| EPA/Tim Aro
Επικαιρότητα

Ανακάλυψη: Τα φίδια έχουν κλειτορίδα!

Επιστήμονες από τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία αναζήτησαν και βρήκαν τα σεξουαλικά όργανα των θηλυκών ερπετών, επισημαίνοντας πόσο ταμπού παραμένει για την επιστημονική κοινότητα η μελέτη τους, ακόμα και στους ανθρώπους
Protagon Team

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος ολοένα και περισσότερο λόγος για την έλλειψη επιστημονικών ερευνών γύρω από τα γεννητικά όργανα των θηλυκών. Η άγνοια –και αδιαφορία– των επιστημόνων για τα θηλυκά γεννητικά όργανα δεν περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους αλλά αφορά και τα ζώα.

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων La Trobe στη Νέα Ζηλανδία και της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, αναφέρθηκαν σε αυτήν ακριβώς την προκατάληψη, δημοσιεύοντας τα ευρήματα της έρευνάς τους για τα θηλυκά φίδια, τα οποία, όπως εντόπισαν για πρώτη φορά οι ειδικοί, διαθέτουν κλειτορίδα!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, προηγούμενες έρευνες είχαν εκλάβει τα όργανα αυτά λανθασμένα ως αρωματικούς αδένες ή ως υπανάπτυκτες εκδοχές πέους. Το θέμα των θηλυκών γεννητικών οργάνων παραμένει ταμπού για την επιστήμη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες, που ονομάζονται ημι-κλειτορίδες, οι οποίες χωρίζονται από ιστό και κρύβονται από δέρμα στην κάτω πλευρά της ουράς.

«Τα θηλυκά γεννητικά όργανα παραβλέπονται επιδεικτικά σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αρσενικά, περιορίζοντας την κατανόηση της σεξουαλικής αναπαραγωγής σε όλες τις γενεαλογικές γραμμές των σπονδυλωτών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αρσενικά φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι διαθέτουν ημιπέη –ένα ζευγάρι πέους που ανασηκώνεται έξω από το σώμα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής. Σε πολλά είδη, αυτά καλύπτονται από αγκάθια και λέπια.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Μέγκαν Φόλγουελ, δήλωσε ότι «ένα τεράστιο ταμπού γύρω από τα θηλυκά γεννητικά όργανα» ήταν ένας πιθανός παράγοντας για τον οποίο οι κλειτορίδες των φιδιών δεν είχαν περιγραφεί νωρίτερα. «Νομίζω ότι είναι ένας συνδυασμός του να μην ξέρεις τι να ψάξεις και να μην θέλεις να το ψάξεις», είπε χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο Guardian.

Η κλειτορίδα σε ένα θηλυκό φίδι, που μελέτησαν οι επιστήμονες – La Trobe University

«Το να προσπαθείς να το βρεις δεν είναι πάντα το πιο εύκολο πράγμα, μερικά είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά», δήλωσε η Φόλγουελ, η οποία εντόπισε τις ημικλειτορίδες σε ένα από τα θανατηφόρα φίδια της Αυστραλίας στο οποίο το όργανο σχηματίζει ένα τριγωνικό σχήμα «σαν καρδιά».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ημικλειτορίδες φαίνεται να έχουν «λειτουργικό ρόλο στο ζευγάρωμα», πιθανώς προκαλώντας διέγερση που βοηθά στη χαλάρωση και λίπανση του κόλπου, ώστε να μην τραυματιστεί από τα αγκάθια και λέπια του αρσενικού.

«Θα μπορούσε επίσης να δίνει σήμα στις ωοθήκες για ωορρηξία και προετοιμασία για την αποθήκευση του σπέρματος», πρόσθεσε.