Επικαιρότητα

Αλλαγή φύλου από τα 15 με 148 «ναι» αλλά και διαρροές

«Οχι» από Καμμένο και ΑΝΕΛ στο άρθρο 3 του νόμου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Η συζήτηση στη Βουλή επισκιάστηκε από την έντονη αντιπαράθεση Τσίπρα - Μητσοτάκη με αφορμή μία αποστροφή της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ
Protagon Team

Με 148 ψήφους σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών υπερψηφίστηκε το άρθρο 3 που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, έγινε δεκτό επί της αρχής με 171 «ναι» και 114 «όχι».

Υπέρ του επίμαχου άρθρου 3 τάχθηκαν 148 βουλευτές, έναντι 124 που είπαν «όχι» και 13 που δήλωσαν«παρών». Τα άρθρα 1,2,4,5,6 και 7 του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 ψήφισαν «όχι» και ένας παρών. Την τροπολογία που αφορά την Τουρκική Ένωση Ξάνθης υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ενώ στο «όχι» ενέμεινε η βουλευτής Α’ Πειραιώς Γεωργία Γεννιά.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προηγήθηκε, τα πρώτα «όχι» στην κυβέρνηση ήρθαν από τον Πάνο Καμμένο, που ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3 και «παρών» στα υπόλοιπα, και την Ελενα Κουντουρά που ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, αλλά «όχι» στην αλλαγή φύλου από τα 15.

Στο σύνολό τους οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καταψήφισαν το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη διόρθωση της ταυτότητας φύλου, ενώ με διαφοροποιήσεις ήταν η ψήφος των βουλευτών του ελάσσονος κυβερνητικού εταίρου στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ψήφισε με επιστολική ψήφο, καθώς βρίσκεται στη Βραζιλία.

Θέμα προκλήθηκε με την ψήφο του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, την οποία λόγω παρανόησης διόρθωσε σε «ναι» επί της αρχής, «όχι» στα άρθρα και «ναι» στην τροπολογία. «Δεν το κατάλαβα, όταν είπα όχι σε όλα εννοούσα σε όλα τα άρθρα. Γιατί προκαλεί αντίδραση όταν γίνεται ένα λάθος δεν το καταλαβαίνω;» διερωτήθηκε για την αναστάτωση που προκάλεσε η αρχική διατύπωσή του.

«Όχι» σε όλα από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για την αλλαγή φύλου, «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.

Διαφοροποίηση υπήρξε στην ΚΟ της ΔΗΣΥ, με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να ψηφίζει «ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15, σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή του κόμματος για «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου.

«Ναι» σε όλα από τον Σταύρο Θεοδωράκη που νωρίτερα άφησε αιχμές για τη στάση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Μάρκου και  ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας, Νίκος Νικολόπουλος.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή ένα παράδειγμα που έφερε κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρωταγωνιστές έναν ψυχίατρο και ένα «παιδί που ζήτησε αλλαγή φύλου γιατί» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος».

Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι το νομοσχέδιο θα περάσει επί της αρχής με μεγάλη πλειοψηφία, όπως και τα επιμέρους άρθρα του.

«Τα ψευτομαθήματά σας να τα πείτε στους ΑΝΕΛ, τον παρτενέρ σας στον αλλοπρόσαλλο θίασο που παριστάνει εδώ και δύο χρόνια την κυβέρνηση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου, τονίζοντας με νόημα πως αναμένει το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας «για να δούμε αν υπάρχει αρραγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

«Με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 171 βουλευτών υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο τομή, που διευρύνει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, κατοχυρώνοντας νομοθετικά το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού φύλου», ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής  ψηφοφορίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, «μόνοι εκτεθειμένοι είναι όσοι προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια πολιτικών σκοπιμοτήτων, με αφορμή ένα ζήτημα αναγνώρισης και κατοχύρωσης ατομικών δικαιωμάτων».
«Το πολιτικό δίλημμα της εποχής εξακολουθεί να είναι ένα: Με την πρόοδο για μία κοινωνία του 21ού αιώνα ή με τη συντήρηση και το σκοταδισμό», σημείωναν με νόημα, συμπληρώνοντας ότι «η ελληνική Βουλή σήμερα απάντησε με σαφήνεια υπέρ της προόδου».

Νέα δήλωση Λεβέντη

Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή,  ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν σεβάστηκε ηθικές αξίες και τη θέληση της  Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Η κυβέρνηση», ανέφερε σε δήλωσή του στο Περιστύλιο της Βουλής,  «πέρασε την επίμαχη διάταξη για την αλλαγή φύλου με την συμμαχία και άλλων κομμάτων. Δεν σεβάστηκε ο πρωθυπουργός ηθικές αξίες και την θέληση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αντίθετα, αγνοήσαμε την Εκκλησία και τις αξίες και αρχές μας».

«Από την Ευρώπη πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά και όχι να λέμε “ναι” σε όλα. Η τιμωρία του κ. Τσίπρα θα έλθει το βράδυ των εκλογών», κατέληξε στη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης ο οποίος νωρίτερα κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του νομοσχεδίου.