Ικανοποιημένος – όσο μπορεί κανένας να το πει αυτό – από την απόφαση της βρετανικής Δικαιοσύνης είναι ο πατέρας του Ρέινχαρντ Σινάγκα, του ινδονήσιου φοιτητή που καταδικάστηκε στη Βρετανία για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς δεκάδων ανδρών.
Η τιμωρία του Σινάγκα – ισόβια με ελάχιστη κάθειρξη 30 ετών – «άξιζε για τα εγκλήματα που διέπραξε», είπε στο BBC ο πατέρας του δράστη. «Δεχόμαστε την ετυμηγορία», πρόσθεσε ενώ δεν θέλησε να επεκταθεί στο θέμα.
Ο 36χρονος Σινάγκα, διδακτορικός φοιτητής που ζούσε στο Μαντσεστερ, βρέθηκε ένοχος για 159 επιθέσεις σε 48 άνδρες. Τους συναντούσε έξω από μπαρ και με διάφορους τρόπος τους παρέσυρε στο διαμέρισμά του. Εκεί τους νάρκωνε και τους βίαζε, πολλές φορές βιντεοσκοπώντας την επίθεση.
Η βρετανική αστυνομία εκτιμά ότι η δράση του Σινάγκα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή για την οποία καταδικάστηκε. Υπάρχουν μάλιστα άνδρες που έμαθαν ότι έπεσαν θύματα επίθεσης μόνο από την αστυνομία.
Ο ίδιος ο Σινάγκα δηλώνει αθώος και λέει ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα.
Ποιος είναι ο κατά συρροή βιαστής
Γεννήθηκε το 1983, ο μεγαλύτερος από τέσσερα αδέλφια. Η οικογένεια του είναι συντηρητική και χριστιανική, μια σπανιότητα σε μια χώρα όπου σχεδόν το 90% των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.
Ο πατέρας του είναι αρκετά πλούσιος επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης υποκαταστημάτων ιδιωτικής τράπεζας. Για την οικογένειά του, ο Σινάγκα ήταν ένα «καλό, πανέξυπνο, θρήσκο αγόρι που πήγαινε συχνά στην εκκλησία».
Συμφοιτήτριά του στην Ινδονησία είπε στο BBC ότι ο Σινάγκα ήταν δημοφιλής και φιλικός, πολύ κοινωνικός και συνεργάσιμος, όταν σπούδαζε μαζί τους αρχιτεκτονική. Εχασε όμως τα ίχνη του όταν αυτός το 2007 έφυγε στη Βρετανία για μεταπτυχιακές σπουδές.
Στην οικογένειά του ο Σινάγκα έλεγε ότι ερωτεύτηκε το Μάντσεστερ και ότι ήθελε να μείνει στη Βρετανία για πάντα – τα χρήματα της οικογένειας του εξασφάλιζαν άλλωστε εύκολη ζωή στη χώρα, χωρίς να χρειάζεται να εργάζεται. Και ακόμη, χιλιάδες χιλιόμετρα από την Ινδονησία μπορούσε να εκφράζει την σεξουαλικότητά του, πράγμα αδύνατο στη χώρα του.
Τελικά συνελήφθη τον Ιούνιο του 2017, με τις κατηγορίες να τον βαραίνουν για δεκάδες περιστατικά, πολύ πιθανόν όμως η βρετανική αστυνομία δεν κατάφερε να τα εντοπίσει όλα.
Από την οικογένειά του, μόνο η μητέρα του παρέστη σε μια προδικαστική διαδικασία, όχι στις τέσσερις δίκες. Πάντως κατέθεσε υπέρ του με γραπτό υπόμνημα.
Στην Ινδονησία η περίπτωσή του έχει προκαλέσει σοκ και οργή, με πολλούς συμπατριώτες να ζητούν ακόμη και την θανατική ποινή, που έχει καταργηθεί στη Βρετανία από το 1965.