Τα τελευταία χρόνια το ερειπωμένο κτίριο είχε καλυφθεί με ζωγραφιές | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Επικαιρότητα

Αλλαξε χέρια, έναντι 25 εκατ. ευρώ, το κτίριο του «Μινιόν»

Η εταιρεία Dimand πλειοδότησε στον σχετικό πλειστηριασμό και απέκτησε το κτίσμα, στο πλαίσιο μιας γενικότερης επιχείρησης αναβάθμισης της περιοχής της Ομόνοιας
Protagon Team

Η εταιρεία Dimand Real Estate Development ανακοίνωσε ότι ανακηρύχθηκε προτιμητέος υποψήφιος αγοραστής για το ακίνητο που στέγαζε επί δεκαετίες το ιστορικό πολυκατάστημα «Μινιόν», στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόκτηση του «Μινιόν» εντάσσεται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας, να ανακατασκευάζει κτίρια ιστορικής σημασίας, συμβάλλοντας στη σύγχρονη ιστορία της πόλης και αναβαθμίζοντας ολόκληρες γειτονιές, με σεβασμό στο περιβάλλον και τα χαρακτηριστικά τους. Τα τελευταία χρόνια, η Dimand επενδύει στην επανάχρηση κτιρίων σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Το κτίριο του «Μινιόν», στη συμβολή των οδών Πατησίων και Βερανζέρου, υπήρξε επί δεκαετίες τοπόσημο της πόλης, όμως τα τελευταία χρόνια ήταν ένα κτίριο-φάντασμα. Ολα ξεκίνησαν το 1934 όταν ο επιχειρηματίας Γιάννης Γεωργακάς ίδρυσε με έναν συνεταίρο του το πρώτο περίπτερο με το όνομα «Μινιόν». Από τη δεκαετία του 1950 εξελίχθηκε σταδιακά σε μεγάλο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό. Ηταν το πρώτο κατάστημα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό. Το μεγάλο πλήγμα συνέβη τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό, σε μια υπόθεση που ουδέποτε εξιχνιάστηκε.

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990 και το 1991 περιήλθε ξανά στα χέρια του Γεωργακά.

Μετά τη διακοπή λειτουργίας, το Μινιόν αποκτήθηκε από την Elmec Sports, της οικογένειας Φάις, με στόχο να ανακαινίσει το κτίριο και να λειτουργήσει ξανά ως κατάστημα. Με την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα πέρασε στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να ενοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, είχαν δημοσιοποιηθεί και οι σχετικές μακέτες, αλλά το εγχείρημα ναυάγησε, καθώς ήρθε η κρίση με την ουσιαστική χρεοκοπία του ελληνικού κράτους και την έλευση του ΔΝΤ.

Μετά την οριστική αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, η εταιρεία άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε μετά το σκάνδαλο της Folli Follie το 2018, όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία μαγείρευε τους ισολογισμούς της και παρουσίαζε πλασματικά κέρδη.

Η Dimand έδωσε 25 εκατ. ευρώ.

Η στρατηγική επιλογή της επανάχρησης κτιρίων εντάσσεται επίσης στον ευρύτερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό της συγκεκριμένης εταιρείας, καθώς επιτυγχάνεται σημαντικά μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λόγω της αποφυγής χρήσης υλικών (σίδηρος, σκυρόδεμα) των οποίων η παραγωγή έχει υψηλή επιβάρυνση σε ρύπους (embodied carbon footprint).

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας και το κτίριο θα έχει μεικτή χρήση, καθώς θα περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα και χώρους φιλοξενίας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα του κτιρίου θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών.

 

Η συγκεκριμένη εταιρεία επενδύει στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας μέσα από την αναβάθμισή του. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στην οδό Σταδίου 65 επί της πλατείας Ομονοίας, στο πρώτο ξενοδοχείο «Moxy» (μέλος της αλυσίδας Marriott) στην Αθήνα, σε συνεργασία με την Prodea Investments.

Τις επόμενες ημέρες, η εταιρεία θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σε συνεργασία με τους θεσμικούς επενδυτές της. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ακίνητο, που έχει έκταση 16.000 τ.μ., απαιτεί επένδυση επιπλέον 30 εκατ. ευρώ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Πιστοί στο όραμά μας να αναπτύσσουμε εμβληματικά κτίρια, προχωράμε στην απόκτηση του θρυλικού κτιρίου που κάποτε ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τους περισσότερους Αθηναίους, αλλά και ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα. Με σεβασμό στην ιστορία του και στις μνήμες που φέρει, θα προχωρήσουμε σε μία μεγάλη επένδυση που θα σηματοδοτήσει ταυτόχρονα την ανάπτυξη μιας επιβαρυμένης περιοχής και θα αποτελέσει το πιο δυνατό κίνητρο για να κερδίσει πάλι η Ομόνοια την χαμένη της αίγλη. Δημιουργούμε ακόμα ένα μοντέρνο, πρότυπο βιοκλιματικό κτίριο γραφειακών και εμπορικών χώρων που θα ανταποκρίνεται με το παραπάνω στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».