Mάσκα και έλεγχος θερμοκρασίας για αυτόν τον επιβάτη από την Κίνα που μόλις έφτασε στη Σεούλ | Yonhap via REUTERS
Επικαιρότητα

Ακόμη και με σφράγισμα συνόρων προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση του κορονoϊού

Ενώ τα κρούσματα στην Κίνα είναι περισσότερα από την επιδημία του SARS πριν από σχεδόν 20 χρόνια, οι ασιατικές χώρες προετοιμάζονται για τα χειρότερα, πριν ακόμη η ασθένεια «χτυπήσει την πόρτα τους»
Protagon Team

Αυστηρά μέτρα για τον αποκλεισμό επισκεπτών από την Κίνα ή από τρίτες χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν οι Αρχές σε ασιατικές χώρες, όσο η επιδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας του νέου ιού σε όλη την επικράτεια της χώρας αυξήθηκε σε 132, ενώ επιβεβαιώθηκαν 1.459 νέα κρούσματα ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 5.974, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων ανερχόταν σε 9.239.

Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Χουμπέι και την πόλη Γουχάν, με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, η οποία μοιάζει με πόλη-φάντασμα επειδή οι Αρχές έχουν σχεδόν απαγορεύσει τις μετακινήσεις.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε αυτόν των κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), το οποίο είχε κάνει τον κύκλο του γύρω στο 2003-2004. Ο ιός που προκαλούσε το SARS είχε προσβάλει 5.327 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 349 ανθρώπους. Σε παγκόσμια κλίμακα, η επιδημία του SARS είχε στοιχίσει τη ζωή σε 774 ανθρώπους, επί συνόλου 8.096 κρουσμάτων.

Αναστολή πτήσεων από την British Airways

Προετοιμάζονται όμως και οι αεροπορικές εταιρείες, που άθελά τους ενισχύουν τόσο πολύ την εξάπλωση μιας επιδημίας.

Την Τετάρτη η British Airways ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις πτήσεις της από και προς την ηπειρωτική Κίνα, έπειτα από την προειδοποίηση του Λονδίνου κατά των μη απαραίτητων επισκέψεων στη χώρα εξαιτίας της κρίσης με τον νέο κορονοϊό.

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας εμφανίζεται μάλιστα η πληροφορία ότι καμία απευθείας πτήση προς την Κίνα δεν θα πραγματοποιείται για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου και για τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ασίας, όπου κυρίως εντοπίζονται τα κρούσματα εκτός της Κίνας, καταφεύγουν σε σειρά μέτρων για τον περιορισμό του ιού.

Περισσότερο ακραίο είναι αυτό που ανακοίνωσε η Παπούα Νέα Γουινέα, η οποία δεν θα δέχεται πλέον κανέναν ταξιδιώτη από την Ασία. Από αύριο θα κλείσει και το μοναδικό χερσαίο σύνορο της χώρας, αυτό με την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας.

Κανένα κρούσμα του κορονοϊού δεν έχει καταγραφεί στη χώρα, της οποίας το υγειονομικό σύστημα πάσχει από έλλειψη πόρων, ενώ η ίδια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως η επανεμφάνιση της πολιομυελίτιδας, που είχε εξαλειφθεί στη χώρα το 2000.

Η διάρκεια του μέτρου δεν έχει διευκρινιστεί.

Ουρές για να προμηθευτούν οι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ χειρουργικές μάσκες

Σε άλλες ειδήσεις, κρούσμα του νέου κορονοϊού επιβεβαιώθηκε και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μέλος οικογένειας που αφίχθη στη χώρα από την πόλη Γουχάν.

Ακόμη, στη Γερμανία τα κρούσματα είναι πλέον τέσσερα. Ολοι οι ασθενείς εργάζονται στο ίδιο τμήμα της εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας Webasto, η οποία έχει έδρα το Λάντσμπεργκ της Βαυαρίας.

Η εταιρεία αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας της τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, ενώ ακύρωσε όλα τα ταξίδια εργαζομένων της από και προς την Κίνα, όπου διατηρεί 13 εργοστάσια, ένα εκ των οποίων στην περιοχή της πόλης Γουχάν, που είναι το επίκεντρο του κορονοϊού.

Στο μεταξύ ύποπτο περιστατικό εξετάζεται στη Βρέμη, όπου 47χρονος εμφάνισε προβλήματα του αναπνευστικού και υψηλό πυρετό, ενώ εργαζόταν στο ναυπηγείο της πόλης μαζί με εργάτες που είχαν φθάσει τις προηγούμενες ημέρες από την Κίνα.

Και η αισχροκέρδεια καλά κρατεί

Δίπλα στο βαρύ χέρι της κρατικής καταστολής στην Κίνα, που είναι σε θέσει να «μαντρώνει» εκατομμύρια ανθρώπους στα σπίτια τους, εμφανίζονται και φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Κατάστημα λιανικής στο Πεκίνο θα υποχρεωθεί να καταβάλει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 400.000 ευρώ) διότι διέθετε στους καταναλωτές ιατρικές μάσκες σε τιμή εξαπλάσια αυτής που βρίσκει κανείς στο Διαδίκτυο.

Το κατάστημα διέθετε ένα πακέτο με ιατρικές μάσκες, τις οποίες κατασκευάζει η 3M, έναντι 850 γιούαν. Η τιμή του συγκεκριμένου τύπου μάσκας στα διαδικτυακά καταστήματα είναι κατά μέσον όρο 143 γιούαν το πακέτο.