Η αντιμετώπιση της ακρίβειας στο ράφι και του φαινομένου των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων προϊόντων (ένα θέμα που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των αιτημάτων των αγροτών), βρίσκονται στο επίκεντρο της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα αναλύσει τα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη δέσμευση ότι από την 1η Μαρτίου, οι καταναλωτές θα δουν μειώσεις τιμών έως και 15% σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων, όπως είναι τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.
«Από την Παρασκευή και μετά, όταν εφαρμοστεί σε όλο το εύρος τους η δέσμη μέτρων την οποία έχουμε λάβει και έχουμε περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, θα δούμε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων να μειώνονται οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα σε ποσοστό που φτάνει και το 15%. Και μιλάμε για κατηγορίες όπως είναι καθαριστικά σπιτιού, όπως είναι προϊόντα προσωπικής υγιεινής, βρεφικές πάνες, αλλά και μία σειρά καταναλωτικών αγαθών τα οποία είναι βασικά για τη διαβίωση του νοικοκυριού», ανέφερε στο EΡΤΝews ο κ. Σκρέκας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον Φεβρουάριο, τα οποία προέρχονται από μεγάλες αλυσίδες στην αγορά, καταγράφεται συγκράτηση των ανατιμήσεων σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, της τάξης του 80%.
«Οκτώ στα δέκα προϊόντα που πέρυσι είχαν ανατιμηθεί, εφέτος δεν έχουν ανατιμηθεί και μετά την 1η Μαρτίου περιμένουμε πάνω από 2.000 κωδικούς να μειώσουν την τιμή τους, όχι να σταθεροποιήσουν τις τιμές, αλλά αντίθετα να τις μειώσουν κιόλας», τονίζεται ενδεικτικά.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, θα παρουσιάσει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των παρανόμων ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, που αποτελεί μία από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντι στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της χώρας,, η οποία συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με στόχο την προστασία των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, η δέσμη μέτρων που θα παρουσιάσει ο κ. Αυγενάκης θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και μεγάλα πρόστιμα, μεταδίδει η ΕΡΤ.
Αναλυτικά η θεματολογία του υπουργικού συμβουλίου έχει ως εξής:
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας θα παρουσιάσει την εφαρμογή των μέτρων κατά της ακρίβειας, αλλά και το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς και την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σκρέκας θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Απο το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιαστούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες: α) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2118 σχετικά με την ασφάλιση της αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων και μέτρα προσαρμογής στον Κανονισμό 2022/858 σχετικά με ένα πιλοτικό καθεστώς για υποδομές της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού.
Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης θα παρουσιάσει το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.
«Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά»
Στις τις 20:00 της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στο συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Καθημερινή, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics με θέμα «Μεταπολίτευση. 50 χρόνια μετά».
Ο Πρωθυπουργός θα έχει συζήτηση με τον διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά και τον Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ και διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Κώστα Κωστή.