Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στο πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Αλογοσκούφης: Μετανιώνω που είπα το 2008 ότι «η οικονομία είναι θωρακισμένη»

«Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις έπαιζαν τον ρόλο του τροχονόμου στη Μεταπολίτευση. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν ρηχές», αναγνώρισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», αναφέρθηκε και στην κρίσιμη περίοδο της υπουργίας του
Protagon Team

Δεν ήταν αυτό που λέμε πρωταγωνιστής του μισού αιώνα της Μεταπολίτευσης· αλλά για μια περίοδο σίγουρα υπήρξε ένας από τους δευτεραγωνιστές, με χαρακτηριστικό, μάλιστα, ρόλο, που μένει και αξέχαστος αν αναλογιστεί κανείς την εξέλιξη του δράματος: Από τα κορυφαία πρόσωπα της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (2004-2009), ένας καταλυτικός υπουργός Οικονομικών, ακριβώς στην περίοδο πριν τα σαρώσει όλα στη χώρα η κρίση, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μίλησε την Πέμπτη, στο πάνελ του συνεδρίου «Μεταπολίτευση: 50 Χρόνια μετά», το οποίο διοργάνωσε η «Καθημερινή».

Ο κ. Αλογοσκούφης δεν δήλωσε μετανιωμένος που έκανε την περιβόητη «απογραφή» της ελληνικής οικονομίας, η οποία προκειμένου να τσαλακωθεί πολιτικά στο εσωτερικό η περίοδος Κώστα Σημίτη υπονόμευσε ολόκληρη τη χώρα στο εξωτερικό, στην πλέον κρίσιμη περίοδο που απαιτείτο εμπιστοσύνη. Δήλωσε, όμως, ότι μετάνιωσε για μια δήλωσή του πριν εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών, λίγο δηλαδή προτού η Ελλάδα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα λόγω τεράστιου χρέους και απίστευτων ελλειμμάτων. 

«Θα επανέλθει κάποια στιγμή ο εφιάλτης του χρέους», προειδοποίησε, πάντως, μιλώντας στο συνέδριο.

Αναφερόμενος γενικότερα στη Μεταπολίτευση ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «δεν ήταν απλώς αποκατάσταση της δημοκρατίας ή αλλαγή πολιτεύματος. Ηταν αλλαγή πολιτικού καθεστώτος».

«Στη Μεταπολίτευση άλλαξαν οι κοινωνικές προτεραιότητες. Οι προτεραιότητες ήταν οι πολιτικές ελευθερίες, η αναδιανομή του εισοδήματος και η εθνική συμφιλίωση. Το νέο πολιτικό καθεστώς δεν επεδίωξε την οικονομική ανάπτυξη, συγκριτικά με το προηγούμενο πολιτικό καθεστώς. Το κόστος των επιτυχιών της Μεταπολίτευσης εντοπίζεται στη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε για την περίοδο που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «ανησυχούσα για την οικονομία από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Ηδη από το 2004 υπήρχε ανησυχία. Το κύριο ζητούμενο ήταν να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Αυτή η εμπιστοσύνη χάθηκε από το 2009 και μετά», υποστήριξε.

Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις της θητείας του (2004-2008), ο κ. Αλογοσκούφης είπε: «Δεν προχωρήσαμε στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ γιατί δεν ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ. Εγιναν, όμως, πολλές άλλες αποκρατικοποιήσεις, αλλά όλα αυτά στο σύνολο των προβλημάτων της χώρας ήταν σταγόνα στον ωκεανό».

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε χαρακτηριστικά, «ήταν το χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα χάθηκε με την ένταξη στην ΟΝΕ. Μπήκαμε με χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Οταν μπήκαμε με αυτόν τον τρόπο, χειροτέρεψε το πρόβλημα των εξωτερικών ανισορροπιών, μέχρι που φτάσαμε το 2010 και το μπαλόνι έσκασε», πρόσθεσε, προσπερνώντας ότι τα πέντε από τα ως τότε εννέα χρόνια της Ελλάδας στην ΟΝΕ στη χώρα μας κυβερνούσε η ΝΔ του κ. Καραμανλή. 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «στην περίοδο μετά τη Μεταπολίτευση, το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας ήταν πρόβλημα αδυναμίας των κυβερνήσεων να προωθήσουν μακροπρόθεσμα επωφελείς μεταρρυθμίσεις. Δεν έγινε αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων και αυτό το ζήτημα είναι θεσμικό. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις έπαιζαν τον ρόλο του τροχονόμου στη Μεταπολίτευση. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν ρηχές».

«Θα επανέλθει κάποια στιγμή ο εφιάλτης του χρέους, όχι σήμερα, όχι αύριο, αλλά αργότερα, αν δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «μάθαμε πολλά πράγματα μετά την κρίση, αλλά δεν μάθαμε το βασικό. Το βασικό είναι το πώς θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις κυβερνήσεις ώστε να βλέπουν πέρα από τον ορίζοντα».

«Οι κυβερνήσεις σκέφτονται “γιατί να φάω εγώ το πολιτικό κόστος;” Δεν έχουμε βρει τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Η σημερινή κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία. Παίζει στο γήπεδο μόνη της. Αν κι αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, τότε δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να βρούμε», είπε.

Οταν ρωτήθηκε για ποια απόφαση μετανιώνει, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε τη δήλωσή του το 2008, ότι η «ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι με αυτή τη φράση απευθυνόταν στις… αγορές προκειμένου να τις καθησυχάσει. Η συνέχεια, δυστυχώς, γνωστή. Οι αγορές δεν καθησυχάστηκαν, η «θωρακισμένη» οικονομία χρεοκόπησε, η Ελλάδα απώλεσε το 25% του ΑΕΠ και οι Ελληνες το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους…