592
| Shutterstock

Ανάλυση: Από τον πόλεμο κερδίζουν οι έμποροι όπλων και οι πετρελαϊκές

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 20:44

Ανάλυση: Από τον πόλεμο κερδίζουν οι έμποροι όπλων και οι πετρελαϊκές

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 20:44

Η κερδοσκοπία ταιριάζει στους πολέμους, και το ίδιο φαινομένο παρατηρείται με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Ετσι οι εταιρείες πετρελαίου, οι κατασκευαστές όπλων και οι παραγωγοί λιπασμάτων και τροφίμων έχουν δει τα κέρδη τους να αυξάνονται απότομα έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, και συμπλήρωσαν ότι «ολόκληρες χώρες, όπως το Ιράν και η Τουρκία, έχουν εκμεταλλευτεί τον πόλεμο για να ενισχύσουν τη θέση τους».

Η ενέργεια

Η τεράστια άνοδος των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας έχει δημιουργήσει κέρδη-ρεκόρ για τις πετρελαϊκές εταιρείες. Η Shell μόλις έπιασε το υψηλότερο ετήσιο κέρδος της, έχοντας σημειώσει ρεκόρ σχεδόν 40 δισ. δολαρίων πέρυσι. Ακόμη και μετά τον απροσδόκητο φόρο που επιβλήθηκε στη Βρετανία, όσοι προμηθεύουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο αντλούν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι προηγουμένως.

Το Κατάρ έχει γίνει ήδη μεγάλος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς κέρδισε από τα μέτρα αποκλεισμού των ενεργειακών προϊόντων της Ρωσίας. Μάλιστα ετοιμάζεται να υπογράψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου της Μέσης Ανατολής θα κερδίσουν επιπλέον 1 τρισ. δολάρια την επόμενη τετραετία.

Επίσης, οι εταιρείες πράσινης ενέργειας και εκείνες που κατασκευάζουν τον εξοπλισμό για αιολικά πάρκα, πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και προμηθευτές εναλλακτικής ενέργειας έχουν δει ζήτηση και επενδύσεις-ρεκόρ. Τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας πιστεύεται ότι έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τα ανθρακωρυχεία έχουν δει προσωρινή ανάπαυλα.

Χώρες με τεράστια ενεργειακά αποθέματα αποκτούν ενδιαφέρον τώρα, ειδικά για τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν πολλά χρόνια να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, όμως σήμερα χτίζουν διακριτικά τη σχέση τους με τον πρόεδρο Μαδούρο. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατάπιε την αντιπάθειά του για τον διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον παρακάλεσε να αυξήσει την πετρελαϊκή παραγωγή τους κράτους του.

Τα όπλα

Η τεράστια αποστολή Δυτικών όπλων στην Ουκρανία ενίσχυσε όλους τους κατασκευαστές οπλικών συστημάτων. Χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν πλέον περισσότερα κεφάλαια για την άμυνα, ενώ και οι αποθήκες Υλικού Πολέμου των μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας ανανεώθηκαν. Η Νότια Κορέα κατέγραψε το 2022 πωλήσεις όπλων ύψους 17 δισ. δολαρίων, υπερδιπλάσιες δηλαδή από το σύνολο των πωλήσεων που είχε κάνει το 2021. Τα όπλα της εξήχθησαν ακόμη και σε σε χώρες που σχετίζονται με το Ουκρανικό, όπως είναι η Πολωνία. Και οι μεγάλες εταιρείες πολεμικού υλικού των ΗΠΑ, η Lockheed, η Raytheon και η Northrop, έχουν πολλές παραγγελίες για νέα οπλικά συστήματα και αεροσκάφη.

Τα κράτη

Πολλές χώρες επωφελήθηκαν επίσης από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Η Ινδία αρνήθηκε να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο σε μειωμένη τιμή, όπως και άλλες ασιατικές χώρες. Η Τουρκία, χωρίς να συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα πήγε καλά. Το ούτως ή άλλως σημαντικό εμπόριό της με τη Ρωσία διπλασιάστηκε τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους. Οι Ρώσοι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν στις παραλίες της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει γίνει «κόμβος» διαμετακόμισης ρωσικών προϊόντων, ενώ αναπτύσσει με τη Μόσχα τόσο νόμιμες όσο και «σκοτεινές» συμφωνίες.

Το Ιράν μάλλον έχει κερδίσει τα περισσότερα, όμως: η κερδοφόρος εξαγωγή όπλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία έχει ανταμειφθεί με αδιάκοπη πολιτική υποστήριξη. Και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται το Ιράν διότι και αναταραχή επικρατεί στο εσωτερικό του και οι Δυτικοί το πιέζουν με τις κυρώσεις τους.

Η Ρωσία

Μα και η ίδια η Ρωσία έχει δει κέρδη. Παρά τις κυρώσεις, η τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας σημαίνει ότι εξακολουθεί να κερδίζει αρκετά για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό της. Εξάγει αυξανόμενες ποσότητες λιπασμάτων, ενώ το εξωτερικό εμπόριό της συνεχίζεται, έστω και λαθραία. Οι Times, πάντως, έγραψαν ότι αυτά τα οφέλη είναι προσωρινά για τη Ρωσία: «Αν και η ρωσική οικονομία φαίνεται ανθεκτική, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της είναι σκοτεινές, καθώς έχει αποκλειστεί από πάρα πολλές παγκόσμιες αγορές».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...