Ο Τζεφ Σέσιονς ορκίζεται να πει την αλήθεια κατά την ακρόασή του στη Γερουσία στις 10 Ιανουαρίου 2017. Δεν την είπε όμως... | REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo
Επικαιρότητα

Σάλος στις ΗΠΑ – ο υπουργός Δικαιοσύνης απέκρυψε τις επαφές του με τους Ρώσους

Ο Τζεφ Σέσιονς είπε ψέματα στη Γερουσία για τις συναντήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας. Μια αποκάλυψη που έχει ήδη προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ
Protagon Team

Δύο συνομιλίες με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ είχε μέσα στο 2016 και πριν από τις εκλογές ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς, με τον ίδιο να τις παραδέχεται μεν, αλλά να επισημαίνει  ότι δεν είχαν κάποια σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Οι συναντήσεις του τότε γερουσιαστή της Αλαμπάμα με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ έγιναν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, γράφει η  Washington Post.

Η ύπαρξη αυτών των μάλλον ασυνήθιστων συναντήσεων στο πλαίσιο των αμερικανορωσικών σχέσεων δεν είχε αναφερθεί από τον Σέσιονς κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στη Γερουσία για την έγκριση του διορισμού του, παρότι ο σημερινός υπουργός είχε ερωτηθεί.

Στις 10 Ιανουαρίου, κατά την ακρόασή του, συγκεκριμένα ερωτήθηκε πώς θα απαντούσε αν μάθαινε για επικοινωνία επιτελών της καμπάνιας του Τραμπ με ρώσους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η απάντηση του Σέσιονς ήταν «δεν γνωρίζω για τέτοιες δραστηριότητες». Πρόσθεσε ότι «μια-δυο φορές στην προεκλογική εκστρατεία με είχαν αποκαλέσει ενδιάμεσο, αλλά δεν είχα επικοινωνίες με τους Ρώσους».

Η εκπρόσωπος του υπουργού επιβεβαίωσε μεν τις συναντήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι δεν σχετίζονταν με την εν εξελίξει τότε προεκλογική εκστρατεία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το 2016 ο γερουσιαστής είχε πάνω από 25 συναντήσεις με ξένους πρεσβευτές. «Ποτέ δεν συναντήθηκα με ρώσους αξιωματούχους για να συζητήσω θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, οι καταγγελίες είναι ψευδείς», υπογράμμισε ο Σέσιονς στη δήλωσή του.

Ο Λευκός Οίκος κάλυψε τον υπουργό και διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των καθηκόντων του Σέσιονς ως μέλους της επιτροπής της Γερουσίας για τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Σέσιονς ήταν ένας από τις ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ από τα πρώτα βήματα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις έφεραν Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους σε πολιτική αντιπαράθεση.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι ζήτησε την παραίτηση του Σέσιονς γιατί είπε ψέματα κατά την ένορκη ακρόασή του από τη Γερουσία. Ζήτησε μάλιστα την σύσταση ανεξάρτητης, διακομματικής και εκτός Κογκρέσου επιτροπής η οποία θα ερευνήσει «τις προσωπικές, πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις του προέδρου Τραμπ με τους Ρώσους».

Αλλος ένας στενός συνεργάτης του Τραμπ, ο Μάικλ Φλιν, είχε και αυτός επαφές με τον Ρώσο πρεσβευτή μετά από τις εκλογές και πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του ως συμβούλου ασφαλείας του Τραμπ. Οι αποκαλύψεις για τον Φλιν οδήγησαν στην παραίτησή του, σχεδόν ένα μήνα μετά την ανάληψη καθηκόντων, για την οποία να σημειωθεί ότι δεν χρειάζεται έγκριση από τη Γερουσία.

Ερευνα από τη Βουλή

Εν τω μεταξύ, τη σχέση της Ρωσίας με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και το αν η Μόσχα επηρέασε με κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα των εκλογών πρόκειται να διερευνήσει η επιτροπή για θέματα πληροφοριών της Βουλής των ΗΠΑ, ανέφεραν μέλη της επιτροπής.

Ειδικότερα, ο έλεγχος των βουλευτών θα καλύψει τις επαφές του επιτελείου της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα και γενικότερα τις ρωσικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μεταξύ των ερωτημάτων που θα τεθούν και για τα οποία η επιτροπή θα αναζητήσει απαντήσεις είναι «Ποια κυβερνοδραστηριότητα και άλλα μέτρα της Ρωσίας κατευθύνθηκαν κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους;» και «Ποια ήταν η απάντηση των ΗΠΑ σε αυτά και τι πρέπει να γίνει για να προστατευτούν στο μέλλον οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους;»

Στη διεύρυνση του ελέγχου συμφώνησαν και οι δύο παρατάξεις, μια σημαντική αλλαγή στάσης, καθώς γενικά ως τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν μάλλον διστακτικοί στο να δεχτούν το αίτημα των Δημοκρατικών για διεύρυνση της έρευνας.

Το ίδιο αντικείμενο εξετάζει η επιτροπή για θέματα πληροφοριών της Γερουσίας και το FBI.

Στο πόρισμά της που επιδόθηκε και στον πρόεδρο Τραμπ, η CIA είχε δείξει ότι η υπήρξε μια ενορχηστρωμένη δραστηριότητα από την πλευρά της Ρωσίας για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και, παράλληλα, για την επίθεση στην αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Ωστόσο, ως σήμερα, δεν έχει δοθεί απάντηση στο αν και κατά πόσο αυτά τα γνώριζε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ. Και, επιπλέον, πόσο συμμετείχε.

Οι Δημοκρατικοί, δια του επικεφαλής της ομάδας τους στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, είχαν εκφράσει την ανησυχία του ότι «κάποιοι στην κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να επιχειρήσουν να καλύψουν τα ίχνη τους διαγράφοντας email, κείμενα και άλλα στοιχεία που μπορεί να ρίξουν φως σε αυτές τις σχέσεις». Προς αυτή τη κατεύθυνση, και σύμφωνα με όσα αναφέρει το Associated Press, οι δικηγόροι του Λευκού Οίκου ζήτησαν από τα μέλη

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αρνείται κάθε καταγγελία ύποπτης σχέσης με τη Ρωσία. Και η Μόσχα απορρίπτει σταθερά τις καταγγελίες.