O σημαντικός σουρεαλιστής ζωγράφος | flickr
Επικαιρότητα

Αμφιβολίες για την κατάσταση του DNA του (βαλσαμωμένου) Νταλί

Ο ιατροδικαστής που βαλσάμωσε τον καλλιτέχνη αμφιβάλλει εάν θα έχει διατηρηθεί το DNA του προκειμένου να συγκριθεί με αυτό της γυναίκας η οποία διατείνεται ότι είναι κόρη του
Protagon Team

Εχουν περάσει τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Σαλβαντόρ Νταλί, αλλά τώρα η σορός του σουρεαλιστή ζωγράφου θα πρέπει να εκταφεί, ώστε να συγκριθεί το γενετικό υλικό του με αυτό της Πιλάρ Αβελ η οποία υποστηρίζει ότι είναι κόρη του.

Δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε στις 26 Ιουνίου την εκταφή του λειψάνου του Σαλβαδόρ Νταλί, 28 χρόνια μετά τον θάνατό του, προκειμένου να γίνουν γενετικές εξετάσεις και να διαπιστωθεί αν ήταν πράγματι ο βιολογικός πατέρας της γυναίκας από την Καταλονία.

Οπως όμως εξηγεί στην εφημερίδα La Vangiardia ο καθηγητής Ιατροδικαστικής Ναρσίς Μπαρνταλέτ, που είχε διευθύνει τις εργασίες για να βαλσαμωθεί η σορός του Νταλί στην κατοικία του στο Τόρε Γκαλατέα του Φιγκέρες, η γενετική δομή των κυττάρων του ζωγράφου ενδέχεται να έχει καταστραφεί λόγω των υλικών με βάση τη φορμόλη που χρησιμοποιήθηκαν στη διαδικασία.

Ο Νταλί είχε βαλσαμωθεί χωρίς να αφαιρεθούν τα εσωτερικά όργανα και τα σπλάχνα από το σώμα του, με τη μέθοδο της ενδοαρτηριακής έγχυσης οκτώ λίτρων υγρού με βάση τη φορμόλη, από τον μηρό. Το υγρό διαχύθηκε σε όλα τα τριχοειδή αγγεία του σώματος εξασφαλίζοντας τη συντήρησή του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μέθοδος αυτή είναι αναγκαία για όλες τις σορούς που δεν πρόκειται να ταφούν αμέσως ή πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο σημείο και να εκτεθούν. Η επέμβαση είχε διαρκέσει τότε τρεις ώρες.

Kατά τον Μπαρνταλέτ, αν και η απόφαση του δικαστηρίου που κατέφυγε η Αβελ είναι καθ’ όλα σεβαστή, θα ήταν προτιμότερο να ληφθεί γενετικό δείγμα από τον πατέρα που επισήμως φέρεται να είναι ο γονέας της αιτούσης και, στην περίπτωση που δεν προκύψουν διαφωτιστικά στοιχεία, να προχωρήσει η σύγκριση του DNA.

«Δεν υπάρχει κανείς πιο ανυπεράσπιστος από έναν νεκρό χωρίς οικογένεια», προσθέτει ο γιατρός.

Ενα από τα δείγματα που επικαλείται για το αίτημά της για εκταφή του Νταλί η Αβελ είναι το μεταθανάτιο εκμαγείο του προσώπου του, που ελήφθη κατά το βαλσάμωμά του. Σύμφωνα με την αιτούσα, ο γύψος ενδέχεται να έχει διατηρήσει επαρκές γενετικό υλικό.