Ο Πέκα Χααβίστο μιλά στο ετήσιο Συνέδριο Αμυνας και Κοινωνίας στη Σάλεν της Σουηδίας, την Κυριακή | TT News Agency/Henrik Montgomery via REUTERS
Επικαιρότητα

Αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα υπογράψει η Φινλανδία

Σε αναμονή της έγκρισης του αιτήματος ένταξής του στο ΝΑΤΟ από τον Ερντογάν, το Ελσίνκι συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για την αμυντική θωράκιση της χώρας
Protagon Team

Καθώς περιμένει αναγκαστικά τον Ερντογάν να δώσει τις «ευλογίες» του για να μπει στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ετοιμάζεται να υπογράψει διμερή συμφωνία ασφάλειας και άμυνας με τις ΗΠΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών, ενισχύοντας την ασφάλεια στη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη και διευρύνοντας την εμβέλεια της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε δηλώσεις του στη φινλανδική εφημερίδα Iltalehti, ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανέφερε ότι η συμφωνία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και είναι απίθανο να έχει  οριστικοποιηθεί την άνοιξη.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, το φινλανδικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) με την Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία «θα δημιουργήσει επίσης προϋποθέσεις για στενότερη συνεργασία αν το απαιτεί η κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε το φινλανδικό υπουργείο σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να διαρκέσουν ένα με δύο χρόνια.

Χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ ως «τον πιο σημαντικό εξωτερικό παράγοντα στη βόρεια Ευρώπη», το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι η Ουάσιγκτον «είναι προσηλωμένη στην ασφάλεια της Φινλανδίας και της Ευρώπης».

Η συμφωνία με το Ελσίνκι θα καλύπτει θέματα που αφορούν τις αμερικανικές δυνάμεις όταν βρίσκονται σε φινλανδικό έδαφος.

Τον περασμένο Μάιο, η Φινλανδία υπέγραψε παρόμοια συμφωνία για εγγυήσεις ασφαλείας με τη Βρετανία.

Εως τις αρχές του 2022, οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει παρόμοιες αμυντικές συμφωνίες με 17 μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, καθώς και με άλλους έξι αμυντικούς συμμάχους-μη μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, σημειώνεται μεταξύ άλλων.