Στρατιώτης του Χαφτάρ στη Σύρτη. Μετά τη συμφωνία, εκεί θα επιχειρεί μόνο μεικτή δύναμη των πρώην αντιμαχομένων, αποκλειστικά αστυνομικού χαρακτήρα | REUTERS/Esam Omran Al-Fetori
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Το πετρέλαιο ως καύσιμο ειρήνευσης στη Λιβύη

Τη Παρασκευή 21 Αυγούστου η πλευρά Σαράζ και η πλευρά Χαφτάρ (μέσω του Σάλεχ) ανακοίνωσαν το τέλος των εχθροπραξιών και δρομολόγηση εκλογών για τον προσεχή Μάρτιο. Μέχρι τότε η αποστρατιωτικοποίηση της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα θα επιβλέπεται από μεικτές δυνάμεις σε αστυνομικό ρόλο
Protagon Team

Ενας δρόμος προς την ειρήνη άνοιξε επιτέλους για τη Λιβύη και τον λαό της με την ανακοινωθείσα κατάπαυση του πυρός η οποία ελπίζεται ότι τερματίζει τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των στρατευμάτων του «αναγνωρισμένου» Φαγιέζ αλ Σαράζ και εκείνων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η λήξη των συγκρούσεων θα σηματοδοτήσει και την απεμπλοκή από τη βορειοαφρικανική χώρα όλων όσοι ενεπλάκησαν με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο (σύροι τζιχαντιστές, ρώσοι μισθοφόροι, Τούρκοι, εμίρηδες, κ.ά.)

Ο Σαράζ από την Τρίπολη και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκουίλα Σάλεχ από την Ανατολική Λιβύη (ο οποίος εκπροσώπησε την πλευρά Χαφτάρ) συμφώνησαν όχι μόνο για την άμεση διακοπή των εχθροπραξιών καθ’ άπασα την επικράτεια, αλλά και για τη διενέργεια εκλογών ώστε να οδηγηθεί η χώρα στην ομαλότητα. Αυτές οι εκλογές θα γίνουν τον προσεχή Μάρτιο.

Οι Φαγιέζ αλ Σαράζ και Αγκουίλα Σάλεχ έκλεισαν μία συμφωνία ειρήνης για την πατρίδα τους

«Κλειδί» στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας ήταν η σύμπτωση απόψεων όσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση δύο εύφλεκτων ζωνών: της Σύρτης, γενέτειρας του Μουαμάρ Καντάφι και της στρατιωτικής βάσης Αλ Τζούφρα, που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Ωστόσο πάνω από όλα καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη ειρήνης έπαιξε η μοναδική πλουτοπαραγωγική πηγή της βορειοαφρικανικής χώρας, το πετρέλαιο.

Το πετρέλαιο σαν δύναμη ειρήνης

Χαρακτηριστική του πνεύματος συνεννόησης που επικράτησε είναι η δήλωση του Σαράζ: «Ο απώτερος στόχος της κατάπαυσης του πυρός είναι η αποκατάσταση της πλήρους κυριαρχίας στο έδαφος της Λιβύης και η απέλαση των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων» είπε ο «αναγνωρισμένος», υπογραμμίζοντας, φυσικά, και τη μεγάλη σημασία του πετρελαϊκού παράγοντα καθώς προέτρεψε σε έμμεση επανεκκίνηση της πετρελαϊκής παραγωγής με σκοπό τις εξαγωγές βάσει «δίκαιης κατανομής των εσόδων» όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Με βάση τη συμφωνία που έκλεισαν οι δύο πρώην αντιμαχόμενες πλευρές, τα έσοδα από τις πετρελαϊκές πωλήσεις θα μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Λιβύης.

ΟΗΕ: «Θαρραλέα πρωτοβουλία»

Η Unsmil, δηλαδή η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, δήλωσε ικανοποιημένη και χαιρέτισε τη «θαρραλέα πρωτοβουλία» των δύο πλευρών. «Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις του Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, και την ενεργοποίηση της πολιτικής διαδικασίας» έγραψε σχετικώς στο Twitter.

Η αυγυπτιακή συμβολή και ο Χαφτάρ

Από τη δική του πλευρά και ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι έκανε πανηγυρική δήλωση: «Χαιρετίζω τις δηλώσεις του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και της Βουλής που καλούν σε κατάπαυση του πυρός και σε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη λιβυκή επικράτεια. Η απόφαση αυτή είναι ένας σημαντικός σταθμός στην οδό μιας πολιτικής διευθέτησης και της αποκατάστασης της σταθερότητας σε αυτήν τη χώρα».

Η παραπάνω άμεση ανταπόκριση του βασικού συμμάχου του Χαφτάρ, της Αιγύπτου, στην ανακοίνωση περί κατάπαυσης του πυρός δηλώνει ότι η Νειλοχώρα συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα ενέκρινε τη συμφωνία, παρατηρεί και η ιταλική Repubblica, η οποία διερωτάται παράλληλα γιατί η ανακοίνωση της συμφωνίας από πλευράς των δυνάμεων του Χαφτάρ έγινε από τον Σάλεχ και όχι από τον στρατάρχη. Τι συμβαίνει; «Είναι πολύ νωρίς ώστε να μιλήσουμε για περιθωριοποίηση του στρατάρχη, ωστόσο είναι ένα σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε» λέει με νόημα.