Αθώοι για το αδίκημα της υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας κρίθηκαν οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Και όσο και αν μία δικαστική απόφαση δεν μπορεί να αποδοθεί στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να δοκιμάσει τις σχέσεις της με την Εκκλησία.
Ούτως ή άλλως, οι ιεράρχες δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση των υπουργών της κυβέρνησης που δεν έσπευσαν να καταδικάσουν με ευθύτητα το περιστατικό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου: «Επισημαίνουμε την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς. Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας.»
Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ήρθε σε δύσκολη θέση. Από τη μία η Εκκλησία, με την οποία ο Πρωθυπουργός διατηρεί καλή, αν όχι προνομιακή σχέση και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που, ως κόμμα, στηρίζει τους καταληψίες ή, τέλος πάντων, αδυνατεί να διαμορφώσει μία ενιαία στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τη Δευτέρα, βουλευτές της συμπολίτευσης, όπως ο Γιώργος Κυρίτσης επανέλαβαν ότι είναι αντίθετοι με την εκκένωση των καταλήψεων. Και από την άλλη, ο βουλευτής Δημήτρης Βέττας δήλωσε ότι θα πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Κάπου στη μέση βρέθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, που, ενώ καταδίκασε την εισβολή στη Μητρόπολη, είπε ότι κάποιοι πολιτικολογούν από άμβωνος, αναφερόμενος, εμμέσως, στον Μητροπολίτη Ανθιμο.
Ωστόσο όσο η κυβέρνηση δεν παίρνει κεντρική θέση στο ζήτημα, τόσο η αντιπολίτευση θα επιχειρεί να εντείνει την αμηχανία. «Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα θέσει αυτά τα θέματα στην πρώτη γραμμή, και θα επαναφέρει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που συζήτησε με τον Γιώργο Καμίνη για τα ζητήματα ασφάλειας στην πόλη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επίσης ενημέρωση για τα κατειλημμένα κτήρια ενώ τέθηκε ακόμη το ζήτημα του τουρισμού στην περιοχή της πρωτεύουσας. Σε υψηλούς τόνους ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου που έκανε λόγο για βεβήλωση του ιερού ναού και βάναυση προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος των Ελλήνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλεσε να μην εκμεταλλεύεται το θρησκευτικό συναίσθημα των συμπατριωτών μας, πλην όμως σε αυτό αναφέρθηκε και η σχετική ανακοίνωση των ΑΝΕΛ που καταδικάζει εμφατικά την εισβολή στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Μένει τώρα να δούμε κατά πόσο αυτή η ένταση θα κλιμακωθεί ή θα εκτονωθεί στη ζέστη του Αυγούστου, λίγο πριν τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, οπότε οι ιεράρχες θα έρθουν πάλι στο προσκήνιο. Το πιθανότερο βέβαια είναι το θέμα να τελειώσει κάπου εδώ. Αλλωστε οι πρόσφατες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στην ορθοδοξία ως «κρατούσα θρησκεία» δεν έθεσαν ούτε ως υποψία θέμα διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας. Λογικά θα μετρήσει και η καλή προσωπική σχέση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου. Και περισσότερο θα μείνει η επιβεβαίωση του δυισμού που ταλαιπωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ.