Αμερικανοί και ιταλοί αξιωματούχοι (δεύτερος από δεξιά, ο Μάθιου Μπογκντάνος) ποζάρουν στη Νέα Υόρκη με τις αρχαιότητες που επιστράφηκαν στη Ρώμη | Carabinieri/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Αλλα 266 αρχαία αντικείμενα επέστρεψε ο Μπογκντάνος στην Ιταλία

Ο περίφημος «αντι-Ιντιάνα Τζόουνς» της Εισαγγελίας του Μανχάταν, ανέκτησε αρχαιότητες που ήταν στα χέρια ενός βρετανού εμπόρου και άλλες, προϊόν παράνομων ανασκαφών, που είχαν αγοραστεί από μουσείο του Χιούστον
Protagon Team

Η Ιταλία ανακοίνωσε την επιστροφή 266 αρχαίων αντικειμένων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχαν μεταφερθεί και πουληθεί στα τέλη των χρόνων του 90 από ένα διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων.

Τα αντικείμενα, το παλαιότερο των οποίων ανάγεται στον 9ο αιώνα π.Χ., περιλαμβάνουν έργα της περιόδου του πολιτισμού των Ετρούσκων, της Μεγάλης Ελλάδας (των ελληνικών αποικιών στη Σικελία και νότια Ιταλία) και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ανακοίνωση ειδικευμένης μονάδας της ιταλικής αστυνομίας ανέφερε πως η επιστροφή των αρχαιοτήτων έγινε δυνατή χάρη στη συνεργασία των ιταλικών αρχών με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του γνωστού ελληνοαμερικανού βοηθού εισαγγελέα του Μανχάταν, Μάθιου Μπογκντάνος, επικεφαλής της Μονάδας Εμπορίας Αρχαιοτήτων της Νέας Υόρκης.

Σε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού, εικονίζονται αρκετά χρωματιστά κεραμικά, το κεφάλι ενός αγάλματος και μερικά νομίσματα, που εκτέθηκαν σε μια τελετή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Μερικές από τις αρχαιότητες που επιστράφηκαν στην Ιταλία – Carabinieri/Handout via REUTERS

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι 145 αντικείμενα ανακτήθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών χρεοκοπίας σε βάρος του βρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων, Ρόμπιν Σιμς.

Αλλες 65 αρχαιότητες ανήκαν στο μουσείο Menil Collection του Χιούστον, που αποφάσισε να τα επιστρέψει στην Ιταλία αφού η αστυνομία διαπίστωσε ότι προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές σε ιταλικούς αρχαιολογικούς χώρους και εξήχθησαν παράνομα, ανέφερε η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Τον Ιανουάριο, ο Μπογκντάνος είχε επιστρέψει στη Ρώμη 60 αρχαιότητες που κοσμούσαν σαλόνια του Μανχάταν.