Λέγεται ότι το 2019 ο αριθμός των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης θα σπάσει κάθε ρεκόρ. Λογικό, εάν σκεφτεί κάποιος ότι με την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα δοκιμαστούν οι πλειοψηφίες που άλλοτε ήταν σίγουρες και θα χρειαστούν new entries και συνεργασίες, προκειμένου να μπορούν να διοικούνται οι δήμοι.
Εάν πιστέψουμε τις φήμες, λίγοι θα είναι οι Θεσσαλονικείς που δεν θα συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις φήμες, τα κόμματα κάνουν casting προκειμένου να επιλέξουν τον καταλληλότερο, ενώ φωτογράφοι, στυλίστες και επικοινωνιολόγοι κάνουν χρυσές δουλειές.
Υπάρχει κάποιο ίχνος αλήθειας στα ονόματα που ακούγονται; Η Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, θα δώσει χρίσμα ή στήριξη σε υποψήφιο στη Θεσσαλονίκη; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη για χρίσμα στις δημοτικές εκλογές. «Θα δούμε πάντως τι θα κάνουμε στους μεγάλους δήμους», πρόσθεσε. Από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη δοθεί χρίσμα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, κρατούν πολύ καλά κλεισμένα τα χαρτιά τους και δεν πρόκειται, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, να τα ανοίξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Πάντως, το μεσημέρι της Παρασκευής ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για μια ακόμη φορά ότι θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Εστω και μόνος μου, θα κατεβώ στην Περιφέρεια…», λέει με νόημα, ενώ δείχνει να ενοχλείται από τη φημολογία ότι το όνομά του προορίζεται για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Αρκετοί αναρωτιούνται από πού πηγάζουν τα σενάρια αυτά περί της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα για τον Δήμο και ποιο σκοπό εξυπηρετούν.
Ο Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε εγκαίρως την απόφασή του να μη διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο όπως είχε κάνει το 2014. Αυτό άνοιξε σε κάποιους από την δημοτική του ομάδα την όρεξη να τον διεκδικήσουν εκείνοι. Ανάμεσά τους, ο δικηγόρος Δημήτρης Κούβελας, πρώτος σε σταυρούς το 2014 και ο αρχιτέκτονας Σωκράτης Δημητριάδης. Ωστόσο, τηρούν στάση αναμονής της απόφασης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον δείχνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος συζητά με το κόμμα. Όμως επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι ούτε από την πλευρά Μπίλλια ούτε από την πλευρά ΝΔ.
Μέχρι στιγμής, έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για το δήμο Θεσσαλονίκης «μονομερώς» τουλάχιστον πέντε ενδιαφερόμενοι. Το «μονομερώς» σημαίνει ότι πρόκειται περί δημόσιας δηλώσεως και όχι κατάθεσης ολοκληρωμένου ψηφοδελτίου συνδυασμού, κάτι που είναι απαραίτητο προκειμένου να ανακηρυχθούν επισήμως υποψήφιοι. Πρόκειται για τους Εφραίμ Κυριζίδη, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη, και Χάρη Αηδονόπουλο, πρώην αντιδήμαρχο, τον εκ των πρωτεργατών του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό της Θεσσαλονίκης Στέλιο Καλόγηρο και τον πρώην αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Βαγγέλη Μωυσίδη.
Το μεσημέρι της Πέμπτης ήρθε η πέμπτη υποψηφιότητα, αυτή του Κωνσταντίνου Ζέρβα. Ο κ. Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και υποψήφιος της ΝΔ στο ψηφοδέλτιο των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 (με τη λίστα) προέρχεται από την παράταξη «Πρωτοβουλία» του Γιάννη Μπουτάρη και είναι ο πρώτος που διαφώνησε ανοιχτά με τον δήμαρχο. Από το 2016 βρίσκονται «σε διάσταση», με τον δήμαρχο να του δείχνει το δρόμο της εξόδου από την παράταξη. Μετά από σκέψη αλλά και πολλές συζητήσεις με Θεσσαλονικείς που ενδιαφέρονται για τα κοινά, ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και θεωρείται σίγουρο ότι θα καταρτίσει συνδυασμό. Δεν υπάρχει καμιά πληροφορία, μέχρι στιγμής, ή ένδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία θα στήριζε την υποψηφιότητα Ζέρβα.
Μπορεί ο κ. Ζέρβας να ήταν ο πρώτος αντάρτης, αλλά στην παράταξη του Γιάννη Μπουτάρη χτυπούν κανονικά, πλέον, τα τύμπανα του πολέμου. Ο κ. Μπουτάρης είχε ξεκινήσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ως «τρόικα», μαζί με τους Ανδρέα Κουράκη και Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Αποφάσεις του δημάρχου προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις τους απομάκρυναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ουδείς γνωρίζει πώς θα κινηθούν, στο εξής, καθώς πρόκειται για δυο αυτοδιοικητικούς με μεγάλη εμπειρία, δύσκολο να μείνουν μακριά από δημοτικές εκλογές.
Ο ίδιος ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένα αίνιγμα. Μπορεί να δήλωνε ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ανακοινώσει την απόφασή του εάν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, αλλά ο μήνας άλλαξε και ο Μπουτάρης είναι ακόμη σφίγγα. Ωστόσο, πολλοί συνεργάτες του πιστεύουν ότι έχει κάνει πια τον κύκλο του και ότι θα αποσυρθεί. Κυκλοφορεί ευρέως και η φήμη ότι θα κατεβεί προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές, αλλά στη συνέχεια θα ορίσει αντικαταστάτη. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μοιάζει με άνθρωπο ο οποίος επιθυμεί να εκτεθεί σε εκλογές. Οσοι πιστεύουν πάντως ότι θα κάνει περίπατο στις εκλογές, μάλλον δεν ζουν στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται στα χειρότερά της.
Εάν δεν είναι ο Μπουτάρης, ποιος; Κι οι ίδιοι οι αντιδήμαρχοί του αναρωτιούνται. Είναι δεδομένο ότι αρκετοί επιθυμούν «το χρίσμα του δημάρχου» αλλά δεν φαίνεται κανένα φαβορί. Από πλευράς ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει κινητικότητα, αν και το όνομα της Εύας Καϊλή έχει ακουστεί. Ομως, τόσο το σενάριο Καϊλή όσο και το σενάριο Έλενα Ράπτη παίζουν εδώ και χρόνια σε κάθε ευκαιρία και για κάθε περίσταση, χωρίς να φτάνουν να επιβεβαιώνονται. Ομοίως, η Μαρία Σπυράκη έχει διαψεύσει ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τον δήμο. Γενικώς, οι γυναικείες υποψηφιότητες λείπουν.
Εκτός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την έκπληξη και κατεβάσει την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν ο Γιάννης Μπουτάρης δεν κατεβεί ο ίδιος ή εάν –διόλου απίθανο- κάποιος εκ των δυο προσφάτων συμμάχων (Τσίπρας – Μπουτάρης) αποφασίσει ότι δεν θέλει τη σύμπραξη που συμφώνησαν.
Μήπως να είναι ο Σπύρος Βούγιας; Θα μπορούσε, καθώς εδώ κι ένα χρόνο ο πρώην υπουργός ασχολείται δυναμικά, οργανώνει εκδηλώσεις και συγκεντρώνει γύρω του ενεργούς πολίτες. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνει εάν θα κατεβεί ο ίδιος ή εάν θα στηρίξει κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ο παλιός συνεργάτης του, Νίκος Νυφούδης, επιχειρηματίας, υποψήφιος δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη και Α’ επιλαχών με το «Ποτάμι» στη Β’ Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2015.
Oταν στερεύουν τα σενάρια, έρχονται δυο ονόματα στην ατζέντα. Το ένα είναι του Θοδωρή Ζαγοράκη, το οποίο χρησιμοποιείται σε κάθε ευκαιρία. Το άλλο είναι του Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, φυσικά, δεν προτίθεται να εκτεθεί ο ίδιος. Λέγεται, όμως, ότι φήμες περί υποψηφιότητας του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος είναι παντρεμένος με ανιψιά του κ. Σαββίδη, αποδίδονται σε διάθεση παρέμβασης του επιχειρηματία στα δημοτικά πράγματα της Θεσσαλονίκης.