Η Ρωσία θέτει ελαφρά διαφορετικούς όρους στις συνομιλίες με την Ουκρανία, αποσύροντας, μεταξύ άλλων, το αίτημα για αποναζιστικοποίηση.
Οι Financial Times ανέφεραν τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα κάνει δεκτή την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αρκεί η χώρα να παραμείνει ουδέτερη, δηλαδή να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η εγκατάλειψη του αιτήματος (ή μάλλον της επιθυμίας ένταξης) για το ΝΑΤΟ θα συνοδεύεται από εγγυήσεις ασφάλειας, ανέφεραν άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων.
Το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει τους τρεις βασικούς μέχρι σήμερα όρους της Ρωσίας, την «αποναζιστικοποίηση», την αποστρατικοποίηση και την νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.
Οι δύο πλευρές συζητούν, σχεδόν από την έναρξη των εχθροπραξιών, για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός, ωστόσο ως σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι έχει γίνει πρόοδος.
Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος του Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχάμια, οι δύο πλευρές είναι κοντά στο ζήτημα εγγυήσεων ασφαλείας και στο ζήτημα της ΕΕ. Ωστόσο ζήτησε να είμαστε προσεκτικοί για την πιθανότητα συμφωνίας. Εξηγεί στους FT ότι όλα τα θέματα είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά παραμένουν άλυτα.
Άλλο πρόσωπο που μετέχει στις συνομιλίες είπε ότι η Ρωσία αλλάζει τη θέση της ημέρα με την ημέρα για το αίτημα της αποστρατικοποίησης.
Επισήμως, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία «δεν μιλά και δεν θα μιλήσει για πρόοδο, γιατί αυτό θα βλάψει τις συνομιλίες».
Αύριο Τρίτη οι διαπραγματευτές από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη για τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών. Ένα και πλέον μήνα από την έναρξη των εχθροπραξιών η κατάσταση επί του εδάφους είναι εν πολλοίς στάσιμη: η Ρωσία φαίνεται ότι έχει καταλάβει τη Μαριούπολη αλλά παραμένει σε κάποια απόσταση από το Κίεβο.
Η Ουκρανία, όπως και οι δυτικές χώρες που τη στηρίζουν, έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους για τις προθέσεις της Ρωσίας και του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Εκτιμούν ότι οι συνομιλίες είναι προπέτασμα καπνού για να κερδίσει χρόνο και να αντικαταστήσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του, πριν επιτεθεί εκ νέου.