Η διευθύντρια, της τρίτης Ογκολογικής Κλινικής του Υγεία και επικεφαλής της ομάδας, Ευαγγελία Ραζή. |
Επικαιρότητα

Αμερικανικό «διαβατήριο ποιότητας» για τη φροντίδα σε ογκολογικούς ασθενείς

Η Πρότυπη Ογκολογική Ομάδα του Νοσοκομείου Υγεία πιστοποιήθηκε από την Αμερικάνικη Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) με το ASCO Certified για την παροχή ποιοτικής φροντίδας με επίκεντρο τον άνθρωπο
Protagon Team

Η Πρότυπη Ογκολογική Ομάδα (ΠΟΟ) και η τρίτη Ογκολογική Κλινική του Υγεία είναι οι πρώτες ογκολογικές ομάδες εκτός ΗΠΑ που πιστοποιούνται από το νέο πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας της ASCO.

Η επίτευξη της πιστοποίησης αυτής δείχνει την ισχυρή και διαρκή δέσμευση της ΠΟΟ στην αξιολόγηση της ποιότητας της ογκολογικής φροντίδας που προσφέρει, η οποία συμπορεύεται με τα εθνικά και διεθνή κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας. Αλλωστε αυτή είναι η δεύτερη πρωτιά της ΠΟΟ σε αυτόν τον τομέα, καθώς το 2016 έλαβε αντίστοιχη διαπίστευση, στο πλαίσιο παρεμφερούς προγράμματος της ASCO (Quality Certification Program).

Το πρόγραμμα ASCO Certified πιστοποιεί ομάδες που πληρούν συγκεκριμένα και λεπτομερή κριτήρια και που στηρίζονται σε στοιχειοθετημένα επιστημονικά δεδομένα της Oncology Medical Home (OMH) της ASCO και της Αμερικάνικης Ένωσης για την Ογκολογία στην Κοινότητα (Community Oncology Alliance, COA).

Τα κριτήρια εστιάζουν σε επτά τομείς της ογκολογικής φροντίδας:

-Ενεργή συμμετοχή του ασθενούς στη φροντίδα του.
-Διαθεσιμότητα και εύκολη πρόσβαση.
-Ιατρική βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.
-Φροντίδα ισότιμη και ολιστική, με έμφαση στην ομαδικότητα.
-Διαρκής ποιοτικός έλεγχος.
-Επικοινωνία με τον ασθενή για τους στόχους της θεραπείας, την παρηγορητική και τελευταίου σταδίου φροντίδα.
-Ασφάλεια στη χημειοθεραπεία

«Η πιστοποίηση μας από την ASCO αποτελεί την επίσημη αναγνώριση της ποιότητας της φροντίδας που παρέχουμε στους ασθενείς μας όλα τα χρόνια και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που πληρούμε τα κριτήρια της πιστοποίησης» σημείωσε η διευθύντρια της τρίτης Ογκολογικής Κλινικής του Υγεία και επικεφαλής της ομάδας, Ευαγγελία Ραζή.

«Τα κριτήρια αυτά βασίστηκαν σε δεδομένα και πληροφορίες μέσα από ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόστηκε σε 12 ομάδες, 500 συνολικά ογκολόγων οι οποίοι δραστηριοποιούνται ιδιωτικά, σε ακαδημαϊκά κέντρα και σε νοσοκομεία και στο οποίο συμμετείχε και η ΠΟΟ. Στόχος μας είναι η συνεχής βελτίωση των υπηρεσιών μας και η σφαιρική κάλυψη των αναγκών του ογκολογικού ασθενή» πρόσθεσε η κυρία Ραζή.

Στα πλαίσια της παραπάνω δέσμευσης, η Πρότυπη Ογκολογική Ομάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους επιθεωρητές του διεθνούς αυτού προγράμματος, οι οποίοι θα αξιολογούν τις υπηρεσίες της, τη χρήση ερωτηματολογίων ικανοποίησης ασθενών όπως και πρωτοκόλλων και αλγορίθμων για την επιλογή θεραπείας αλλά και άλλου είδους ποιοτικά κριτήρια, όπως τις συζητήσεις για τους στόχους της θεραπείας, την εκτίμηση της ψυχοκοινωνικής κατάστασης του ασθενούς, τη φροντίδα του τελικού σταδίου και την ανακούφιση του πόνου.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθούν τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου της ASCO, Κλίφορντ Χούντις: «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα υποστηρίξει τις ομάδες γιατρών να παρέχουν ιδανική φροντίδα στα πλαίσια ενός συνεχώς εξελισσόμενου και δύσκολου περιβάλλοντος φροντίδας του ασθενούς. Το πρόγραμμα εστιάζει στον πιο σημαντικό παράγοντα, τον ασθενή. Προσφέρει μία ιατρική εστία υπηρεσιών ενώ βοηθά τις ομάδες να παρέχουν υψηλή ιατρική φροντίδα, ενισχύοντας συνεχώς την ποιότητα τους».