Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Επικαιρότητα

Αλέξης Πατέλης: Οι συντάξεις, τα λεφτά των νέων και οι διακρίσεις κατά γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ στην εργασία

Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης, με δεσμεύσεις για την κατεύθυνση μέρους των πόρων στην πράσινη ατζέντα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, επισήμανε ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Ωστόσο, οι θέσεις του για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Protagon Team

Η πρόταση της Ελλάδας προς την Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει  να διέπεται από συνεκτική λογική και φιλοσοφία, να είναι ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο δράσεων και μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» και στη Δήμητρα Κρουστάλλη, ο Αλέξης Πατέλης επισήμανε ακόμη ότι το σχέδιο θα πρέπει να υπηρετεί τους μεταρρυθμιστικούς στόχους της κυβέρνησης και τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή το 30% των δαπανών να αφορούν την πράσινη ατζέντα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επιπλέον, θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό, ώστε «να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους», τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων, τη μείωση των φόρων, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την επανακατάρτιση των εργαζομένων.

Ειδικότερα, για την πρόταση της Ελλάδας λέει ότι «δεν μπορεί να είναι μια γέφυρα από εδώ, ένας αυτοκινητόδρομος από εκεί, ένας ΧΥΤΑ παραπέρα. Πρέπει να υπάρχει μια συνεκτική λογική, μια φιλοσοφία. Προφανώς αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό και έχουν προσδιοριστεί συγκεκριμένοι οικονομικοί στόχοι, όπως π.χ. η αύξηση των επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών, για να υπάρχουν κριτήρια με τα οποία θα γίνει η επιλογή των δράσεων».

Και επισημαίνει: «Δεν μιλάμε μόνο για τα κλασικά έργα υποδομών. Αλλά για μεταρρυθμίσεις και δράσεις που θα τις χαρακτηρίζει μια ενιαία λογική και θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των οικονομικών στόχων για τους οποίους σας μίλησα. Για παράδειγμα, δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της ΑΑΔΕ και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ή δημιουργία νέων αποταμιευτικών προϊόντων, τα λεγόμενα PEPP (Πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν). Και φυσικά δύο βασικές προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης είναι τα λεγόμενα green και digital. Πράσινες πρέπει να είναι το 30% των δαπανών. Αυτός είναι συγκεκριμένος όρος που έχει τεθεί από την ΕΕ και μας δεσμεύει».

Σχετικά με το Ασφαλιστικό και τις κατηγορίες για «συντάξεις Πινοτσέτ», ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού απάντησε ότι «αυτά είναι ταμπέλες που κοτσάρονται για εντυπώσεις και για να αποφεύγεται η συζήτηση επί της ουσίας».

Σημειώνει ακόμη ότι «η πρόταση που είναι υπό μελέτη – και πρόκειται και για προεκλογική δέσμευση – είναι η εξής: η βασική σύνταξη παραμένει η ίδια. Αλλά στην συμπληρωματική, την επικουρική, σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους. Αντ’ αυτού, δημιουργείται ένας ατομικός κουμπαράς. Ο κάθε νέος, όταν θα βάζει στην άκρη ένα κομμάτι του μισθού κάθε μήνα για τη μελλοντική επικουρική του σύνταξη, θα ξέρει ότι αυτό είναι εκεί, δικό του και θα το παρακολουθεί να αβγατίζει. Δεν θα μπορεί κανείς να του το πάρει, όπως έγινε τόσες φορές στα πρόσφατα χρόνια. Είναι σωστό να έχεις πληρώσει εισφορές όλη σου τη ζωή, και να έρχεται μετά κάποιος και να σου κόβει τη σύνταξη; Ε, αυτό δεν θα μπορεί να γίνει σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα».

Ερωτάται ο κ. Πατέλης και για την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις, μία από αυτές είναι ότι είναι ένα «μασκαρεμένο νεοφιλελεύθερο μνημόνιο».

«Νομίζω ότι ο πολύς κόσμος έχει ξεπεράσει προ πολλού αυτές τις εύκολες ταμπέλες που σε μεγάλο βαθμό είναι κενές περιεχομένου και πετάνε την μπάλα στην εξέδρα», είπε και επισήμανε ακόμη ότι «σε πολλές περιπτώσεις δεν ενδιαφέρεται καν να διαβάσει μία έκθεση, από εκθέσεις έχει φάει αρκετά. Θέλει να δει το αποτέλεσμα, και μέχρι να το δει, δεν τον πολυενδιαφέρουν όλα τα υπόλοιπα. Δουλειά μας λοιπόν είναι να φέρουμε το αποτέλεσμα».

Τέλος, για τις ανισότητες στην αγορά εργασίας τονίζει:

«Η εκθεση Πισσαρίδη επισημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα παραμένει πολύ χαμηλό, και αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο κατηγορίες, στη χαμηλή συμμετοχή των νέων και στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών.

» Για τις γυναίκες υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα όπου υπάρχει προφανές περιθώριο βελτιώσεων, όπως π.χ. ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η μητρότητα, κ.λπ.

» Ωστόσο, υπάρχει και ένα γενικότερο θέμα, και αυτό είναι οι διακρίσεις στην ελληνική κοινωνία. Ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έχω πρόσφατα τοποθετηθεί επ’ αυτού.

» Μία πρόταση στο τραπέζι είναι και το λεγόμενο Diversity training. Δηλαδή η κατάρτιση εργαζομένων και εργοδοτών προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, τα άτομα με αναπηρία και άλλοι συμπολίτες μας. Αυτό μπορεί να γίνει στον δημόσιο τομέα, αλλά θα μπορούσε να γίνει και στον ιδιωτικό. Συμβαίνει σε άλλες χώρες, γιατί όχι και στην Ελλάδα;».

Τσακαλώτος: «Θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους»

Οι θέσεις του κ. Πατέλη προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία συμπεραίνει ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να σταματήσει να δίνει χρήματα στους ηλικιωμένους ενώ παράλληλα με σκωπτικό τρόπο αμφισβητεί ότι το κάνει για να ενισχύσει τη νέα γενιά.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει: «Η δήλωση του κυρίου Πατέλη, εκτός από το ότι συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού με έναν εκπληκτικό τρόπο κάνει και κάτι ακόμα:

Μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους. Για το σκέλος που αναφέρει ότι “θα σταματήσουν να παίρνουν λεφτά από τους νέους” – δηλαδή ότι το κάνουν γιατί έχουν αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους – θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου. Νομίζω τις ίδιες αμφιβολίες έχει και οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ από την εκλογή της και μετά. Αλλωστε δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου τον τελευταίο χρόνο της κυβέρνησης της Ν.Δ. μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει εικάζω».