από την ελληνικό λαό έχοντας πει προ των εκλογών ότι θα μετατρέψουμε την Ελλάδα στην πιο φιλική επιχειρηματικά χώρα. Και ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Τώρα εμείς είμαστε η πρώτη χώρα που αρνήθηκε με αρνητικά επιτόκια όταν εσείς το καλύτερο που πήρατε ήταν 3,5%. αφήστε λοιπόν αν θα ρέει το χρήμα. Εμείς αντιδικούμε. Αλλά αυτοί που βάζουν τα λεφτάκια τους ξέρουν ποιοι κάνουν τη δουλειά και το αξιολογούν. Και φαίνεται», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επέμεινε: «εμείς προ των εκλογών είπαμε ότι θα τα κάνουμε αυτά που κάνουμε σήμερα. Δεν λέγαμε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε την ιδιωτική οικονομία; δεν λέγαμε για το outsourcing; με αυτή την ατζέντα ο ελληνικός λαός μας ψήφισε. Να μην εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε; εμείς σε αντίθεση με εσάς θα τιμήσουμε όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στον ελληνικό λαό», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζοντας ότι η υπόσχεση που έχει δοθεί είναι «υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αύξηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, φιλική επιχειρηματικά χώρα».