«Απολύσεις, χαμηλή τηλεθέαση και στροφή προς τα δεξιά. Το CNN σε κρίση;» Καθώς ο νέος διευθύνων σύμβουλος του εμβληματικού δικτύου Κρις Λιχτ ετοιμάζεται για απολύσεις, ο Guardian διερωτάται αν οι παρεμβάσεις του έχουν πολιτική χροιά. Το CNN ήρθε τρίτο και καταϊδρωμένο στις μετρήσεις της τηλεθέασης κατά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Πρώτο το βράδυ των εκλογών ήταν το Fox News με 7,4 εκατ. τηλεθεατές και ακολούθησαν το MSNBC με 3,2 εκατομμύρια και το CNN με 2,6 εκατ. τηλεθεατές.
Οπως έγραψαν οι Financial Times η είδηση δεν είναι μόνο τα οικονομικά και οι απολύσεις. Κάτι αλλάζει και στη γραμμή του Μέσου: «Το CNN θέλει να παραμείνει ουδέτερο στη διχασμένη Αμερική» καθώς μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη της νέας του θέσης, ο διευθύνων σύμβουλος Κρις Λιχτ ξεκίνησε την προσπάθειά του να αλλάξει το πρώτο 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι της Αμερικής. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το CNN θα αρχίσει να απολύει προσωπικό στο πλαίσιο της στρατηγικής περί μείωσης του κόστους. Παράλληλα η νέα διοίκηση που θα εφαρμόσει τις περικοπές υπό την ομπρέλα της Warner Bros Discovery θέλει να αποτινάξει το προφίλ του Μέσου που έκλινε έντονα προς την αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος (για τα δεδομένα των ΗΠΑ, πάντα), γεγονός που τονίστηκε ιδιαίτερα από τη σύγκρουση του δικτύου με την κυβέρνηση Τραμπ. Οι νέοι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι θέλουν να υιοθετήσουν από εδώ και εμπρός ένα νέο προφίλ, πολιτικής αμεροληψίας.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά επεισόδια της σύγκρουσης του Τραμπ με το CNN έλαβε χώρα στις 7 Νοεμβρίου του 2018 στον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ ενοχλήθηκε από τα επίμονα ερωτήματα του δημοσιογράφου του δικτύου Τζιμ Ακόστα σε συνέντευξη Τύπου. «Είσαι αγενής, φρικτός άνθρωπος» του φώναξε ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Οταν μεταδίδεις ψευδείς ειδήσεις, πράγμα που κάνει το CNN, είσαι εχθρός του λαού!» πρόσθεσε ο Τραμπ, και αργότερα διέταξε την αφαίρεση της διαπίστευσής του ώστε να μην μπορεί να εισέρχεται στον Λευκό Οίκο.
Το πνεύμα της νέας διοίκησης του CNN συμπύκνωσε ο Τζον Μαλόουν, ένας από τους ισχυρότερους μετόχους του καναλιού και πρώην δωρητής του Τραμπ. «Θα ήθελα να δω το CNN να επιστρέφει στο είδος της δημοσιογραφίας με το οποίο ξεκίνησε και να έχει μοναδικούς δημοσιογράφους που θα το αναζωογονήσουν» δήλωσε.
Οπως έγραψε τον Αύγουστο, πάλι στον Guardian, ο Ρόμπερτ Ράιχ, ο περίφημος γκουρού της πολιτικής οικονομίας και καθηγητής στο Μπέρκλεϊ (ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Εργασίας του Μπιλ Κλίντον), η στροφή του CNN έχει πολιτικό υπόβαθρο. Η αφορμή για αυτά τα σχόλια ήταν το κόψιμο από το CNN της κυριακάτικής εκπομπής του Μπράιαν Σέλτερ με τίτλο «Reliable Sources» («Αξιόπιστες πηγές») που ασκούσε έντονη κριτική στον τραμπισμό και στο Fox News.
Ο Ράιx υπογράμμισε ότι ο ισχυρός μέτοχος Τζον Μαλόουν κατείχε τo 2015 το 32% της News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ (του ιδιοκτήτη του Fox News) ενώ το 2017 δώρισε στον Τραμπ 250.000 δολάρια. «Ο Μαλόουν είπε ότι θέλει το CNN να μοιάζει περισσότερο με το Fox News, επειδή, κατά την άποψή του, το Fox News διαθέτει “πραγματική δημοσιογραφία”. Ο Μαλόουν θέλει επίσης το τμήμα ειδήσεων του CNN να είναι “πιο κεντρώο”» σχολίασε δηκτικά ο Ράιχ.
Επισήμως πάντως οι αλλαγές από την πλευρά του δικτύου παρουσιάζονται ως μια αναπροσαρμογή των αξιών του μετά την περίοδο του Τραμπ. Ωστόσο αναλυτές έθεσαν το ερώτημα αν το συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στην εποχή μετά τον Τραμπ είναι πρόωρο, με δεδομένο ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διεκδικεί ξανά τον Λευκό Οίκο. Η νέα διοίκηση του CNN σκιαγράφησε πάντως την επιστροφή στη μέση οδό επικαλούμενη το πνεύμα του ιδρυτή του δικτύου Τεντ Τέρνερ που τοποθέτησε στο επίκεντρο τις ειδήσεις.
Μιλώντας στους FT o ίδιος ο Λιχτ, ο νέος CEO που θα επωμιστεί και την κύρια ευθύνη των αλλαγών, διέψευσε τη δεξιά στροφή. «Μία από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με το όραμά μου είναι ότι θέλω να είμαι ουδέτερος, ότι θέλω να είμαι κεντρώος. Χαζομάρες» είπε. «Πρέπει να προκαλείς τον ενδιαφέρον, να έχεις “γωνίες” και σε πολλές περιπτώσεις να παίρνεις θέση. Μερικές φορές απλά να επισημαίνεις άβολα ερωτήματα. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορείς να βλέπεις τα πράγματα μέσα από τον φακό μιας δεξιάς ή αριστερής οπτικής γωνίας» πρόσθεσε.
Τον Ιούνιο, σε εταιρικό υπόμνημα που έστειλε στους δημοσιογράφους του δικτύου ο Λιχτ ζήτησε να μειωθεί η συχνότητα χρήσης του μηνύματος «έκτακτη είδηση», κατά την παραγωγή και παρουσίαση ειδήσεων. Μάλιστα επικαλέστηκε παράπονα «εντός κaι εκτός του ομίλου» ότι το νόημά το νόημα του «breaking news» έχει χαθεί για το κοινό εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης του.
Το βέβαιο είναι ότι οι αλλαγές θα είναι επώδυνες. «Δεν μου αρέσει να το λέω, αλλά όταν κοιτάζω μπροστά, βλέπω προβλήματα χωρίς τέλος» ανέφερε προ ημερών στέλεχος του CNN στους FT, προαναγγέλοντας βαθιές περικοπές, πιθανώς και εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Κατά τη διάρκεια των 42 ετών της διαδρομής του CNN στην καλωδιακή τηλεόραση (την οποία καθόρισε ως το πρώτο 24ωρο ειδησεογραφικό δίκτυο) οι προκάτοχοι του Λιχτ βίωσαν πολλά σκαμπανεβάσματα, ως αποτέλεσμα χαμηλών μετρήσεων τηλεθέασης και άλλων ζητημάτων. Ωστόσο η αγωνία για τον προσδιορισμό της ταυτότητας του CNN είναι διαρκής από τότε που το ξεπέρασαν στην τηλεθέαση το Fox News από τα δεξιά και το MSNBC από τα αριστερά.
Ο Guardian επιμένει ότι «το νέο “αντικειμενικό” CNN φαίνεται να γίνεται αντικειμενικά δεξιό». Από την πλευρά του ο Λιχτ, πιστεύει ότι το CNN αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο στην κάλυψη του Τραμπ και αναζητώντας την τηλεθέαση μέσω του σχολιασμού του πρώην προέδρου εν τέλει ετεροπροσδιορίστηκε. Από την άλλη πλευρά, είναι δύσκολο για οποιονδήποτε δημοσιογραφικό οργανισμό να λειτουργεί με αποστάσεις και απόλυτη ουδετερότητα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονο πολιτικό διχασμό. Ιδίως όταν ο διχασμός στην αμερικανική κοινωνία δεν μοιάζει να αμβλύνεται. Και το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι το εξής: Εφόσον ο Τραμπ δεν μετακινείται προς τη μετριοπάθεια, η μετακίνηση του CNN προς μια πιο ουδέτερη στάση, δεν συνιστά στροφή προς τα δεξιά, άρα αντικειμενικά πιο κοντά στον Τραμπ;