Ακόμη και σφυριά επιστράτευσαν οπαδοί του Μπερίσα για να «αλώσουν» τα γραφεία του κόμματος | REUTERS/Florion Goga
Επικαιρότητα

Αλβανία: Επεισοδιακή εισβολή οπαδών του Μπερίσα στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο τέως πρόεδρος της χώρας και ιδρυτής του κόμματος ζητεί την απομάκρυνση του νυν ηγέτη του Λιουζίμ Μπάσα, μια διαμάχη που πήρε χαρακτηριστικά «πολέμου» με επέμβαση της αστυνομίας
Protagon Team

Βίαια επεισόδια, απειλές και πρωτοφανούς οξύτητας ρητορική στιγματίζουν την εσωκομματική αντιπαράθεση στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αλβανία, με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο και πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Χιλιάδες πιστοί οπαδοί του επιχείρησαν το απόγευμα του Σαββάτου να εισβάλουν βίαια και να καταλάβουν τα γραφεία του κόμματος στο κέντρο των Τιράνων. Απωθήθηκαν από μέλη του κόμματος που πρόσκεινται στον σημερινό πρόεδρο Λουζλίμ Μπάσα και φρουρούσαν το κτίριο, ενώ χρειάστηκε και η συνδρομή της αστυνομίας με την χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και αντλίας νερού.

Οι διαδηλωτές πολιόρκησαν το κτίριο απαιτώντας από τον Μπάσα να τους παραδώσει τα γραφεία που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μπερίσα, έχει καθαιρεθεί με νόμιμες διαδικασίες από την ηγεσία του κόμματος και θα πρέπει να δρομολογήσει τις διαδικασίες επανίδρυσης του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Μπάσα είχε οχυρωθεί στο κτίριο με εσωκομματικούς υποστηρικτές του οι οποίοι απαντούσαν με ό,τι μέσα είχαν στην διάθεσή τους, στις επιθέσεις των οπαδών του Μπερίσα, ο οποίος ηγείτο της πολιορκίας.

Τις απογευματινές ώρες επενέβη, κατόπιν αιτήματος του Μπάσα, η αστυνομία που διέλυσε τους οπαδούς του Μπερίσα.

Τουλάχιστον 25 διαδηλωτές και οκτώ μέλη του κόμματος τέθηκαν υπό κράτηση από την αστυνομία, ανέφερε το Associated Press. Ενας πολίτης και ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν ελαφρά.

Ο 77χρονος Σαλί Μπερίσα, ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος, τον τελευταίο καιρό έχει επιδοθεί σε εκστρατεία ανατροπής του διαδόχου του Μπάσα, μέρος της οποίας αποτέλεσε και το πρωτοφανές εγχείρημα βίαιης κατάληψης των γραφείων. Αποκαλεί μάλιστα τον Μπάσα «προδότη και όμηρο του [νυν πρωθυπουργού] Εντι Ράμα».