«Είναι φυσικό δικαίωμα των ελευθέρων επαγγελματιών να διαφωνούν και να διαμαρτύρονται», είχε δηλώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «εκείνο όμως το οποίο λέμε, είναι ότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται, θα έχουν δυνατότητα να πάνε να το αποδείξουν στις φορολογικές Αρχές» | SOOC
Επικαιρότητα

Αμφισβητείς το τεκμήριο; Ζήτα έλεγχο: Οι προωθούμενες αλλαγές για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο μπαίνει διάταξη με την οποία θα ορίζεται ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, εισάγοντας μάλιστα αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτησή τους. Προϋπόθεση να ζητήσει ο φορολογούμενος εκούσιο έλεγχο που όμως δεν θα περιορίζεται στα εισοδήματα, αλλά θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις και καταναλωτικές δαπάνες εν γένει
Protagon Team

«Μάζεμα» των προσαυξήσεων στο τεκμαρτό εισόδημα λόγω τζίρου, αυτοματοποιημένες διαδικασίες αμφισβήτησης του τεκμαρτού προσδιορισμού από του υπόχρεους ελεύθερους επαγγελματίες και ελαφρύνσεις για μονογονεϊκές οικογένειες ή με ανάπηρα τέκνα,  είναι μερικές από τις αλλαγές που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο πριν αυτό έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ολοκληρώνεται το βράδυ της Δευτέρας, με τη συντριπτική πλειονότητα των εκατοντάδων σχολίων να αφορά τις  διατάξεις για το τεκμαρτό εισόδημα με το οποίο θα φορολογηθούν για πρώτη φορά το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η πρώτη και βασική αλλαγή αφορά τη ρητή διευκρίνιση, στην οποία πάντως είχε ήδη αναφερθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ότι το τεκμήριο είναι μαχητό και κατά συνέπεια όποιος πιστεύει ότι δεν καλύπτεται από τις εξαιρέσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, μπορεί να πάει στις φορολογικές Αρχές και να ζητήσει να γίνει έλεγχος.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να μπει σαφής αναφορά (διάταξη)  με την οποία θα ορίζεται ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, εισάγοντας μάλιστα αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την αμφισβήτησή τους από τους φορολογούμενους.

Κατά πληροφορίες ωστόσο, ο… εκούσιος έλεγχος της Εφορίας δεν θα περιορίζεται στα εισοδήματα αλλά θα επεκτείνεται σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις και καταναλωτικές δαπάνες εν γένει.

«Εκείνο όμως το οποίο λέμε, είναι ότι όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται, θα έχουν δυνατότητα να πάνε να το αποδείξουν στις φορολογικές Αρχές. Εμείς δεν στοχοποιούμε κανέναν», είχε σημειώσει σε συνέντευξή του προ ημερών ο κ. Χατζηδάκης.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την προσαύξηση κατά 35% έως και 100% που επιφέρει η δήλωση τζίρου μεγαλύτερου από το μέσο όρο. Με βαση τον νέο τρόπο φορολόγησης προκύπτουν τεράστιες  επιβαρύνσεις για εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ και όπως παραδέχθηκε και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρης,  σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, με βάση τα σενάρια που «τρέχουν» οι αρμόδιοι το υπουργείο, εξετάζονται αλλαγές οι οποίες ναι μεν «δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου» αλλά αφορούν τους τρόπους υπολογισμού, «ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση»

Βάσει της εν λόγω διάταξης του νομοσχεδίου, προβλέπεται προσαύξηση 35% για όσους δηλώνουν ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων και 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Με τις προωθούμενες αλλαγές τέλος, προβλέπεται ειδική μεταχείριση για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων,  για οικογένειες με ανάπηρα τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες.

Από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης αναμένεται εξάλλου να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, ενώ στο 50% θα πέφτει το τεκμήριο για όσους δραστηριοποιούνται σε ηπειρωτικούς οικισμός με πληθυσμό κάτω ων 500 κατοίκων ή νησιωτικούς με πληθυσμό μικρότερο από 3.100 κατοίκους.