Αραγε, ξεχάστηκαν τόσο γρήγορα από την πΓΔΜ οι πανηγυρισμοί κατά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών; | REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo
Επικαιρότητα

Αναφορά Ζάεφ σε «μακεδονικό στρατό» – Αντιδρά το ΥΠΕΞ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας ενώπιον στρατιωτικών, έκανε λόγο για «μακεδονικό στρατό» και «μακεδονικό υπουργείο Άμυνας». Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε τη χώρα του ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ
Protagon Team

Τον «Μακεδονικό στρατό» επαίνεσε την Τετάρτη ο Ζόραν Ζάεφ στην ορκωμοσία 125 επαγγελματιών στρατιωτών της χώρας στην οποία υπήρχαν σημαίες με την απεικόνιση του «Ήλιου της Βεργίνας», καθώς και σημαίες του ΝΑΤΟ.

«Το να είσαι στρατιώτης σε μια χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι οι συνθήκες εργασίας σας θα είναι καλύτερες, σύμφωνα με τα πρότυπα των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Σαν στρατιώτες, θα πρέπει να είστε υπερήφανοι που θα είστε η πρώτη γενιά που θα υπηρετεί τη χώρα ως μέλος του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Στην επίμαχη ομιλία του αναφέρθηκε στον «μακεδονικό στρατό», ενώ επάνω στις στολές των στρατιωτών αναγραφόταν ο όρος «Мακεδονία», στα Σκοπιανά.

«Ο μακεδονικός στρατός, για χρόνια επιχειρούσε χέρι – χέρι με στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε ειρηνευτικές αποστολές, για τις οποίες αξιολογήθηκε με υψηλό βαθμό. Η συμμετοχή σε αυτές τις αποστολές βοήθησε τον Μακεδονικό Στρατό να αυξήσει τις δυνατότητές του», είπε.

«Η προσέγγισή μας στην επίλυση των αδιεξόδων αυτές τις ημέρες μας έδωσαν ευχάριστα νέα και θετικές αποφάσεις. Μια από αυτές είναι η πολυαναμενόμενη πρόσκληση να γίνουμε το 30ό μέλος της Συμμαχίας», σημείωσε ο κ Ζάεφ και εμφανίστηκε βέβαιος για την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Σχεδόν την ίδια στιγμή, την αναγκαιότητα να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για το Μακεδονικό υπογραμμίζουν πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τις εν λόγω αναφορές του Ζόραν Ζάεφ περί «μακεδονικού στρατού».

«Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών» αναφέρουν, χαρακτηριστικά,  και εξηγούν:

«Και τούτο διότι, στη συμφωνία αναφέρεται ρητώς ότι ο επιθετικός προσδιορισμός για το κράτος, τα επίσημα όργανά του και τις άλλες δημόσιες οντότητες, θα ευθυγραμμίζεται με το νέο όνομα της χώρας, δηλαδή, στη προκειμένη περίπτωση “στρατός της Βόρειας Μακεδονίας”» αναφέρουν, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΠΓΔΜ αναμένεται να λάβει επίσημη πρόσκληση ένταξης στους κόλπους της Συμμαχίας στην προσεχή σύνοδο της 11ης και 12ης Ιουλίου.