Η Λάελ Γουίλκοξ σε δύο στιγμιότυπα από το επίπονο ταξίδι της | instagram
Επικαιρότητα

Αμερικανίδα ποδηλάτης διέσχισε τον πλανήτη σε χρόνο-ρεκόρ

Η Λάελ Γουίλκοξ χρειάστηκε 108 ημέρες, 12 ώρες και 12 λεπτά για να κάνει τον γύρο του Κόσμου με το ποδήλατό της. Το απίστευτο ταξίδι της, που ξεκίνησε και τελείωσε στο Σικάγο
Protagon Team

Η αμερικανίδα Λάελ Γουίλκοξ σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ και έγινε έτσι η γυναίκα που έχει διασχίσει ταχύτερα τον κόσμο με ποδήλατο, αφού κατάφερε να διανύσει 29.169 χιλιόμετρα σε 108 ημέρες, 12 ώρες και 12 λεπτά.

Ξεκίνησε και τελείωσε το ταξίδι της στο Σικάγο, οδηγώντας με το ποδήλατό της έως και 14 ώρες την ημέρα, επίτευγμα που αναμένεται να καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αναφέρει το BBC.

Η Γουίλκοξ έσπασε το ρεκόρ που είχε σημειώσει το 2018 η Τζίνι Γκράχαμ από τη Σκωτία, το ταξίδι της οποίας είχα διαρκέσει 124 ημέρες και 11 ώρες. Ολόκληρο το ταξίδι ενός ποδηλάτη που κάνει τον γύρο του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων, των πορθμείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι περίπου 40.000 χιλιόμετρα, ίσο με την περιφέρεια του ισημερινού της Γης, και η ελάχιστη απόσταση που διανύεται με ποδήλατο πρέπει να υπερβαίνει τα 28.970 χιλιόμετρα.


Πώς, όμως, ταξίδεψε η Γουίλκοξ; Η 38χρονη από το Σικάγο κατευθύνθηκε αρχικά στη Νέα Υόρκη, όπου επιβιβάστηκε σε πτήση για την Πορτογαλία. Στη συνέχεια πέρασε αρκετές εβδομάδες ταξιδεύοντας βόρεια, στο Αμστερνταμ, στη Γερμανία, πέρα ​​από τις Αλπεις, στα Βαλκάνια, και τελικά, μέσω Τουρκίας, στη Γεωργία.

Από τη Γεωργία ταξίδεψε στην Αυστραλία με αεροπλάνο. Αφού ποδηλάτησε από το Περθ κατά μήκος της νότιας ακτής προς το Μπρίσμπεϊν, επιβιβάστηκε σε πτήση για τη Νέα Ζηλανδία, όπου και εκεί διένυσε μια μεγάλη απόσταση, κάνοντας αδιάκοπα πετάλι. 

Στη συνέχεια πέταξε για τη γενέτειρά της, το Ανκορατζ της Αλάσκας, έκανε ποδήλατο κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού μέχρι το Λος Αντζελες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Σικάγο. Ποδηλατούσε έως και 14 ώρες την ημέρα

Το κατόρθωμά της θα εξεταστεί από ειδικούς προκειμένου να καταχωριστεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι ποδηλάτες υπεραντοχής καίνε από 6.000 έως 10.000 θερμίδες την ημέρα. «Εχει απίστευτη σωματική αντοχή, ψυχική δύναμη και απόλυτη αποφασιστικότητα για να κάνει αυτές τις ακραίες προσπάθειες» δήλωσε συντάκτρια περιοδικού για την ποδηλασία σε σχετικό αφιέρωμα. «Είναι απλώς απίστευτο να το κάνεις αυτό μέρα με τη μέρα επί 108 συνεχόμενες μέρες».