Χριστουγεννιάτικη αγορά στο Rijksmuseum του Αμστερνταμ, φίσκα βέβαια από τουρίστες και ντόπιους | REUTERS/Piroschka van de Wouw
Επικαιρότητα

Αμστερνταμ: Διαδηλώσεις ενάντια στον τουρισμό που «σκοτώνει»την πόλη

Η ολλανδική πρωτεύουσα έρχεται να προστεθεί σε άλλα ευρωπαϊκά hotspots, όπου η αντίδραση των ντόπιων ως απάντηση στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των επισκεπτών εντείνεται
Protagon Team

Οι κάτοικοι του Αμστερνταμ διαδήλωσαν κατά του μαζικού τουρισμού, το Σαββατοκύριακο, ακολουθώντας τα κινήματα διαμαρτυρίας άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία. Η ολλανδική πρωτεύουσα επιδιώκει ένα νέο μοντέλο τουρισμού, το οποίο προτιμά λιγότερους τουρίστες που θα μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Αλλοτε διάσημο για τη γαλήνια ομορφιά των καναλιών του 17ου και 18ου αιώνα και τα έργα τέχνης των Ρέμπραντ, Βαν Γκογκ και Βερμέερ που εκτίθενται στα μουσεία του, το Αμστερνταμ δεν είναι πια το ίδιο. Η φήμη του, γράφουν οι Times, έχει επισκιαστεί από τα τρομακτικά μοντέρνα ξενοδοχεία, τα γιγάντια κρουαζιερόπλοια και τα θορυβώδη bachelor πάρτι.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν έξω από ένα αμφιλεγόμενο νέο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, το Diamond στην πλατεία Leidseplein, ο σχεδιασμός του οποίου έχει συγκριθεί με μια «δημόσια τουαλέτα σε αυτοκινητόδρομο».

«Το Diamond έχει γίνει ένα αρνητικό σύμβολο για εμάς. Αλλο ένα από αυτά τα φρικτά ξενοδοχεία που προσελκύουν ακόμη περισσότερους τουρίστες και δείχνουν απαίσια», είπε στους Times ο Ντίνγκεμαν Κούμου, ο διοργανωτής της καμπάνιας «Het is Genoeg» ή «Αρκετά!».

Το πολυτελές ξενοδοχείο αντικατέστησε το πρώην μπαρ-εστιατόριο Heineken Hoek, που ήταν επί δεκαετίες διάσημο ως τόπος συνάντησης και ορόσημο της πόλης με τις φωτεινές επιγραφές του και δύο γιγάντιες διαφημίσεις μπίρας στην ταράτσα του.

«Ο τουρισμός που κατακλύζει την πόλη μας έχει γίνει πλέον ενοχλητικός. Το κέντρο της πόλης είναι αβίωτο και τα παιδιά μας δεν θα μπορέσουν να ζήσουν εδώ, λόγω των υψηλών τιμών των ακινήτων», πρόσθεσε ο Κούμου.

Η Παλιά Πόλη και η Συνοικία με τα Κόκκινα Φανάρια, φημισμένη για τους νομιμοποιημένους οίκους ανοχής και τους εργάτες του σεξ στις βιτρίνες, έχει γίνει πρόβλημα για τις Αρχές.

Ομάδες νεαρών ανδρών, συχνά μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ουσιών, με πολλούς Βρετανούς ανάμεσά τους σημειώνουν οι Times, συρρέουν στην περιοχή προκαλώντας θόρυβο και ενόχληση στους ντόπιους.

«Πρέπει να παλέψεις με τα πλήθη για να φτάσεις στο σπίτι σου», είπε στους Times ο Εντ Χούιγκ, ένας από τους διαδηλωτές, ο οποίος ζει στην περιοχή Βάλεν, με τα κόκκινα φανάρια.

Η Αρχές του Αμστερνταμ έχει δεσμευτεί να περιορίσουν τον «υπερτουρισμό» και να καθαρίσει την πόλη, δαπανώντας για αυτόν το σκοπό επιπλέον 12 εκατ. ευρώ φέτος, αλλά οι ντόπιοι είναι θυμωμένοι καθώς ο αριθμός των επισκεπτών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Πέρυσι, καταγράφηκαν περίπου 22 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα της πόλης, υπερβαίνοντας κατά 2 εκατομμύρια τον στόχο.

Ο Φριτς Χουφνάγκελ, πρώην δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό, επινόησε την επιτυχημένη φράση «I Amsterdam», η οποία εκτίθετο με γιγάντια γράμματα στο εθνικό μουσείο Rijksmuseum μέχρι το 2018.

«Δεν πρέπει να λέμε στους τουρίστες “ελάτε όλοι να μεθύσετε και να κάνετε εμετό στην πόλη μου”. Πρέπει να αναλάβουμε δράση εναντίον αυτών των ανθρώπων», είπε ο ίδιος στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό NOS.