Μπορεί να είναι η καλύτερη και χειρότερη χρονιά για τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Κέρδισε το πολυπόθητο Οσκαρ, ύστερα από τόσες και τόσες προσπάθειες και δύσκολες ερμηνείες. Το αξιοποίησε για να απευθύνει μία ακόμη έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Παραλαμβάνοντας το χρυσό αγαλματίδιο ζήτησε από εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές να μην κλείνουν τα μάτια μπροστά στη «μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο είδος», την κλιματική αλλαγή.
Πήρε φόρα. Αρχισε να συναντάται με άτομα που έχουν εξουσία και επιρροή. Εμφανίστηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτική εκπομπή, επισκέφθηκε το Βατικανό για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο -μαζί τους εμφανίζεται και στο νέο του ντοκιμαντέρ «Before the flood». Επιτέθηκε σε πολιτικούς ηγέτες. «Κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν θα έπρεπε να βρίσκεσαι σε ένα δημόσιο αξίωμα αν δεν πιστεύεις στην κλιματική αλλαγή, αν δεν πιστεύεις στα γεγονότα και στην επιστήμη», είπε σε πρόσφατη ομιλία του στον Λευκό Οίκο. Η σπόντα πήγαινε κυρίως στον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ και δευτερευόντως στη βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, η οποία κατήργησε το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ο, τι κι αν έγραφαν ανά καιρούς τα μίντια, κατηγορώντας τον 41χρονο Αμερικανό ότι στα ταξίδια που κάνει για να παραλάβει «πράσινα» βραβεία ταξιδεύει με ιδιωτικά τζετ -όχι και τόσο «πράσινο» μέσο δηλαδή- και ότι η προσωπική του ζωή δεν αντανακλά τις πεποιθήσεις του για το περιβάλλον, εκείνος εμφανιζόταν ακέραιος. Αξιοποίησε την απήχησή του για να επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες θαυμαστές του. Μόνο σε μία πορεία για την κλιματική αλλαγή το 2014 στο Μανχάταν τον ακολούθησαν 400.000 άτομα. Αρχισε να παρακολουθεί ιδιαίτερα μαθήματα από τους καλύτερους περιβαλλοντολόγους το κόσμου, ενώ σταδιακά δώρισε τουλάχιστον 30 εκατ. δολάρια –μέσω του ιδρύματός του- στον ΟΗΕ για την προώθηση των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων και των τίγρεων.
Και τώρα; Ο άνθρωπος που ζητούσε τον Δεκέμβριο του 2015 από τους πολιτικούς ηγέτες του κόσμου «να είστε τολμηροί!» χαρακτηρίζεται υποκριτής. Κατηγορείται ότι κρύβεται και αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τις συνδέσεις του με ένα οικονομικό σκάνδαλο που πηγάζει από τη Μαλαισία αλλά έχει διεθνείς διαστάσεις. Και το χειρότερο: Οι ίδιοι οι ακτιβιστές που μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος, σαν κι αυτόν, ζητούν να απομακρυνθεί ο χολιγουντιανός σταρ από τη θέση του Αγγελιαφόρου της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.
Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Αύγουστο, όταν η ελβετική οργάνωση για τα τροπικά δάση Bruno Manser Fund συνέδεσε τον Ντι Κάπριο με ένα σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο οποίο εμπλέκεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας 1MDB. Το ταμείο κατηγορείται για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι ακτιβιστές αποκάλυψαν τότε ότι το ίδρυμα του ηθοποιού είναι μία από τις οργανώσεις που φέρονται να έχουν λάβει κάποια από τα κονδύλια που υπεξαιρέθηκαν μέσω των δωρεών που γίνονταν από πρόσωπα- κλειδιά που εμπλέκονται στην υπόθεση. Αλλά ο κατήφορος άρχισε την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου με μία συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ίδια ελβετική οργάνωση. Τίτλος: «Ανάκτηση κλεμμένων πόρων της Μαλαισίας». Μία κόκκινη καρέκλα ήταν κενή, για να υπενθυμίζει (με μία επιγραφή) ότι ο Ντι Κάπριο δεν τους έκανε την τιμή.
«Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο επίμονα αρνείται να εξηγήσει την στενή προσωπική και οικονομική σχέση του με πρόσωπα – κλειδιά στο μαλαισιανό σκάνδαλο του επενδυτικού κρατικού επενδυτικού ταμείου 1MDB» τόνισε ο Λούκας Στράουμαν, διευθυντής της Bruno Manser Fund. «Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Αν δεν δέχεται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση του ζητάμε να παραιτηθεί από τη θέση του στον ΟΗΕ (ορίστηκε αγγελιαφόρος ειρήνης για τον περιβάλλον το 2014 από τον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν), γιατί πολύ απλά δεν έχει την αξιοπιστία για έναν τόσο σημαντικό ρόλο».
Εκτοτε ο ηθοποιός δεν έχει τοποθετηθεί. Πράγματι, διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν το ίδρυμά του έχει δεχθεί «βρώμικο» χρήμα. Και τι ειρωνεία, ο «Λύκος της Γουόλ Στριτ», μία ταινία με θέμα την απάτη, πιστεύεται ότι έχει χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα χρήματα από το σκάνδαλο 1MDB μέσω της Red Granite Productions. Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το ότι συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής είναι ο θετός γιος του πρωθυπουργού της Μαλαισίας, Ρίζα Αζίζ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του «βρώμικου» ταμείου.
Τον Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή σε μία προσπάθεια να κάνει κατάσχεση περιουσιακών κεφαλαίων που διοχετεύονται μέσα από αμερικανικές τράπεζες και να τα επιστρέψει στους πολίτες της Μαλαισίας. Και τώρα οι ακτιβιστές ζητούν από τον ίδιο τον ηθοποιό να επιστρέψει τα χρήματα στη Μαλαισία.
Αυτό του ζήτησαν μέλη της Bruno Manser Fund που ταξίδεψαν στο Λονδίνο την επομένη της συνέντευξης Τύπου. Συγκεντρώθηκαν έξω από τον κινηματογράφο στην Λέσεστερ Σκουέρ, όπου θα έκανε πρεμιέρα το νέο ντοκιμαντέρ του Ντι Κάπριο για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου, για να ζητήσουν από τον ίδιο αυτοπροσώπως «να επιστρέψει τα χρήματα πίσω στους Μαλαισιανούς», όπως έγραφε στο μπάνερ που κρατούσαν. Ασφαλώς αξιοποίησαν την κλασική φωτογραφία του ηθοποιού από τον «Λύκο του Γουόλ Στριτ». Απ’ ότι φαίνεται, όμως, δεν είδαν ποτέ τον χολιγουντιανό σταρ να μπαίνει στον κινηματογράφο. Κι εκείνος;
Σαν να μην άλλαξε τίποτα. Μίλησε σε απεσταλμένο του BBC για «αυτό που έχει πραγματικά σημασία»: Η ψήφος των νέων ανθρώπων. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι νέοι αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθούν να ψηφίζουν για πολιτικούς ηγέτες που είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι για την κλιματική αλλαγή, καθώς τους επηρεάζει άμεσα», τόνισε, ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου. «Αν δεν έχουμε πολιτικούς ηγέτες στις κατάλληλες θέσεις που δεν είναι διατεθειμένοι να πάρουν ριζικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν το θέμα είμαστε καταδικασμένοι». Κι αν δεν έχουμε τον Ντι Κάπριο να μας το θυμίζει;