Ο Διαστημικός Σταθμός ενώνει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ | NASA
Επικαιρότητα

Αλλο Γη, άλλο Διάστημα: εκεί ψηλά οι ΗΠΑ και η Ρωσία συνεργάζονται

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα διαταράξει τη συνεργασία των δύο μεγάλων δυνάμεων στον Διαστημικό Σταθμό – διαβεβαιώσεις τόσο από τη NASA όσο και από τη ρωσική υπηρεσία Διαστήματος Roscosmos
Protagon Team

Ο άνθρωπος αν τύχει να δει… αφ’ υψηλού τη Γη, την κοιτάζει με άλλο μάτι, πιο καθαρό, αθόλωτο από πάθη ή συμφέροντα, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα της… αποστασιοποίησής του – να ποιο θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα της είδησης που προβάλλει η ειδησεογραφία και αφορά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Διότι εκεί πάνω, λέει, η Ρωσία και οι ΗΠΑ συνεργάζονται αρμονικά, σε πλήρη αντίθεση με ό,τι συμβαίνει αυτήν την εποχή επί Γης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σκοτ Κέλι, ο πρώην αστροναύτης της NASA που έζησε σχεδόν έναν χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2015 και το 2016, τσακώθηκε στο Twitter με τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, αναφορικά με τον ίδιο τον Διαστημικό Σταθμό, και αμφότεροι εξαπέλυσαν κεραυνούς. Eτσι τα ΜΜΕ έγραψαν και είπαν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί να μεταφέρει την αντιπαράθεση της Δύσης με τον Πούτιν και στο Διάστημα, με συνέπειες δυνητικώς καταστροφικές.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, στον Σταθμό που περιφέρεται πάνω από τα κεφάλια μας τα πάθη υπακούουν στον νόμο της καταλλαγής: μπορεί οι πρώην αστροναύτες να παθιάζονται, όμως οι εν ενεργεία συνεργάζονται. Να, όπως κάνουν αυτήν τη στιγμή ο Αμερικανός Μαρκ Βάντε Χέι και ο Ρώσος Πιότρ Ντουμπρόφ. Αυτό το δίδυμο ταξίδεψε στον Σταθμό πέρσι, στις 9 Απριλίου, και θα επιστρέψει στη Γη στις 30 Μαρτίου με ένα ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ».

Οταν ξαναπατήσουν χώμα, ίσως και δυο τους ασχοληθούν με τα σύνορα και τη γεωπολιτική, και να γίνουν πάλι εχθροί. Προς το παρόν, όμως, εκεί επάνω η συνεργασία τους δουλεύει ρολόι. Μάλιστα η ίδια η NASA ζήτησε από τον Κέλι να σταματήσει τη διαμάχη με τη Roscosmos, ώστε να μην υπάρξει καμία ζημία στο διαστημικό πρόγραμμα. Συγχρόνως ανακοίνωσε ότι η κοινή δουλειά με τους Ρώσους συνεχίζεται. Και η ρωσική διαστημική υπηρεσία έσπευσε να συμπληρώσει ότι όλες οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο, άρα οι εαρινές και οι θερινές πτήσεις προς τον Διαστημικό Σταθμό θα γίνουν κανονικά.

Ολες οι αποστολές που αποσκοπούν στην εύρυθμη λειτουργία του Διαστημικού Σταθμού περιλαμβάνουν μεικτά πληρώματα, για αυτόν τον λόγο οι αμερικανοί αστροναύτες έχουν διδαχθεί τη Ρωσική και τη μιλούν άψογα – η συνεργασία σε τοπ τεχνολογικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνει με νοήματα. Μόλις, λοιπόν, η NASA έστειλε το μήνυμα, ο Κέλι άλλαξε στάση και ευθυγραμμίστηκε. Τον κάλεσε και το CNN, και αυτός, αντί να βρίσει, επαίνεσε τον επαγγελματισμό των Ρώσων που συμμετέχουν στις διαστημικές επιχειρήσεις. Υπερβάλλοντας ίσως, ανέφερε και ότι όσοι δουλεύουν από κοινού στο Διάστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ακόμη και αδελφοσύνης, οι οποίες υπερβαίνουν τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας.

Ωστόσο, όλοι κάποιοι στιγμή προσγειώνονται σε αυτήν τη ζωή, μεταφορικώς μιλώντας – γιατί να εξαιρούνται οι μετρημένοι στα δάχτυλα που προσγειώνονται και κυριολεκτικώς;