Ο Ντόναλντ Τραμπ με αμερικανούς στρατιώτες στην αεροπορική βάση του Μπαγκράμ, όταν επισκέφθηκε το Αφγανιστάν, τον περασμένο Νοέμβριο | REUTERS/Tom Brenner
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Πλήρωναν οι Ρώσοι τους Ταλιμπάν να σκοτώνουν Αμερικανούς;

Οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ρώσοι πράκτορες πλήρωναν Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς, ακόμη και εν μέρει να είναι αληθινές, μπορεί να δημιουργήσουν τη χειρότερη κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
Protagon Team

Σάλο έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι αποκαλύψεις αξιόπιστων αμερικανικών ΜΜΕ ότι ρώσοι πράκτορες πλήρωναν τους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν και -ακόμα περισσότερο- το ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ενημερώσει σχετικά τον Λευκό Οίκο από τον Μάρτιο.

Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές -Ουάσινγκτον, Μόσχα και Ταλιμπάν- έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, όμως τα ΜΜΕ επιμένουν με περισσότερες πληροφορίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται επίσης ότι γνώριζε οτιδήποτε, ενώ πηγές μέσα από τον Λευκό Οίκο, τονίζουν ότι ουδέποτε ενημέρωσαν τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο γιατί δεν υπήρχε συμφωνία μέσα στις μυστικές υπηρεσίες για την αξιοπιστία των πληροφοριών.

Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατά τις έρευνες των αμερικανικών δυνάμεων σε τοποθεσίες στο Αφγανιστάν, βρέθηκαν σημαντικά ποσά σε μετρητά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ είχε λάβει γνώση στις καθημερινές ενημερώσεις από τις μυστικές υπηρεσίες.

Φυσικά οι Δημοκρατικοί δεν άφησαν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να επαναλάβουν ότι ο Τραμπ βλάπτει σοβαρά την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ομως, αυτή τη φορά, εξέφρασαν την ανησυχία τους και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, όπως η βουλευτής Λιζ Τζένι από το Γουαϊόμινγκ, που αναρωτήθηκε ποιος γνώριζε τις πληροφορίες και από πότε.

Αμερικανοί στρατιώτες επιθεωρούν το σημείο έκρηξης από καμικάζι βομβιστή κατά οχήματος του ΝΑΤΟ, σε δρόμο της επαρχίας Κανταχάρ, το 2017

Γιατί όμως, η Ρωσία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο; Το BBC παραθέτει τα πιθανά κίνητρα του Πούτιν.

Η Ρωσία διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και έχει τους λόγους της. Καθώς οι Αμερικανοί αποχωρούν σιγά σιγά από το Αφγανιστάν, η Ρωσία προβληματίζεται για την άνοδο των ισλαμιστών εξτρεμιστών στην περιοχή και την εξάπλωσή τους προς τη δική της κατεύθυνση. Πιστεύει ότι οι Ταλιμπάν είναι ένα προστατευτικό ανάχωμα εναντίον τους.

Η Μόσχα στηρίζει τους Ταλιμπάν με όπλα και χρήματα. Και ενώ διατηρεί σχέσεις με την αφγανική κυβέρνηση και υποστηρίζει σε γενικές γραμμές τη συμφωνία για ειρήνη στη χώρα, φοβάται μελλοντική πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Ταυτόχρονα όμως, η Ρωσία διεξάγει έναν ακήρυχτο «γκρίζο» πόλεμο εναντίον της Δύσης χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους: κυβερνοεπιθέσεις, εκστρατείες παραπληροφόρησης, χρηματοδότηση εξτρεμιστών σε δυτικές χώρες κλπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η δράση των Ρώσων ενέχει και τη χρήση όπλων, όπως στην υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας με τοξικό αέριο ενός πρώην πράκτορά τους σε βρετανικό έδαφος ή σε ένα περίεργο επεισόδιο στη Συρία, όταν ρώσοι «εργολάβοι» του στρατού επιτέθηκαν κατά αμερικανικών θέσεων και οι Αμερικανοί απάντησαν με αεροπορικές επιδρομές σκοτώνοντας πολλούς Ρώσους στην περιοχή.

Κάποιοι Ρώσοι ακόμα αποζητούν εκδίκηση για την αναγκαστική τους αποχώρηση από το Αφγανιστάν, τη δεκαετία του ’80, λόγω της βοήθειας των Αμερικανών στους αφγανούς αντάρτες.

Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ, την περίοδο της προεδρικής θητείας του Τραμπ, ακολουθούν μία «σχιζοφρενή» πολιτική απέναντι στη Ρωσία, όπως σημειώνει το BBC.

Ταλιμπάν παραδίδουν τα όπλα τους στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, στο Τζαλαλαμπάντ, την περασμένη Πέμπτη

Από τη μία, διαμαρτύρονται για τον εκσυχρονισμό του πυρηνικού της οπλοστασίου και προβληματίζονται για τα σχέδιά της στη Μέση Ανατολή και από την άλλη δεν αμφισβητούν ισχυρισμούς των ρώσων αξιωματούχων όταν δηλώνουν ότι η χώρα τους δεν έχει καμία ανάμειξη για παράδειγμα, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Οπως λέει το BBC, για αυτή την ασάφεια ευθύνεται κυρίως ο Τραμπ, που δείχνει μία ιδιαίτερη συμπάθεια σε ισχυρούς δικτατορικούς ηγέτες.

Ο χειρισμός της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για τους Ρώσους και το Αφγανιστάν είναι ενδεικτικός του προβλήματος στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, όπως και πολλοί Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικάνοι διαλαλούν, ο καθένας με τον τρόπο του, ότι δεν υπάρχει μία κοινή στρατηγική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν υπάρχει συνεργασία και δεν υπάρχει και ικανή ηγεσία στην κορυφή.

Η συγκεκριμένη υπόθεση για τους ρώσους πράκτορες και τους Ταλιμπάν είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και ακόμα και εν μέρει μόνο να είναι αληθινή, προβλέπεται να γίνει η χειρότερη κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ακόμα χειρότερα για τον Τραμπ, οι αποκαλύψεις έγιναν σε μία πολύ κακή περίοδο για αυτόν όπου τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο, λίγους μήνες πριν τις εκλογές.

Και εκτός από την πολιτική αναταραχή στις ΗΠΑ και την πανδημία, υπάρχουν πολλά σημαντικά ανοιχτά διεθνή μέτωπα, που της δίνουν απρόβλεπτο βάρος: οι φιλοδοξίες της Ρωσίας και της Κίνας στην παγκόσμια σκηνή, η πρόθεση του Μπένιαμιν Νετανιάχου να προσαρτήσει τη Δυτική Οχθη, το μπέρδεμα του Brexit και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για την «Παγκόσμια Βρετανία», είναι όλοι παράγοντες κρίσιμοι και ευαίσθητοι.

Πάντως, αν ο Τζο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, το σίγουρο είναι ότι δεν θα χαριστεί στους Ρώσους, αν η υπόθεση αποδειχθεί αληθινή, θεωρεί το BBC.