Ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαζε συνεχώς απόψεις για διάφορα θέματα και στην προεκλογική εκστρατεία, αυτό το ξέραμε. Είχε όμως κάποιους πυλώνες η ρητορική του, για αυτούς τον προτίμησαν οι αμερικανοί ψηφοφόροι: Οι βασανισμοί των υπόπτων για τρομοκρατία, η άρνηση της Κλιματικής Αλλαγής, η ποινική δίωξη –και γιατί όχι η φυλάκιση– της Χίλαρι Κλίντον για την υπόθεση των emails του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο «βρώμικος πόλεμος» που υποτίθεται του έκαναν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, ήταν κάποια από τα συνθήματα του Τραμπ για τα οποία των αγάπησε μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, αυτή που του έδωσε τη νίκη στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Τώρα όμως ο Τραμπ φαίνεται ότι μπαίνει στο καλούπι του ρόλου του. Ή έστω προσπαθεί να μπει. Και τα γυρίζει. Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του τη Δευτέρα «ξέχασε» να αναφερθεί στη Χίλαρι Κλίντον. Και το βράδυ της Τρίτης επισκέφτηκε τους Νew York Times. Ναι, αυτήν την εφημερίδα την οποία είχε κατηγορήσει για όλα τα προεκλογικά δεινά του, την θρυλική «γκρίζα κυρία» της αμερικανικής δημοσιογραφίας που μεταξύ άλλων είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο με τη φοροαποφυγή δεκάδων εκατ. δολαρίων –σκάνδαλο που τελικά αγνόησαν οι ψηφοφόροι.
Ο Τραμπ ήταν τόσο καιρό σε κατάσταση πολέμου με τους New Yokr Times. Την Τρίτη όμως επισκέφτηκε τα γραφεία της εφημερίδας και συνομίλησε με στελέχη της εκδοτικής ομάδας, σε μια συνέντευξη που έβγαλε ειδήσεις –σημαντικότερες ίσως και από αυτήν καθεαυτήν την επίσκεψη και το παρασκήνιο που προηγήθηκε.
Διότι προηγήθηκε και παρασκήνιο. Είχε κανονιστεί η συνάντηση, ο Τραμπ την ακύρωσε μέσω… twitter και έπειτα την ανακοίνωσε εκ νέου!
Για αυτό και η συνέντευξη ξεκίνησε με μια βασική τοποθέτηση του Αρθουρ Σούλτσμπεργκερ, εκδότη της εφημερίδας, προς τον Τραμπ: «Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την συνάντηση. Θέλω να επιβεβαιώσουμε ότι είναι on the record»…
Οπως σημειώνει το Atlantic, κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους των NY Times, o Τραμπ φάνηκε να υπαναχωρεί από μια σειρά από κομβικά σημεία της προεκλογικής του εκστρατείας. Ενα από αυτά ήταν ότι είναι απαραίτητα τα βασανιστήρια κατά υπόπτων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες. Τώρα ο 70χρονος νεοεκλεγείς πρόεδρος, φαίνεται να αμφιβάλλει για τη χρησιμότητά τους.
Προς τους δημοσιογράφους επικαλέστηκε τα λόγια του στρατηγού Μάτις, ενός σκληροτράχηλου απόστρατου ο οποίος είναι ένα από τα ονόματα που ακούγονται για το υπουργείο Αμυνας («ίσως είναι ώρα για ένα στρατηγό», είπε).
«Ο στρατηγός Μάτις είναι ένας δυνατός, έντιμος άνδρας. Συναντήθηκα μαζί του για ώρα και του έκανα αυτή την ερώτηση. ‘Τι νομίζεις για το εικονικό πνιγμό;’ Είπε -και ένιωσα έκπληξη ακούγοντάς το- ‘Δεν τον βρήκα ποτέ χρήσιμο’», είπε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι για τον Μάτις πολύ καλύτερα αποτελέσματα έχει μια φιλική ανάκριση: «Δος μου ένα πακέτο τσιγάρα και καναδυό μπίρες και τα πάω καλύτερα από ό,τι με τα βασανιστήρια».
Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι, σε συνέχεια μιας δήλωσης της στενής συνεργάτιδας του, Κελιάν Κόνγουεϊ, ο νέος πρόεδρος δεν επιθυμεί να συνεχιστεί νομικά η υπόθεση των απόρρητων email της Κλίντον κατά τη θητεία της στο υπουργείο Εξωτερικών. Το «lock her up» («φυλακίστε την») που συνόδευε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τραμπ και που υιοθετούσε και ίδιος, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός ντιμπέιτ, αποσύρθηκε λοιπόν από το προσκήνιο υπέρ ενός πνεύματος συναίνεσης που θέλει να δείξει ο νέος πρόεδρος.
Τρίτο, και εξίσου σημαντικό, νέο από τη συνάντηση ήταν η αλλαγή στάσης σχετικά με την κλιματική αλλαγή.
Προεκλογικά είχε αμφισβητήσει την ύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα πίσω από την αλλαγή και είχε απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τώρα είπε προς τους δημοσιογράφους ότι «κάτι υπάρχει, κάποια σύνδεση υπάρχει» ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή, ενώ για το Παρίσι υποστήριξε ότι «παρακολουθεί το ζήτημα από πολύ κοντά».
Δεκαπέντε «κωλοτούμπες» σε 15 ημέρες
Μετά τη συνέντευξη του Τραμπ στους New York Τimes ο ιστότοπος Politico μέτρησε 15 «κωλοτούμπες» του εκλεγμένου προέδρου στις 15 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει από την εκλογή του.
Από τη γνώμη του για τον Μπαράκ Ομπάμα, που από «αδαής πρόεδρος» έγινε ένας που «πέτυχε πολλά», στους διαδηλωτές κατά του Τραμπ. Από το Obamacare που πρέπει να φύγει, στο τείχος με το Μεξικό και από το γάμο των ομοφυλοφίλων στη δίωξη κατά της Κλίντον που «πρέπει να μπει φυλακή».
Είναι ακόμη η «κωλοτούμπα» για την απέλαση των μεταναστών χωρίς χαρτιά, για τους στρατηγούς που κατηγόρησε για ανεπάρκεια, για τον εξοπλισμό της Ιαπωνίας με πυρηνικά, για το Κολέγιο των Εκλεκτόρων που θεωρούσε «καταστροφή για τη δημοκρατία». Επονται η κλιματική αλλαγή, η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το πανεπιστήμιο Τραμπ, τα βασανιστήρια και τελευταία χρονολογικά η θέση του για τους New York Times.
Λίγο μετά τις εκλογές, ο Τραμπ είχε δηλώσει ακόμη ότι κάποια κομμάτια του νόμου για την περίθαλψη (Obamacare) είναι θετικά και θα μπορούσαν να παραμείνουν, παρά την προηγούμενη δέσμευση περί πλήρους κατάργησης του νόμου, ενός από τα κεντρικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης Ομπάμα.
Επιπλέον, στο θέμα του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό για την παρεμπόδιση των μεταναστευτικών ροών, η αρχική θέση φάνηκε να μαλακώνει, με συνεργάτες του νέου προέδρου να εξηγούν ότι η προστασία στα σύνορα θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα συνδυασμό τείχους και φράχτη.
Αν πάντως κάτι έμεινε ίδιο από την προεκλογική περίοδο ήταν η στήριξη του Τραμπ προς πρόσωπα της αμερικανικής άκρας Δεξιάς με ρόλο στον επιτελείο του Τραμπ πριν και μετά τις εκλογές.
Κατά τη συνάντηση με τα στελέχη των ΝΥ Times αποδοκίμασε τους ναζιστικούς χαιρετισμούς σε συγκέντρωση υπέρ του. Ωστόσο υπερασπίστηκε την ακροδεξιά ιστοσελίδα Breitbart ο επικεφαλής της οποίας Στίβεν Μπάνον ήταν συνεργάτης προεκλογικά και θα έχει σημαντικό ρόλο για την στρατηγική στη νέα διακυβέρνηση.
Κατά τον νέο πρόεδρο, το Breitbart «είναι μια ιστοσελίδα που καλύπτει τα γεγονότα όπως όλοι σας και, για να το πω γλυκά, σίγουρα είναι πιο συντηρητική από τους New York Times». Οσο για τον Μπάνον, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι ούτε ρατσιστής, ούτε ακροδεξιός».
Εν τω μεταξύ σε μια μάλλον παράδοξη επιλογή με δεδομένη τη ρητορική του προσανατολίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.
Το CNN επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος που αναφέρουν ότι ο Τραμπ αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση την κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλεϊ, η οποία είναι κόρη Ινδών μεταναστών. Η Χέιλεϊ, που είναι 44 ετών, είναι δικηγόρος και η πρώτη κόρη μεταναστών που εξελέγη κυβερνήτης στη Νότια Καρολίνα· αυτή τη στιγμή είναι η νεότερη στις ΗΠΑ.