Ο χαιρετισμός «κορονοϊού» Δένδια - Πομπέο πριν από την έναρξη της συνάντησης | ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικαιρότητα

«Ενθουσιασμένος που επέστρεψα» – Δεύτερη επίσκεψη Πομπέο σε έναν χρόνο

Οι πρώτες εικόνες από τη συνάντηση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Νίκο Δένδια στη Θεσσαλονίκη. Επόμενος σταθμός, τα Χανιά, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
Protagon Team

Τροποποίηση στο πρόγραμμα επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν σχετικής εισήγησης των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με την προστασία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ1, η συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, έγινε τελικά σε γνωστό ξενοδοχείο της περιοχής του αεροδρομίου «Μακεδονία» (και όχι στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης), όπου και έχει  διαμορφωθεί ειδικός χώρος για τις συναντήσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη (στο βίντεο κάτω, οι πρώτες εικόνες απο τη συνάντηση Δένδια – Πομπέο).

Παρόντες στη συνάντηση –μεταξύ άλλων– ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος υποδέχθηκε τον κ. Πομπέο, χθες το βράδυ, κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Επόμενος σταθμός του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα είναι τα Χανιά, την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκεφθούν τη ναυτική βάση της Σούδας.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο

Στο επίκεντρο των επαφών Πομπέο στη χώρα μας, η ενεργειακή και η αμυντική συνεργασία, αλλά και η προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ουάσιγκτον να δίνει έμφαση στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα στην ευρύτερη  περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Στη σχετική ανακοίνωση – προαναγγελία της επίσκεψης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα κρίσιμο εταίρο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.

Σκοπός της επίσκεψης, τονίζεται, είναι «να ανανεώσει την κοινή μας δέσμευση για προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και να γιορτάσουμε την ισχυρότερη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας εδώ και δεκαετίες».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ζωτικό εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεχή δημοκρατία της Ελλάδας. Έχουμε επιτύχει πολλά από την έναρξη του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018 και ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον Στρατηγικό Διάλογο του 2021 στην Ουάσινγκτον».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει επίσης λόγο για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, καθώς «ΗΠΑ και Ελλάδα επενδύουν στο μέλλον αναπτύσσοντας τη Θεσσαλονίκη ως πύλη προς τα Βαλκάνια για επενδύσεις και εμπόριο» και στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στην Pfizer, που εγκαινίασε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη (εδώ) εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης 200 υπαλλήλων, και τη Cisco, που ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 11-14 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη κέντρου καινοτομίας (εδώ).

Η Ελλάδα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «είναι το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Ως κόμβος για νέες υποδομές που θα διαφοροποιήσουν τις διαδρομές και τις προμήθειες φυσικού αερίου που συνδέονται με την Ευρώπη, ο ρόλος της Ελλάδας στην περιφερειακή ενεργειακή διαφοροποίηση θα ενισχυθεί, καθώς η μονάδα πλωτής αποθήκευσης επαναεριοποίησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έρχεται στην Αλεξανδρούπολη. Μαζί, μπορούμε να σπάσουμε το κακόβουλο μονοπώλιο που χρησιμοποίησε η ρωσική Gazprom εδώ και πολλά χρόνια για να απειλήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται, τέλος, στην αναθεωρημένη και διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας του 2019 (MDCA), που επέτρεψε την επέκταση στις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, τη διατήρηση της αυξημένης συνεργασίας στη βάση της Σούδας και την πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ επικροτεί την επίτευξη της δέσμευσης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές επενδύσεις.

Ενόψει της άφιξής του στην Ελλάδα, ο αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα μέσω Twitter. «Καθ’ οδόν και πάλι προς την Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τις ήδη δυνατές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα», έγραψε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη (ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν) θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο και ακολούθως θα μεταβεί στα Χανιά.