«Παραδόθηκε» μόνος του σε ένα αυστριακό αστυνομικό τμήμα λέγοντας στους εμβρόντητους αστυφύλακες ότι είναι πράκτορας της τουρκικής υπηρεσίας κατασκοπείας ΜΙΤ και ότι εντέλλεται να σκοτώσει, ωστόσο… δεν μπορεί! Και κατόπιν ζήτησε να τον προστατεύσουν από τους εντολοδότες του, δηλαδή από την τουρκική κυβέρνηση.
Για κατάσκοπο τέτοια κόλπα δεν είναι συνηθισμένα, διότι αυτoύ του φυράματος οι άνθρωποι είναι, υποτίθεται, εκπαιδευμένοι να μη δρουν συναισθηματικά. Οπότε η ιστορία που δημοσιοποίησαν οι συνδρομητικοί New York Times πρέπει να έχει κάποιο βάθος.
Κάποιος ονόματι (κατά δήλωσή του) Φεϊγιάζ Οζτούρκ και κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου διέπραξε τα παραπάνω περίεργα στις 15 του περασμένου Σεπτεμβρίου ισχυριζόμενος παράλληλα ότι το παρ’ ολίγον θύμα του είναι ένας κουρδικής καταγωγής αυστριακός πολιτικός.
Είπε, επίσης, ότι ψευδομαρτύρησε με σκοπό να καταδικαστεί ένας τούρκος υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη ονόματι Μετίν Τοπούζ. Δήλωσε εξαναγκασθείς από την υπηρεσία του, επειδή ο Τοπούζ συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του.
Η περιγραφή των κινήσεων του Οζτούρκ γίνεται από τους ΝΥΤ βάσει όσων φέρεται να κατέθεσε ο ίδιος στους Αυστριακούς. Η αφήγηση περιλαμβάνει λεπτομέρειες από την πρακτορική ζωή και τις συναντήσεις με «συνδέσμους» που κυκλοφορούν παντού, από την Ιταλία μέχρι τα Βαλκάνια. Ο Οζτούρκ είπε ότι έλαβε την απόφαση να αποκαλύψει τα πάντα με το που έφθασε στη Βιέννη. Προστασία ζήτησε επειδή τρέμει την εκδίκηση του Ερντογάν.
Η Τουρκία, φυσικά, απορρίπτει όλα τα δηλούμενα από τον Οζτούρκ ως ανοησίες. Ωστόσο η ιστορία δένει με την πραγματικότητα: οι κατάσκοποι της ΜΙΤ, όπως βεβαιώνουν και οι ίδιοι οι Αυστριακοί, είναι πολύ δραστήριοι στη χώρα του Μότσαρτ, ενώ ειδικά η Βιέννη (η οποία είναι όντως ο κλασικότερος τόπος ώσμωσης των πρακτόρων της ψυχροπολεμικής περιόδου) είναι η καρδιά ενός ισχυρού δικτύου τούρκων πρακτόρων που κατασκοπεύει ομοεθνείς τους, είτε εξορίστους είτε μετανάστες, κ.λπ.
Θεωρείται παραδεκτή αλήθεια πλέον ότι η Τουρκία, ιδίως επί ημερών Ερντογάν, δεν διστάζει να κυνηγά τους αντιπάλους της στο εξωτερικό – προς το παρόν, αυτούς που την απασχολούν σε επίπεδο εσωτερικής ασφαλείας, όπως οι περιβόητοι «γκιουλενιστές» και πρωτίστως οι Κούρδοι.
Οι NYT περιγράφουν το σαφάρι πολιτικών αντιπάλων του «σουλτάνου», εκκινώντας από την υπόθεση του «πραξικοπήματος του 2016». Υπερτονίζουν, δε, την ανησυχία των Αυστριακών. Στην Αυστρία παρεπιδημούν περίπου 270.000 τούρκοι υπήκοοι, εκ των οποίων οι 90.000 είναι Κούρδοι.