Εκατοντάδες βίντεο που αποκαλύπτουν τις κινήσεις των ουκρανικών και ρωσικών στρατευμάτων κάνουν τον γύρο του TikTok, δίνοντας τη δυνατότητα στους αναλυτές να μάθουν τα –όχι και τόσο– μυστικά των δύο πλευρών.
Αν ο πόλεμος στο Ιράκ, το 2003, ήταν ο πρώτος που προβλήθηκε απευθείας από την τηλεόραση και η Αραβική Ανοιξη ήταν η επανάσταση του Twitter, η ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα γίνει ο πρώτος πόλεμος του TikTok, σημειώνει η Telegraph.
Εκτός από τους νεαρούς χρήστες της πλατφόρμας, που χαζεύουν την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης, τα βίντεο είναι θησαυρός τόσο για τους ειδικούς στις δύο χώρες, όσο και για τους πολεμικούς αναλυτές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, που βλέπουν πού βρίσκονται συγκεντρωμένα τα στρατεύματα σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία, τι εξοπλισμό έχουν και άλλες πολύτιμες πληροφορίες.
Για παράδειγμα, ο Ουκρανός Ντουμίτρου Ράντουτς ανέβασε ένα βίντεο από το κινητό του όταν είδε μία φάλαγγα τανκς να διασχίζει το χωριό του, στα σύνορα με τη Ρωσία.
«Πολλά βίντεο ανεβαίνουν την ίδια στιγμή ή την ίδια ημέρα. Είναι σαν να παρακολουθούμε απευθείας τη σύγκρουση να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε στην Telegraph ο Ρομπ Λι, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής στην Σχολή Πολεμικών Σπουδών του King’s College στο Λονδίνο.
Εκτός από τους πολίτες, όμως, βίντεο ανεβάζει και ο ουκρανικός στρατός. Η 93η τεθωρακισμένη μεραρχία του ουκρανικού στρατού, που εδρεύει στο Ομπλαστ, χρησιμοποιεί το TikTok ως εργαλείο ενημέρωσης, εντυπωσιασμού και εμψύχωσης του ουκρανικού λαού. «Το TikTok είναι καλύτερο από το Facebook και το Instagram. Tο παρακολουθούν πολύ περισσότεροι νέοι», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της μεραρχίας.
Ο Λι μελετά τα βίντεο της 93ης μεραρχίας και του Ράντουτς για να υπολογίσει πού θα βρίσκονται τα στρατεύματα τις επόμενες ώρες. Η πλατφόρμα βοηθά στην έρευνά του να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που δίνουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας και άλλες πηγές.
«Πολλές φορές, αναγνωρίζεις ένα όπλο, ένα όχημα, κάτι που μπορεί να είναι πολύ σημαντικό. Αν βλέπεις πολλά βίντεο από την περιοχή, σου δίνουν μια καλή ιδέα για το τι συμβαίνει εκεί», εξήγησε.
Χάρη στα βίντεο έχει μάθει τι οχήματα μετακινούν οι Ρώσοι, πόσα είναι και πού πηγαίνουν.
Η Telegraph απηύθυνε ερωτήσεις στο ουκρανικό υπουργείο Αμυνας και άλλες κρατικές υπηρεσίες για το αν μελετούν τα βίντεο, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Για ερευνητικές οργανώσεις όπως η Bellingcat, το TikTok είναι επίσης ένα πολύτιμο εργαλείο.
Πρόκειται για την οργάνωση που απέδειξε, βάσει αναρτήσεων ρώσων στρατιωτών στο Facebook και στο Twitter, ότι ο εκτοξευτής πυραύλων Buk που χρησιμοποιήθηκε για να καταρρίψει την πτήση της KLM, το 2014, στην Ουκρανία, στην οποία σκοτώθηκαν σχεδόν 300 άτομα, ήταν ρωσικής προέλευσης.
Η ομάδα χρησιμοποίησε τις αναρτήσεις των ρώσων στρατιωτών σε συνδυασμό με δορυφορικές φωτογραφίες και άλλες τηλεπικοινωνίες για να βρει την άκρη.
Ο Νικ Γουότερς, αναλυτής και ειδικός στα social media, στην Bellingcat, εξήγησε ότι ξεκινά την έρευνά του από άλλες πλατφόρμες, όπου αναπαράγονται βίντεο από το TikTok, ψάχνοντας για τη φράση #TankTok.
Στα βίντεο αναζητεί τοπόσημα, όπως σιδηροδρομικές γραμμές, ταμπέλες στους δρόμους ή άλλες πληροφορίες από το τοπίο για να επιβεβαιώσει αναφορές συμβάντων και να εντοπίσει το γεωγραφικό σημείο που έχει δει σε δορυφορικές φωτογραφίες ή ζωντανές μεταδόσεις χρηστών στο Διαδίκτυο.
Το 2014, όταν οι Ρώσοι αρνούνταν ότι μετέφεραν στρατό στην Κριμαία, δεν υπήρχε αυτό το εργαλείο για να επιβεβαιώσει εγκαίρως τις πληροφορίες.
Ο Γουότερς τόνισε ότι καθώς η ρωσική κυβέρνηση γνωρίζει ότι όλοι παρακολουθούν τα βίντεο με τις κινήσεις των στρατευμάτων στα social media, μπορεί πλέον να είναι μέρος της στρατηγικής τους η μετακίνηση εξοπλισμού και στρατού, για επίδειξη δύναμης. Επίσης, όπως εξήγησε, μπορεί οι Ρώσοι να προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τους Ουκρανούς για τις κινήσεις τους, μεταφέροντας σε άλλο σημείο, τη νύχτα, τα στρατεύματά τους.
«Δεν νομίζω πλέον ότι προσπαθούν να κρύψουν τις κινήσεις του στρατού. Αντίθετα, το κάνουν φανερά, για να στείλουν μήνυμα ισχύος και εκφοβισμού».