Αεροσκάφος τύπου Boeing 737 Max σε αεροδρόμιο στην Ασία | REUTERS/Edgar Su/File Photo
Επικαιρότητα

Αξιόπλοα στις ΗΠΑ, καθηλωμένα στην Ασία τα Boeing 737 Max

Πληθαίνουν οι εταιρείες που αναστέλλουν μέχρι νεοτέρας τις πτήσεις με το συγκεκριμένο αεροσκάφος, ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι θα αναβαθμίσει το λογισμικό τους
Protagon Team

Ακόμη περισσότερες εταιρείες προστίθενται στον κατάλογο όσων καθηλώνουν προσωρινά τα αεροσκάφη τύπου Boeing  737 Max 8, έπειτα από το δεύτερο δυστύχημα μέσα σε πέντε μήνες. Δίπλα σε αυτές προστίθενται και αρχές πολιτικής αεροπορίας.

Αργά τη Δευτέρα,  η αρμόδια αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι απαγορεύει μέχρι νεοτέρας την είσοδο όλων των αεροσκαφών του τύπου στον εναέριο χώρο της κράτους.

Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (από τη Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).

Στην τελευταία, τη Lion Air, ανήκε το πρώτο αεροσκάφος που κατέπεσε τον Οκτώβριο στην Ινδονησία, ενώ η China Southern Airlines πήρε την απόφαση να καθηλώσει δεκάδες αεροσκάφη του τύπου που κατέχει.

Επιπλέον, ο μεξικανικός αερομεταφορέας Aeroméxico ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις των έξι αεροσκαφών 737 MAX 8 που διαθέτει στον στόλο του μέχρι να λάβει σαφείς πληροφορίες σχετικά με την έρευνα για τη συντριβή αεροπλάνου της Ethiopian Airlines.

Επίσης, η υπηρεσία ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας της Αυστραλίας ανέστειλε όλες τις πτήσεις των αεροσκαφών αυτών, από και προς την χώρα, μέχρι να λάβει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Μέχρι στιγμής, οι Αρχές της Κίνας, της Ινδονησίας, της Νότιας Κορέας και της Μογγολίας ανακοίνωσαν την αναστολή πτήσεων του μοντέλου, όπως και οι εταιρείες Ethiopian Airlines (Αιθιοπία) , Comair (Νότια Αφρική) και Cayman Airways (Νησιά Κέιμαν). Οι περισσότερες εταιρείες που έχουν αεροσκάφη του τύπου συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους.

Εν τω μεταξύ, η Boeing επιβεβαίωσε ότι θα εγκαταστήσει αναβάθμιση του λογισμικού σε όλα τα αεροσκάφη του τύπου, λίγες ώρες αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) εξέδωσε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας για το αεροσκάφος προς την διεθνή κοινότητα (Continued Airworthiness Notification to the International Community, CANIC) και ανακοίνωσε πως θα ζητήσει να γίνουν «αλλαγές στον σχεδιασμό» του μοντέλου ως τον Απρίλιο.

Η Boeing δεν συσχέτισε την αναβάθμιση με τη συντριβή του αεροσκάφους της Ethiopian Airlines την Κυριακή στην Αιθιοπία. Στην ανακοίνωση πάντως, εκφράζονται τα συλλυπητήρια της διεύθυνσής της προς τους συγγενείς των 157 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους.

Ακόμη, η εταιρεία εξήγησε ότι μετά την συντριβή στην Ινδονησία τον Οκτώβριο, ανέπτυξε βελτιωμένη εκδοχή του λογισμικού ελέγχου του 737 MAX, προκειμένου το μοντέλο να γίνει «ακόμη πιο ασφαλές». Η αναβάθμιση του λογισμικού σε όλο τον στόλο θα γίνει «μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες», διαβεβαίωσε.

Οι ειδικοί ελπίζουν πως θα βρουν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας κατά την εξέταση των δύο μαύρων κουτιών (καταγραφέας συνομιλιών στο πιλοτήριο και καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης) του αεροσκάφους, που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής.