Διαδήλωση υποστηρικτών του Δημήτρη Κουφοντίνα στη Θεσσαλονίκη | SOOC / Konstantinos Tsakalidis
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Ο Κουφοντίνας επέλεξε να ζήσει και να καθοδηγήσει

Οπως προκύπτει από τη σημερινή δήλωσή του, μετά την διακοπή της απεργίας πείνας, δεν αποδέχεται την ήττα του. Εσπευσε, λοιπόν, να καλέσει, εμμέσως πλην σαφώς, σε συμμετοχή στις πορείες αυτών των ημερών, λέγοντας ότι δεν είναι πορείες συμπαράστασης στον ίδιο, αλλά έχουν ευθέως αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά
Protagon Team

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στο υπουργείο Υγείας η είδηση ήταν γνωστή από το βράδυ του Σαββάτου: ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα σταματούσε την απεργία πείνας του. Εχοντας ξεπεράσει τις 65 ημέρες και ενώ η υγεία του ήταν, ομολογουμένως, σε οριακό σημείο, ο «Λουκάς» της 17Ν αποφάσισε να σταματήσει.

Βεβαίως, όπως προκύπτει και από τη δήλωσή του, δεν αποδέχεται την ήττα του αφού, τελικώς, δεν μετήχθη στον Κορυδαλλό, όπως μετ’ επιτάσεως ζητούσε. Η αιτιολόγηση της υπαναχώρησής του, πάντως, λίγη σημασία είχε για την Πολιτεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η άτεγκτη στάση τους έναντι ενός παράνομου, όπως λένε, αιτήματος, είναι μια νίκη της οργανωμένης Πολιτείας.

Ο Κουφοντίνας, βεβαίως, δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τους εχθρούς του, ήτοι την οργανωμένη Πολιτεία, έτσι. Επέλεξε να ζήσει και να καθοδηγήσει. Εσπευσε, λοιπόν, να καλέσει, εμμέσως πλην σαφώς, μέσω της δήλωσής του, σε συμμετοχή στις πορείες αυτών των ημερών, λέγοντας ότι αυτές δεν ήταν πορείες συμπαράστασης στον ίδιο, αλλά είχαν ευθέως αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, ως μια «στιγμή αγώνα, απέναντι σε μια απάνθρωπη εξουσία». «Υπάρχουν ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία, τη βία και τον αυταρχισμό», είπε, προσδίδοντας έναν ευρύτερο πολιτικό μανδύα στις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών. Και μπορεί ο ισοβίτης της 17Ν να ισχυρίζεται ότι «χαρίζει» στην «οικογένεια που κυβερνά» τους νόμους, το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη -τα οποία επικαλούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα-, καλεί, όμως, όσους συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις να μην σταματήσουν, γιατί «αυτό που γίνεται εκεί έξω είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό για το οποίο ξεκίνησε».

Το προσκλητήριο Κουφοντίνα για τις πορείες δεν πέρασε απαρατήρητο από κυβερνητικά στελέχη-και πώς θα μπορούσε; Ο ίδιος ο Κουφοντίνας, άλλωστε, σπεύδει να προσδώσει σε αυτές τις πορείες ένα περιεχόμενο ευρύτερο από εκείνο με το οποίο ξεκίνησαν. Ας μην ξεχνούμε μάλιστα ότι σε πορείες για τον Κουφοντίνα συμμετείχε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πολλοί από αυτούς που συμμετέχουν στα συλλαλητήρια και στις «δράσεις» υπέρ Κουφοντίνα, συναντώνται με άλλους, σε άλλες πλατείες, «ενάντια στην αστυνομοκρατία», όπως τίθεται πλέον. Και δεν είναι μυστικό, ότι τόσο η Νεολαία του, όσο και αρκετές τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν σε συμμετοχή σε πορείες ανά τη χώρα και αυτό το τριήμερο, χωρίς να υπάρχει καμία κεντρική διαφοροποίηση από μέρους της Κουμουνδούρου.

Για τα του Κουφοντίνα, πάντως, κυβερνητικά στελέχη πέριξ του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι της άποψης ότι ο πολυισοβίτης έπαιξε και έχασε. Προσπάθησε, εργαλειοποιώντας τον εαυτό του, να πετύχει μια βολική για τον ίδιο μεταγωγή, την ώρα που το αίτημά του κατέπιπτε σε κάθε δικαστήριο που προσέφευγε, όπως και το αίτημα αναστολής έκτισης ποινής.

Η κυβέρνηση δεν υπάκουσε στα κελεύσματα διαφόρων να ικανοποιήσει το αίτημα Κουφοντίνα και να φανεί «μεγάθυμη». Ήταν μια κίνηση επί νομικής βάσης που είχε, την ίδια ώρα, και ευρεία κοινωνική αποδοχή, καθώς ελάχιστοι ασχολούνταν με το αίτημα Κουφοντίνα και ήθελαν η οργανωμένη πολιτεία να υπαναχωρήσει, όπως προέκυπτε από διαδοχικές, διαφορετικές δημοσκοπήσεις. Και, υπό αυτό το πρίσμα, καθίσταται εντελώς άστοχη η παρέμβαση Τσίπρα προ δύο εβδομάδων υπέρ της μεταγωγής Κουφοντίνα-κάτι που, εμμέσως πλην σαφώς, πρέπει να αντελήφθη και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και δεν είπε ξανά ούτε λέξη για το θέμα.