Η σήραγγα που ανακάλυψαν οι Ισραηλινοί σχεδιάστηκε για παράνομες μεταφορές όπλων και οχημάτων της Χαμάς | IDF
Επικαιρότητα

Ανακαλύφθηκε μεγάλη σήραγγα της Χαμάς στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οχήματα μάχης μπορούν εύκολα να περάσουν μέσα από την τεράστια διάβαση, που είναι ενισχυμένη με σκυρόδεμα και θαμμένη κάτω από το έδαφος της ερήμου. Την
Protagon Team

Ο ισραηλινός στρατός ανακάλυψε μια ασυνήθιστα μεγάλη σήραγγα της Χαμάς κοντά στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, που φαίνεται να χρησιμοποιείται για διέλευση οχημάτων, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Η διοίκηση του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του εργάζονται για να διαλύσουν τη σήραγγα ύψους 2,75 μέτρων κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαντελφί – μια ισραηλινή κωδική ονομασία για αυτό το στρατηγικό τμήμα της γης που κατακτήθηκε τον Μάιο του 2024 και βρίσκεται δίπλα στα σύνορα.

Οι φωτογραφίες του στρατού δείχνουν την τεράστια υπόγεια διάβαση ενισχυμένη με σκυρόδεμα λιγότερο από 100 μέτρα από τον φράχτη των συνόρων, με ένα όχημα μάχης να περνά εύκολα μέσα από τα ψηλά τείχη του, που είναι θαμμένα κάτω από το έδαφος της ερήμου.

«Σε αυτό το στάδιο, τα στρατεύματά μας συνεχίζουν την έρευνα και την εξουδετέρωση της υπόγειας διαδρομής της σήραγγας, καθώς και άλλων διαδρομών μεγάλης κλίμακας που ανακαλύφθηκαν», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. «Οι δυνάμεις μας θα καταστρέψουν εξ’ ολοκλήρου όλες τις υπόγειες διαδρομές στον διάδρομο Φιλαντελφί, και θα ενεργήσουν με αποφασιστικότητα για να αποτρέψουν το σχηματισμό τους στο μέλλον».

Οι ισραηλινές δυνάμεις δεν σχολίασαν εάν η σήραγγα οδηγεί στην Αίγυπτο. Ωστόσο, επίλεκτες μονάδες έχουν επιφορτιστεί εδώ και μήνες να χτενίσουν το τοπίο για διαδρομές λαθρεμπορίου, και ισχυρίζονται ότι έχουν κατεδαφίσει δεκάδες σήραγγες.

Από την αρχή της επίθεσης του Ισραήλ εντός της Γάζας, ο εντοπισμός και η καταστροφή των τεράστιων τούνελ της Χαμάς παραμένει κεντρικός, αλλά σε μεγάλο βαθμό άπιαστος στόχος των ισραηλινών δυνάμεων.  Το δίκτυο πιστεύεται ότι εκτείνεται σε 500 χιλιόμετρα και διαθέτει ως και 5.700 διασταυρώσεις – μια εκτίμηση κατά πολύ υψηλότερη από αυτήν του Ισραήλ πριν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023.

Οχημα του ισραηλινού στρατού εξέρχεται από την ασυνήθιστα μεγάλη σήραγγα της Χαμάς κοντά στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου. (IDF)

Καθώς το Ισραήλ βομβάρδιζε τη Λωρίδα από ψηλά, χιλιάδες μαχητές της Χαμάς θάφτηκαν βαθιά μέσα στον υπόγειο λαβύρινθο, που αποκαλείται «μετρό της Γάζας». Σύμφωνα με τις ΗΠΑ , ο Γιαχία Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα , πιστεύεται ότι είναι ακόμα ζωντανός στα τούνελ, «10 ορόφους κάτω από την επιφάνεια του εδάφους».

Η παρεμπόδιση της ικανότητας της Χαμάς να χρησιμοποιεί τις σήραγγες, αποτελεί κλειδί στην προσπάθεια του Ισραήλ να συλλάβει τους κορυφαίους ηγέτες της και να σώσει τους επιζώντες ομήρους. Αλλά το τεράστιο βάθος και η κλίμακα των τούνελ από σίδηρο και σκυρόδεμα, το έχουν αποτρέψει. Σχηματίζουν ένα μη διαχειρίσιμο τοπίο, όπου αντάρτικες παγίδες, ενέδρες και εδαφικά αδιέξοδα έχουν στηθεί για τους μη εξοικειωμένους με τέτοιο περιβάλλον ισραηλινούς στρατιώτες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν τώρα ότι ο στρατός μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να διαλύσει ολοκληρωτικά τις σήραγγες – ένα χρονοδιάγραμμα που δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί εν μέσω των διεθνών πιέσεων για τερματισμό του σχεδόν 10μηνου πολέμου, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 39.500 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.

Τον Ιούλιο του 2024, μια αξιολόγηση του ισραηλινού στρατού αποκάλυψε ότι μεγάλο μέρος του δικτύου με τις σήραγγες ήταν σε «καλή κατάσταση» σε πολλά μέρη της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, ενώ οι σήραγγες στην παλαιστινιακή πόλη Χαν Γιουνίς έχουν ήδη αρχίσει να επισκευάζονται από τη Χαμάς.