Στον Πρόεδρο της Βουλής οι επιστολες ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Πέλλας και Βοιωτίας αντίστοιχα | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ – Πήδηξαν από το «καράβι» του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου

Με 31 βουλευτές έναντι 29 πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη γίνεται οριστικά αξιωματική αντιπολίτευση, απολαμβάνοντας αυτομάτως όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια που απορρέουν από τον νέο του ρόλο. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν θα ακολουθήσουν τις δυο κυρίες στην έξοδο και άλλοι πρώην -πια- «σύντροφοι», όπως πχ ο ναύαρχος Αποστολάκης
Protagon Team

Ως χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεσε την Πέμπτη της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης -σε μία πρωτοφανή εξέλιξη στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας- μετά και την επίσημη ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Πέλλας -και στενής συνεργάτιδος του Στέφανου Κασσελάκη- Θεοδώρας Τζάκρη, και της συναδέλφισσας της από τη Βοιωτία, Γιώτας Πούλου.

Η διπλή αυτή αποχώρηση Τζάκρη – Πούλου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει αυτομάτως στον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, καθώς η μέχρι σήμερα ισοπαλία 31-31 στην κοινοβουλευτική τους δύναμη αποτελεί πια παρελθόν.

Με 31 βουλευτές έναντι 29 πλέον του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη γίνεται οριστικά αξιωματική αντιπολίτευση, απολαμβάνοντας όλα τα κοινοβουλευτικά προνόμια που απορρέουν από τον νέο του ρόλο (γραφεία στη Βουλή, σειρά ομιλητών κτλ).

Η κυρία Τζάκρη είχε προαναγγείλει την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ με το που θα λαμβάνε «σάρκα και οστά» το νέο κόμμα Κασσελάκη, για το οποίο απομένει μόνο η τυπική ανακοίνωση του ονόματος και της ίδρυσής του, ενώ η κυρία Πούλου, αν και αρχικά έλεγε πως δεν θα ήθελε να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γνωστοποίησε τελικά την απόφασή της να φύγει από την ΚΟ σε τηλεοπτική της εμφάνιση στο One την Τετάρτη,  την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη το debate των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχετική επιστολή της Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε τη Βουλής των Ελλήνων

Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ομοίως, η αντίστοιχη επιστολή της Γιώτας Πούλου αναφέρει :

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε τη Βουλής των Ελλήνων

Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ακολουθει η δήλωση Τζάκρη για την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ – ένα κόμμα που όπως η ίδια λέει, έκλεισε τον κύκλο του:

 Οπως είχα προαναγγείλει, κατέθεσα σήμερα στον πρόεδρο της Βουλής τη δήλωση ανεξαρτητοποίησής μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ενός κόμματος στο οποίο αφιέρωσα τον μισό μου κοινοβουλευτικό βίο και όλες μου τις δυνάμεις έως ότου έπαψε να είναι το κόμμα στο οποίο εντάχθηκα το 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή γραφειοκρατών και μηχανισμών και θα μου ήταν αδύνατον να παραμείνω σε ένα κόμμα το οποίο παραβιάζει προκλητικά, μαζικά και δημοσίως το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χιλιάδων πολιτών και εκδιώκει τα μέλη του, άρα και τον λαό ο οποίος τον εξέλεξε.

Υπό αυτή την έννοια η ανεξαρτητοποίησή μου είναι θέμα σεβασμού στην πολιτική μου διαδρομή και πράξη αυτοεκτίμησης, καθώς με τις πράξεις και τις μεθοδεύσεις τους οι σημερινοί κηδεμόνες και αυτόκλητοι ιδιοκτήτες του κόμματος έχουν προ πολλού αφαιρέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι με αφορά, θα συνεχίσω να τιμώ τη λαϊκή εντολή υπηρετώντας τα αιτήματα της κοινωνίας και όχι τις μεταλλάξεις τις οποίες προκάλεσαν αντιθεσμικά, αντιπολιτικά και με βαθιά περιφρόνηση προς τον λαό όσοι σήμερα διαγκωνίζονται για τη διαχείριση μιας ιδιότητας και μιας σφραγίδας.

Είναι σαφές ότι η πορεία μου εφεξής θα ακολουθήσει αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες πορεύτηκα και θα πορεύτηκα μέχρι τώρα στην πολιτική μου διαδρομή.

Αποχωρώ με οδύνη, αλλά και ταυτόχρονα με αισιοδοξία ότι κάτι καινούριο, συμμετοχικό, δημοκρατικό, πλειοψηφικό και ελπιδοφόρο θα πάρει τη θέση ενός κόμματος που έκλεισε τον κύκλο του.

Τι θα κάνει ο ναύαρχος;

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί πλέον, είναι αν θα ακολουθήσουν τις δυο κυρίες στην έξοδο και άλλοι πρώην -πια- «σύντροφοι» στην Κουμουνδούρου, με τα βλέμματα στραμμενα ήδη στον βουλευτή Επικρατείας, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη που επίσης έχει κάνει σχετική δήλωση (εδώ), κρατώντας ως αστερίσκο να ακούσει έστω μία τελευταία κουβέντα από τον ίδιο τον Αλεξη Τσίπρα, πριν πάρει την τελική του απόφαση.