Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2023 ο αριθμός των ταξιδιωτών έφτασε το 95% των επιπέδων προ-πανδημίας | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ανάλυση: Μετ’ εμποδίων ο παγκόσμιος τουρισμός το 2024

Η ζήτηση για πτήσεις ανεβαίνει κατακόρυφα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στις τιμές, που αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό. Επιπλέον, η αεροπορική βιομηχανία δεν είναι εύκολο να επανέλθει, επειδή πρέπει να αναπληρώσει το προσωπικό που απολύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα
Protagon Team

Επειτα από δύο χρόνια πανδημίας, ο κόσμος άρχισε να ταξιδεύει ξανά, και με μεγάλη διάθεση. Αυτά είναι τα ευχάριστα νέα. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι το 2024 μάς περιμένουν μεγάλες καθυστερήσεις και ουρές στα αεροδρόμια, ακριβώς επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ταξιδέψουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι το 2023 ο αριθμός των ταξιδιωτών έφτασε το 95% των επιπέδων προ-πανδημίας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 63% από το 2022. Από τη μία είναι ο λεγόμενος «τουρισμός εκδίκησης», οι άνθρωποι που θέλουν να «ρεφάρουν» για τα δύο χαμένα χρόνια, και από την άλλη τα επαγγελματικά ταξίδια που επίσης αυξάνονται: η Global Business Trave Association (Παγκόσμια Ενωση Επαγγελματικών Ταξιδιών) εκτιμά ότι τα επαγγελματικά ταξίδια θα επανέλθουν στα επίπεδα προ πανδημίας το 2024 και όχι το 2026, όπως αναμενόταν.

Για την αεροπορική βιομηχανία, όμως, δεν είναι εξίσου εύκολο να επανέλθει. Αρχικά, πρέπει να αναπληρώσει το προσωπικό που απολύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια ημέρα, όπως επισημαίνει άρθρο του Economist. Με τη ζήτηση για πτήσεις να ανεβαίνει κατακόρυφα, το ίδιο συμβαίνει και στις τιμές, που αυξάνονται περισσότερο από τον πληθωρισμό. Τα ταμεία των αεροπορικών γεμίζουν, αλλά η πίεση είναι ασφυκτική. Παγκοσμίως, οι καθυστερήσεις είναι πλέον στην ημερησία διάταξη.

Και μετά, όταν φτάσεις στον προορισμό σου, είναι και το θέμα της διαμονής. Οι μεγάλες πόλεις σε όλον τον κόσμο πιέζονται πολύ από τις κρατήσεις βραχείας διαμονής, όπως αυτές που μπορεί να κλείσει κανείς με το Airbnb, επισημαίνει το βρετανικό Μέσο. Ενας νέος νόμος πέρασε στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο, ο οποίος επιβάλλει στους οικοδεσπότες να εγγραφούν στα αρχεία της πόλης και να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια της παραμονής του ενοίκου.

Η Airbnb αποκάλεσε τον νόμο «ντε φάκτο απαγόρευση». Το Βερολίνο, το Παρίσι και η Ρώμη έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς και πόλεις όπως η Βιέννη αναμένεται να ακολουθήσουν το 2024. Οι τοπικές κυβερνήσεις ελπίζουν αυτοί οι περιορισμοί να χαλαρώσουν τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στα ενοίκια και τη διαθεσιμότητα κατοικιών για τους μόνιμους κατοίκους. Για τους ταξιδιώτες, όμως, όλα αυτά θα σημαίνουν υψηλότερες τιμές και λιγότερες επιλογές, συμπεραίνει ο Economist.

Η Κίνα ίσως είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά. Το World Travel and Tourism Council (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού) προβλέπει ότι οι κινεζικές εξερχόμενες δαπάνες για ταξίδια και τουρισμό θα φτάσουν περίπου τα εννέα δέκατα των επιπέδων του 2019 το 2024. Η κινεζική οικονομία, όμως, έχει σοβαρά προβλήματα και αυτό θα μπορούσε να αναστρέψει την αναμενόμενη ανάκαμψη. Κάτι που θα ήταν κακό για τις επιχειρήσεις που βασίζονται στην κινεζική ζήτηση. Για τους τουρίστες, ωστόσο, μπορεί να σημαίνει πιο άνετα ταξίδια.