Οι εξετάσεις DNA θα είναι λογικά σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια της θαλάσσιας ζωής ανήκει η σφαίρα | NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska
Επικαιρότητα

Αλάσκα: Μυστηριώδης σφαίρα με υφή δέρματος βρέθηκε στον βυθό

Οι επιστήμονες που την ανακάλυψαν κάνουν λόγο είτε για σφουγγάρι είτε για αυγό ενός άγνωστου ψαριού, ωστόσο η ταυτότητα του αντικειμένου θα παραμένει άγνωστη μέχρι να γίνουν οι εξετάσεις DNA
Protagon Team

Ανοιχτά παραμένουν τα ερωτήματα ως προς τη φύση της μυστηριώδους χρυσής σφαίρας που ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του ωκεανού, ανοιχτά των ακτών της Αλάσκας στον Ειρηνικό. Εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο να πρόκειται για αυγό ενός άγνωστου θαλάσσιου πλάσματος.

Οπως μεταφέρει η επιστημονική ανταποκρίτρια του Guardian, Χάνα Ντέβλιν, το λείο αντικείμενο με την ενδιαφέρουσα τρύπα στο κέντρο βρέθηκε σε βάθος περίπου δύο μιλίων (περίπου τριών χιλιομέτρων) από ένα τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο που εξερευνούσε την περιοχή.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) στις ΗΠΑ, η οποία ευθύνεται για την ανακάλυψη, εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι εκκολαπτόμενο αυγό ή θαλάσσιο σφουγγάρι. Ηδη διεξάγονται δοκιμές και ανάλυση DNA ώστε να διαπιστωθεί η ταυτότητα του γυαλιστερού αντικειμένου, που σύμφωνα με τη Noaa μοιάζει με «δερματικό ιστό».

Ενας τηλεχειριζόμενος βραχίονας χρησιμοποιήθηκε για να «γαργαλήσει» το αυγό, το οποίο διαπιστώθηκε ότι έχει μια λεπτή υφή που μοιάζει με δέρμα. Στη συνέχεια, όπως μεταφέρει το βρετανικό μέσο, «αναρροφήθηκε» απαλά μέσω ενός σωλήνα για να εξεταστεί σε εργαστήριο.

Στιγμιότυπο από την αναρρόφηση της μυστηριώδους σφαίρας (NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska)

Η κατάδυση αποτελεί μέρος της αποστολής Seascape Alaska 5, η οποία θα συνεχιστεί έως τις 15 Σεπτεμβρίου και μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει ζωντανά. Η αποστολή εξερευνά τον Κόλπο της Αλάσκας σε βάθος τεσσάρων μιλίων (6,5 χλμ.), όπου υπάρχουν φυσικά περιβάλλοντα κοραλλιών και σφουγγαριών βαθιάς θάλασσας, ενώ παρατηρούνται και γεωλογικά φαινόμενα, όπως ηφαίστεια λάσπης.

Μιλώντας μέσω της ζωντανής μετάδοσης στις 30 Αυγούστου, ημέρα της ανακάλυψης, τα μέλη της ομάδας έκαναν εικασίες για την ταυτότητα του αντικειμένου – όπως ότι πρόκειται για το περίβλημα ενός αυγού ή για ένα σφουγγάρι. Επίσης, υπέθεσαν πως η τρύπα δημιουργήθηκε από την εκκόλαψη ενός πλάσματος ή από την εισβολή ενός θηρευτή.

«Ελπίζω μόνο, όταν το τρυπήσουμε, να μην αποφασίσει κάτι να βγει έξω» δήλωσε ένας επιστήμονας, σύμφωνα με τον Guardian. «Ακούγεται σαν την αρχή μιας ταινίας τρόμου».

Στις εικόνες που ελήφθησαν από τον πυθμένα του ωκεανού, το αντικείμενο είχε μια χρυσή όψη, αλλά αυτό αποδόθηκε στην αντανάκλαση από τους προβολείς του υποβρυχίου. Μια φωτογραφία του αντικειμένου που τραβήχτηκε στο εργαστήριο υποδηλώνει καφεκίτρινο χρώμα.

Η σφαίρα στο εργαστήριο, με τα πραγματικά της χρώματα (NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska)

Αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών που ζουν σε βαθιά ύδατα, όπως οι καρχαρίες, τοποθετούν τα αυγά τους στον πυθμένα της θάλασσας, έτσι ώστε να είναι πιο δύσκολο να παρασυρθούν από τα ωκεάνια ρεύματα. Τα σφουγγάρια είναι απλά υδρόβια ζώα με πυκνούς, πορώδεις σκελετούς που προσκολλώνται σε βράχους.

Ο καθηγητής Κέρι Χάουελ, οικολόγος βαθέων υδάτων στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, δήλωσε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να ανακαλύπτονται νέα είδη κατά τη διάρκεια εξερευνητικών αποστολών, αλλά κατά κανόνα είναι δυνατό να τοποθετούνται σε μια ευρεία κατηγορία ταξινόμησης.

«Συχνά βλέπουμε νέα πράγματα, αλλά συνήθως έχουμε αρκετά καλή γνώση για το τι είναι. Το ασυνήθιστο με αυτό το πράγμα είναι ότι δεν είμαστε καν σίγουροι περί τίνος πρόκειται. Είναι αυγό; είναι σφουγγάρι; τι είναι;» αναρωτήθηκε, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

«Θα πάμε με το αυγό, λόγω της υφής του. Το αισθανόμασταν σαρκώδες και δεν έχει κάποια εμφανή ανατομία. Εχει μια τρύπα που υποδηλώνει ότι κάτι έχει μπει ή έχει βγει. Αλλά δεν μοιάζει με κανένα αυγό που έχω δει ποτέ» πρόσθεσε.

«Αν είναι αυγό, το πραγματικά ενδιαφέρον ερώτημα είναι ποιανού είναι το αυγό. Είναι αρκετά μεγάλο. Δεν είναι αυγό μικρού ψαριού. Είναι ένα τεράστιο πράγμα».

Λογικά, οι εξετάσεις DNA θα είναι σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια της θαλάσσιας ζωής ανήκει η σφαίρα, ωστόσο είναι απίθανο να προσδιοριστεί το ακριβές είδος, δεδομένου ότι μόνο ένα μέρος της θαλάσσιας ζωής έχει εξερευνηθεί.