Κάμερες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Αμετάβλητη η κατάταξη της Ελλάδας στην κλίμακα της ελευθερίας του Τύπου

Επιφυλάξεις για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχο του Πρωθυπουργού τη δημόσια ραδιοτηλεόραση καταγράφουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, που διατηρούν τη χώρα στην 65η θέση από τις 180
Protagon Team

Στην 65η θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου βρίσκεται για το 2020 η Ελλάδα στον κατάλογο της διεθνούς οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Είναι η ίδια θέση με το 2019, αν και υπάρχει μια ελαφρά κάμψη στη συνολική βαθμολογία της χώρας: φέτος η χώρα έχει 28,80 βαθμούς έναντι 29,08 το 2019. (Η μικρότερη βαθμολογία σημαίνει σχετικά περισσότερη ελευθερία του Τύπου).

Στην πρώτη θέση της κατάταξης από 180 χώρες είναι η Νορβηγία και στην τελευταία η Βόρεια Κορέα.

Στο σύντομο σημείωμα για την Ελλάδα, η οργάνωση σημειώνει ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε πολύ εύκολα τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Λίγο αργότερα, ένα προεδρικό διάταγμα έθεσε την ΕΡΤ και το ΑΠΕ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει η οργάνωση που προσθέτει ότι «απομένει να φανεί πώς αυτή η νέα διευθέτηση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα».

Σε άλλους τομείς, προσθέτουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν τη δουλειά τους. Καταγράφονται τρία περιστατικά: «Ενας ρεπόρτερ που κάλυπτε τις διαδηλώσεις στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έπεσε θύμα επίθεσης από την αστυνομία· ένας φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση κατάληψης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση· και τα γραφεία της εβδομαδιαίας εφημερίδας Athens Voice βανδαλίστηκαν από αναρχική ομάδα».

Τι γίνεται στον κόσμο

Στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης των RSF είναι η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Τζαμάικα, η Κόστα Ρίκα, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Πορτογαλία.

Δηλαδή επτά στις 10 χώρες είναι στην Ευρώπη και μάλιστα πέντε στις 10 είναι κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν στην πρώτη εικοσάδα αυτών με τη μεγαλύτερη ελευθερία.

Η Κύπρος είναι στην 27η θέση. Από τις χώρες της ΕΕ, χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Μάλτα (81η), η Ουγγαρία (89η) και η Βουλγαρία (111η).

Στην 45η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, δέκα θέσεις κάτω από τη Βρετανία (35η), ενώ η Ρωσία είναι στην 149η θέση και η Κίνα μόλις στην 177η θέση. Η Τουρκία είναι στην 154η θέση.

Τη δεκάδα των λιγότερο ελεύθερων χωρών απαρτίζουν η Κούβα, το Λάος, το Ιράν, η Συρία, το Βιετνάμ, το Τζιμπουτί, η Κίνα, η Ερυθραία, το Τουρκμενιστάν και, σταθερά στην τελευταία θέση, η Βόρεια Κορέα.