Ο Γκιννής πανηγυρίζει ένα ιστορικό ελληνικό μετάλλιο στο σκι | REUTERS/Leonhard Foeger
Επικαιρότητα

Αλέξανδρος Γκιννής: «Συρτάκι» στις πλαγιές των Αλπεων

Πρώτα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πρωταθλητής στο ΝΒΑ. Υστερα ο Τσιτσιπάς, να φλερτάρει με το Νο.1 στο ranking στο τένις. Την περασμένη Κυριακή ο Τζορτζ Καρλαύτης, θριαμβευτής στο Super Bowl (αμερικάνικο φούτμπολ). Και τώρα ο Αλέξανδρος Γκιννής, δευτεραθλητής Κόσμου στις χιονοδρομίες. Ελληνες κατακτούν παγκόσμιες κορυφές αθλημάτων, που ποτέ δεν είχαμε διανοηθεί ότι θα πλησιάζαμε
Sportscaster

Πολύ πριν τον γνωρίσει το φίλαθλο κοινό στην Ελλάδα, για τον Αλέξανδρο – Ιωάννη Γκιννή (AJ Ginnis) είχαν γράψει media του εξωτερικού. Οπως η Frankfurter Allgemeine Zeitung, τον Ιανουάριο του 2021, σε άρθρο της με τίτλο «Με την τακτική συρτάκι στο μεγάλο στόχο». «Ο ξανθός Ελληνας με τα καστανά μάτια και την αυστριακή προφορά», ανέφερε η γερμανική εφημερίδα, «επέλεξε την τακτική συρτάκι για να συνεχίσει να ζει το όνειρό του: ξεκινάς αργά και, στη συνέχεια, γίνεσαι όλο πιο γρήγορος».

Ο Γκιννής είχε, μόλις, γράψει ιστορία – απλώς, εμείς δεν είχαμε δώσει σημασία τότε. Στο Φλαχάου της Αυστρίας είχε γίνει ο πρώτος έλληνας χιονοδρόμος που κατέκτησε μια από τις 15 πρώτες θέσεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλπικού σκι: την 11η, στο σλάλομ. Ο πρώτος Ελληνας που κατάφερε να συγκεντρώσει πόντους στην κορυφαία διοργάνωση του αθλήματος. Ο γερμανός αρθρογράφος χαρακτήρισε την επιτυχία του ως «προσωπική Ολυμπιακή νίκη».

Οι περισσότεροι από εμάς, τους Ελληνες, μάθαμε ότι ένας συμπατριώτης μας διακρίνεται στις πίστες του σκι πριν από 15 μέρες. Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 κέρδισε τη δεύτερη θέση -και το αργυρό μετάλλιο- στους αγώνες τεχνικής κατάβασης (σλάλομ) στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σαμονί (Γαλλία). Και χθες, τον έμαθε μέχρι και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μέσω του λογαριασμού του στο Twitter τον συνεχάρη για το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλπικού σκι, στο Κουρσεβέλ (Γαλλία). Πάλι στο σλάλομ.

Τα διεθνή ΜΜΕ (τουλάχιστον στις χώρες όπου οι χιονοδρομίες είναι δημοφιλείς) δημοσίευσαν εκτενή ρεπορτάζ και φωτογραφίες από την απονομή, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τον 28χρονο αλπινιστή. Ηταν το πρώτο μετάλλιο έλληνα αθλητή σε οποιοδήποτε αγώνισμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Χιονοδρομίας, μάλιστα σε άθλημα που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των (χειμερινών) Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος, για τον οποίο η επιτυχία του έγινε παγκόσμια είδηση. Μετά τη ρήξη πρόσθιου χιαστού, και τη σοβαρή ζημιά στον μηνίσκο και τον χόνδρο του γόνατός του, που τον οδήγησαν στο χειρουργείο έξι φορές, λίγοι περίμεναν ότι ο Αλέξανδρος θα είχε τη δύναμη και την υπομονή να επανέλθει στις πίστες τόσο ανταγωνιστικός. Εξαιτίας αυτής της περιπέτειας ο πρωταθλητής μας έχασε δυο ολόκληρες σεζόν, αλλά και δεν είχε την ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 (Πεκίνο).

Ο Γκιννής, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλιαγμένη, άρχισε να μαθαίνει τα μυστικά του σκι από πολύ μικρός στη σχολή που διηύθυνε ο πατέρας του στον Παρνασσό. Εκεί γνωρίστηκαν και οι γονείς του (η μητέρα του είναι Αμερικανίδα). Λίγο πριν κλείσει τα 12, η οικογένεια μετακόμισε στο Σάλτσμπουργκ. Στις πλαγιές των αυστριακών Αλπεων ο νεαρός σκιέρ κατάλαβε ότι ήταν αρκετά καλός, ώστε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χόμπι του. Τρία χρόνια αργότερα οι Ginnis πήγαν να ζήσουν στις ΗΠΑ. Ο Αλέξανδρος γράφτηκε σε μια σχολή του Βερμόντ, και το 2012, στα 28 του, εντάχθηκε στην αμερικανική ομάδα σκι. Τον Δεκέμβριο του 2014 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο βάθρο, όμως, έμελλε να ανέβει με τα ελληνικά χρώματα.

Το 2018 οι Αμερικανοί αποφάσισαν να διαλύσουν την ομάδα τους στο σλάλομ, και ο Αλέξανδρος, που είχε εξειδικευθεί στα τεχνικά αγωνίσματα, κυρίως στο σλάλομ, κίνησε τις διαδικασίες για να μεταπηδήσει στην εθνική ομάδα της γενέτειράς του, παρά το γεγονός ότι στα 130 χρόνια που διεξάγονται χιονοδρομίες, η παρουσία της Ελλάδας ήταν αμελητέα. Οι προπονητές που είχε στις ΗΠΑ (Ρόμπερτ Βάιτζ και Γκάμπι Κουλέτ), τον ακολούθησαν.

Ενας άλλος Αλέξανδρος, ο Κεφαλάς, ήταν μέχρι πρότινος ο πιο αναγνωρίσιμος έλληνας αλπινιστής. Στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στο Σότσι, ο ελληνοελβετός αθλητής είχε καταλάβει την 23η θέση στο έλκηθρο σκέλετον. Ηταν η μεγαλύτερη επιτυχία της ολιγομελούς ελληνικής αποστολής, γι’ αυτό είχε επιλεγεί ως σημαιοφόρος της στην τελετή λήξης. Ο Γκιννής έχει δυνατότητες να διεκδικήσει μετάλλια, όπως αποδείχθηκε ήδη. Ο ίδιος εξομολογήθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως θα ήθελε να γίνει… ο Στέφανος Τσιτσιπάς του αλπικού σκι.

Πρώτα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, πρωταθλητής και MVP στο ΝΒΑ. Υστερα ο Τσιτσιπάς, που φλερτάρει με το Νο.1 του ranking στο τένις. Την περασμένη Κυριακή ο Τζορτζ Καρλαύτης, θριαμβευτής στο Super Bowl του NFL (αμερικάνικο φούτμπολ). Και τώρα ο Γκιννής, δευτεραθλητής Κόσμου στις χιονοδρομίες. Ελληνες αθλητές πατούν κατακτούν παγκόσμιες κορυφές αθλημάτων, που ούτε φανταζόμασταν πως θα πλησιάζαμε. Δεν μένει, παρά να δούμε κάποιον Ελληνα να κερδίζει το πρωτάθλημα στη Φόρμουλα-1.