Η στιγμή που εκρήγνυται το drone πάνω από το Κρεμλίνο, ενώ από κάτω φαίνονται οι κερκίδες που είχαν στηθεί για την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας, θα μείνει στην Ιστορία ως μία από τις πιο ντροπιαστικές εικόνες του Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία.
Δεν έχει τόσο σημασία ποιος είναι υπεύθυνος για την επίθεση με δύο drones –και μάλιστα με 16 λεπτά διαφορά το ένα από το άλλο– εναντίον της έδρας της «αυτοκρατορίας» του ρώσου προέδρου και ποια τα κίνητρά του, είτε είναι η Ουκρανία είτε η Ρωσία.
Σημασία έχει, τόνισε η βρετανική Telegraph, ότι αυτή η εικόνα θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όχι μόνο των κατοίκων της Μόσχας, αλλά όλων των Ρώσων.
Οι Ουκρανοί αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν. Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανώς πρόκειται για ρωσικό σχέδιο που είχε την έγκριση του ίδιου του Πούτιν για να δικαιολογήσει την ανακοίνωση γενικής επιστράτευσης που επιθυμούν τα γεράκια του Κρεμλίνου.
Οπως σημειώνει ο Guardian, η επίθεση έδωσε τροφή στους συνομωσιολόγους ανά τον πλανήτη και ξάφνιασε τους ειδικούς, που προσπαθούν να βρουν τους υπεύθυνους.
Ανεξαρτήτως των υπευθύνων όμως, οι επιπτώσεις της επίθεσης θα είναι σημαντικές, επισημαίνει ο Ντόμινικ Νίκολς στην Telegraph και καλεί τους αναγνώστες να εστιάσουν στο γεγονός: δύο drones κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητα από την πολυδιαφημισμένη αντιαεροπορική άμυνα γύρω από τη Μόσχα και το Κρεμλίνο.
Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, οι Ρώσοι «διαφήμιζαν» με περηφάνεια τα συστήματα αεράμυνας Pantsir (και πιθανώς τα ακόμη πιο εξελιγμένα S-400), που είχαν αναπτύξει στην ταράτσα των υπουργείων Αμυνας, στο κέντρο της Μόσχας και Παιδείας, το οποίο βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά, αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, με στόχο την προστασία του ρώσου προέδρου.
Ακόμη και αν πρόκειται για συνωμοσία του Κρεμλίνου, η ιδέα ότι οποιοσδήποτε στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του Πούτιν, θα μπορούσε να σκοτωθεί λόγω ενός «άχρηστου» δικτύου αεράμυνας δεν θα φύγει τόσο εύκολα από το μυαλό των ρώσων πολιτών.
Ο Πούτιν θα μπορούσε να σκεφτεί «κάτι λιγότερο ντροπιαστικό» για να κηρύξει γενική επιστράτευση. Θα μπορούσε να είναι μια έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά στο Κρεμλίνο ή μία άλλη, λιγότερο εντυπωσιακή, «ουκρανική τρομοκρατική επίθεση», επισήμανε η βρετανική εφημερίδα.
Η αντίδραση των ΗΠΑ είναι ενδεικτική. O Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι επίκεται επίθεση με drones στο Κρεμλίνο και είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να δίνουν και πολλή σημασία στους ισχυρισμούς των Ρώσων.
Αν όντως ήταν ουκρανική επίθεση για την οποία το Κίεβο δεν είχε ενημερώσει τον σημαντικότερό του σύμμαχο, τότε πρόκειται για απερισκεψία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε η Telegraph.
Ομως, ο ουκρανός πρόεδρος έχει αποδειχθεί έξυπνος πολιτικός και διπλωμάτης και δύσκολα θα επιχειρούσε κάτι που θα εξόργιζε την Ουάσινγκτον.
Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Πούτιν σπάνια μένει ή πηγαίνει στο Κρεμλίνο, οπότε θεωρείται απίθανο να ήταν αυτή η επίθεση απόπειρα δολοφονίας του, επεσήμανε ο Guardian.
«Ανεξάρτητα από το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση, καλούμαστε να πιστέψουμε ότι το δίκτυο αεράμυνας της Ρωσίας είναι τόσο ανίκανο ώστε δεν μπορεί να αποτρέψει ένα χτύπημα στην καρδιά της πρωτεύουσας», σημείωσε στην Telegraph o Nίκολς, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε ως αξιωματικός επί 23 χρόνια στον βρετανικό στρατό, σε αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, τα Βαλκάνια και αλλού.
Πρόκειται για «μια εθνική ταπείνωση για τη Ρωσία», κατέληξε.