Τα βακτήρια φαίνεται ότι θα αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος των πλαστικών σκουπιδιών. | Shutterstock
Επικαιρότητα

Ανακαλύφθηκαν βακτήρια που τρώνε… πλαστικά σκουπίδια

Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό ποταμών και λιμνών από κάθε είδους πλαστικές ύλες που διασπώνται εκεί μολύνοντας το περιβάλλον
Protagon Team

Τα κάθε είδους πλαστικά σκουπίδια πνίγουν κυριολεκτικά τον πλανήτη σε στεριά και θάλασσα. Οι πλαστικές ύλες έχουν φτάσει πλέον ακόμη και στις αβύσσους της Γης. Εχουν εντοπιστεί θαλάσσιοι οργανισμοί που ζουν σε βάθη 6-7 χλμ. να έχουν καταναλώσει ποσότητες μικροπλαστικών υλών.

Η κύρια πηγή μόλυνσης των θαλασσών με πλαστικά σκουπίδια είναι οι ποταμοί οι οποίοι μεταφέρουν τα πλαστικά στις θάλασσες και τους ωκεανούς ενώ μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις λίμνες. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου ερευνητική ομάδα εντόπισε στη Σκανδιναβία κάποια βακτήρια τα οποία σύμφωνα με τους ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των ποταμών και των λιμνών από τα πλαστικά σκουπίδια.

Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει εντοπίσει στη φύση βακτήρια που είτε ζούσαν σε χωματερές και προσαρμόστηκαν ώστε να καταναλώνουν πλαστικές ύλες για να επιβιώσουν είτε η φύση τους έδωσε τέτοια ικανότητα. Γίνονται επίσης προσπάθειες ανάπτυξης τέτοιων οργανισμών στα εργαστήρια.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από πολλές λίμνες στη Σκανδιναβία και εντόπισαν σε 29 από αυτές τρία είδη βακτηρίων. Τα βακτήρια acinetobacter, exiguobacterium και brevundimonas διαπιστώθηκε ότι προτιμούν να καταναλώνουν τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από την διάσπαση των πλαστικών αντικειμένων αντί για οργανική ύλη που προκύπτει από αποσάθρωση των σκουπιδιών και αποτελεί τη συνήθη πηγή τροφή διαφόρων βακτηρίων.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα τρία βακτήρια  μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εγκαταστάσεις καθαρισμού μολυσμένου νερού ώστε να μην εισέρχονται επικίνδυνες ουσίες στο περιβάλλον. «Η φύση έχει αυτή την εκπληκτική ικανότητα να βρίσκει τρόπους αντιμετώπισης της καταστροφής που της προκαλούμε» αναφέρει ο Άντριου Τάνεζαπ, καθηγητής της Σχολής Επιστημών των Φυτών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα τρία βακτήρια όχι μόνο κατανάλωναν χημικές ουσίες αλλά αναπτύσσονταν περισσότερο και γενικότερα άκμαζαν με αυτό το είδος διατροφής.

Ανάμεσα στις ουσίες που προτιμούν αυτά τα βακτήρια είναι και οι φθαλάτες. Πρόκειται για συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικών και βοηθούν ώστε το πλαστικό να πιο ευέλικτο και πιο δύσκολο να σπάσει. Είναι ουσίες που μπορούν να εισέλθουν στα τρόφιμα μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού αλλά έχει διαπιστωθεί ότι είναι επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα συγκεκριμένα βακτήρια βρίσκουν πιο εύκολη την ενασχόληση με τη διάσπαση πλαστικών υλών για να χρησιμοποιήσουν ως τροφή τις ουσίες που θα προκύψουν από την προσπάθεια διάσπασης της φυσικής οργανικής ύλης που υπάρχει στις λίμνες

Μένει τώρα να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η ανακάλυψη και τι είδους προγράμματα χρήσης αυτών των βακτηρίων για τον καθαρισμό πλαστικών υλών θα αναπτυχθούν.