Με τις νεοοθωμανικές φαντασιώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί εμπέδωσης της τουρκικής κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βόρεια Αφρική, ασχολείται ο Αχμεντ Αμπουντού, σύμβουλος έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας The Independent και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.
Σκοπός του αρθρογράφου είναι να προειδοποιήσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν το παιχνίδι επικυριαρχίας στην περιοχή αυτή αν αφήσουν τους Τούρκους και τους Ρώσους ανεξέλεγκτους, είτε στη Λιβύη είτε στο Ενεργειακό. Υπογραμμίζει την ανάγκη (της Δύσης) να αναγκαστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τις φυγόκεντρες τάσεις της και τον προσεταιρισμό των Ρώσων «πριν να είναι πολύ αργά»…
Στο άρθρο του ο Αμπουντού επικεντρώνει αρχικά στο ότι ο «σουλτάνος» θέλει να αναβιώσει τα χαρακτηρηστικά του οθωμανισμού στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σε αυτή τη φάση τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, ενισχυμένα με μπαρουτοκαπνισμένους τζιχαντιστές της Συρίας, και με αποστολή τους τη στήριξη του καθεστώτος της Τρίπολης («διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση»). Γράφει ότι συνδετικός κρίκος αυτών των ισλαμιστών είναι η λεγόμενη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ο αρθρογράφος περνά γρήγορα στη Ρωσία ωστόσο, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Πούτιν θέλει να εκμεταλλευτεί τις φιλοδοξίες του Ερντογάν που δείχνει να εγκαταλείπει τη Δύση: «Η ανακάλυψη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ανησυχεί την Τουρκία που διαθέτει φτωχές πηγές ενέργειας» – και αυτήν την πραγματικότητα «η Μόσχα τη γνωρίζει» και θα την εκμεταλλευτεί.
Ο EastMed και τα δύο μπλοκ συμφερόντων
«Οι Ρώσοι είναι δάσκαλοι στην τέχνη της αποδιοργανωτικής διπλωματίας» λέει ο Αμπουντού και θα χρησιμοποιήσουν τις περιφερειακές φιλοδοξίες του Ερντογάν για να αποκλείσουν τους δυτικούς από τον «νέο κόμβο ενέργειας». Οι Ρώσοι δεν θέλουν ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed να γίνει πραγματικότητα, διότι το 10% των ευρωπαϊκών αναγκών θα καλυφθεί επιτυχώς και με μεγάλη ζημία για το ρωσικό αέριο. «Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αντιλαμβάνεται ότι εάν για το Ισραήλ και την Ελλάδα η διπλωματική μάχη τελειώσει με τον πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας, όσον αφορά το φυσικό αέριο, αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τη Μόσχα. Υπάρχει σήμερα μία άνευ προηγουμένου διάσταση συμφερόντων στην περιοχή, με τη Ρωσία και την Τουρκία από τη μια πλευρά και με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο από την άλλη».
Ο αρθρογράφος συνδέει τα θέματα της Λιβύης, των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι στο εγγύς μέλλον οι Τούρκοι και οι Ρώσοι «θα τα βρουν» εν συνόλω και στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντός τους.
Οι Ρώσοι, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να χτυπήσουν τη Δύση, ανοίγουν το παιχνίδι. Δεν υποστηρίζουν ιδιαίτερα τον Χαφτάρ στην προσπάθειά του να πάρει την Τρίπολη, «δεν πρέπει να υπάρχουν άλλες αυταπάτες γύρω από αυτό». Ετούτη την ώρα που μιλάμε, γράφει, «τούρκοι αξιωματούχοι συναντώνται με ρώσους ομολόγους τους στη Μόσχα για να εξασφαλίσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη».
Ο αρθρογράφος κρίνει αποσταθεροποιητικό τον ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ΗΠΑ παθητικό θεατή των εξελίξεων. «Ενώ η Τουρκία καταστρέφει τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, ο Tραμπ μένει, ως συνήθως, μίλια πίσω». Ο αμερικανός πρόεδρος, για τον Αμπουντού, θα την πατήσει, όπως και στη Συρία, με την απώλεια της Λιβύης, εξαιτίας της συμπαιγνίας Τούρκων και Ρώσων: «Οι βοηθοί και οι σύμβουλοι του Τραμπ πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια τους και να εκπονήσουν ένα σχέδιο για να εμποδίσουν τη Ρωσία και την Τουρκία να βρεθούν στην περιοχή της Μεσογείου. Πρέπει να τραβήξουν την Τουρκία προς την πλευρά της Δύσης, πριν να είναι πολύ αργά».