Ενας πυροσβέστης ανήμπορος μπροστά σε σπίτι που καίγεται, στην πόλη Τίζι Ούζου | Reuters
Επικαιρότητα

Αλγερία: Τουλάχιστον 69 νεκροί σε δεκάδες δασικές πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Πενήντα εστίες εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα το βράδυ της Δευτέρας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για εμπρησμούς
Protagon Team

Δεκάδες καταστροφικές πυρκαγιές μαίνονται από τη Δευτέρα στη βόρεια Αλγερία με τραγικό απολογισμό τουλάχιστον 69 νεκρούς, 37 κατοίκους και 28 στρατιωτικούς, που έχασαν τη ζωή τους από τις φλόγες στην Καβυλία.

Οι αρχές μιλούν για δράση εμπρηστών υποβοηθούμενη από το κύμα καύσωνα και τη λειψυδρία.

Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, στοίχισαν τη ζωή 37 κατοίκων στην Τίζι Ούζου και στη Σετίφ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αϊμάν Μπεναμπντεραμάν.

«Προς μεγάλη μου θλίψη ενημερώθηκα πως 25 στρατιωτικοί έπεσαν μάρτυρες αφού κατάφεραν να σώσουν 100 πολίτες από τις φλόγες σε όρη στην Μπετζάγια και στην Τίζι Ούζου», είπε ο αλγερινός πρόεδρος Αμπντελματζίντ Ταμπούν.

Αλλοι τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν απανθρακωμένοι χωρίς να είναι γνωστό αν πρόκειται για πολίτες ή στρατιώτες.

Είκοσι άτομα αγνοούνταν το βράδυ της Τετάρτης.

Το αλγερινό υπουργείο Εθνικής Αμυνας διευκρίνισε ότι άλλοι 12 στρατιώτες υπέστησαν εγκαύματα διαφόρων βαθμών.

Η επέμβαση του στρατού «επέτρεψε να σωθούν από τις φλόγες 110 πολίτες: άνδρες, γυναίκες και παιδιά», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Στο Instagram γίνονται εκκλήσεις για να σταλούν επίδεσμοι και κρέμες για εγκαύματα σε νοσοκομεία και κέντρα αντιμετώπισης της κρίσης, όπου οι ελλείψεις σε υλικό είναι μεγάλες.

Ομάδα «αγωνιστών για τη δημοκρατία» στην Αλγερία και στο εξωτερικό καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει όλες τις ευθύνες της» και «να ζητήσει διεθνή βοήθεια, το συντομότερο δυνατόν, για να αποφευχθούν η ανθρωπιστική και η οικολογική καταστροφή».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συνομιλιών με ευρωπαίους εταίρους, για να μας νοικιάσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη», χωρίς να διευκρινίσει με ποιες χώρες γίνονται επαφές.

Κάπου 50 πυρκαγιές, οφειλόμενες σε «εμπρησμούς», διευκολύνθηκαν από τον καύσωνα που πλήττει από τη Δευτέρα το βράδυ τη βόρεια Αλγερία, ειδικά την Καβυλία, κατά τον υπουργό Εσωτερικών Καμάλ Μπαλντζούντ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πάνω από 70 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε 18 νομούς στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για 100 πυρκαγιές σε 16 νομούς.

Η Αλγερία πλήττεται από κύμα καύσωνα και λειψυδρία. Η αλγερινή μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει ότι οι θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 47°C Κελσίου.

Ο Ταμπούν έδωσε εντολή να καταρτιστεί σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ιδιαίτερα βαριές ποινές για τους εμπρηστές που προκαλούν δασικές πυρκαγιές, ως και 30 χρόνια κάθειρξη, που θα μπορεί να φθάσουν ακόμη και την ισόβια κάθειρξη, αν οι πυρκαγιές έχουν συνέπεια θανάτους.

Η Αλγερία δεν διαθέτει παρά 41 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, με την αναδάσωση να μην ξεπερνά το 1,76%. Το 2020, σχεδόν 440.000 στρέμματα με χαμηλή βλάστηση απανθρακώθηκαν.