Βιολογική φάρμα εκτροφής χοίρων κοντά στο Βερολίνο | EPA/MARKUS HEINE
Επικαιρότητα

Ακόμα και το βιολογικό κρέας βλάπτει σοβαρά το κλίμα

Ερευνα του Πολυτεχνείου του Μονάχου κατέδειξε ότι οι τιμές του πρέπει να αυξηθούν έως και 40% για να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον από την παραγωγή του
Protagon Team

Κι όμως, ακόμα και το βιολογικό κρέας προκαλεί ζημιά στο κλίμα, και μάλιστα ίση με αυτή που προκαλούν οι συμβατικές φάρμες.

Αυτό κατέδειξε έρευνα του Πολυτεχνείου του Μονάχου, που ανέλυσε τις εκπομπές θερμοκηπικών αερίων, οι οποίες εκλύονται από την παραγωγή διαφορετικών τροφών και υπολόγισε πόσο πρέπει να αυξηθεί η τιμή τους για να καλύψουν το κόστος της ζημιάς στο κλίμα.

Για το μοσχαρίσιο και αρνίσιο κρέας, η βιολογική και μη παραγωγή είχε το ίδιο κόστος. Το βιολογικό κοτόπουλο ήταν λίγο χειρότερο από ό,τι το συμβατικό για το κλίμα, ενώ στο χοιρινό, το βιολογικό είχε λίγο καλύτερη βαθμολογία.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην παραγωγή κρέατος προέρχονται από την κοπριά των ζώων, ενώ οι αγελάδες και τα πρόβατα παράγουν επίσης μεθάνιο όταν… ρεύονται. Ακόμα, οι σπόροι με τους οποίους τρέφονται, μπορεί να προκαλέσουν εκπομπές επιβλαβών αερίων, και ακόμα περισσότερο όταν συνδέονται με την αποψίλωση δασών, όπως στη Νότια Αμερική.

Στην βιολογική κτηνοτροφία, τα ζώα δεν τρέφονται με εισαγόμενες ζωοτροφές αλλά συχνά με γρασίδι. Αυτό σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο κρέας και μεγαλώνουν πιο αργά, επομένως ζουν περισσότερο, και άρα εκλύουν περισσότερα αέρια, ανέφεραν οι ερευνητές.

Συγκριτικά, τα φυτά που καλλιεργούνται βιολογικά έχουν το μισό κλιματικό κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα, καθώς δεν βασίζονται σε χημικά λιπάσματα. Ετσι κι αλλιώς, όλα τα φυτά έχουν πολύ χαμηλότερες εκπομπές από τα ζωικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής, όπως νέοι φόροι για το κρέας, ώστε οι τιμές να αντικατοπτρίζουν το πραγματικό κόστος της παραγωγής του.

Ετσι, λένε, οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη ζημιά που προκαλεί στο κλίμα οι τροφές που τρώνε, αντί να επιμερίζονται ισομερώς στην κοινωνία το κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες. Με τους φόρους αυτούς, θα πρέπει να εκπαιδεύονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ώστε να χρησιμοποιούν μεθόδους πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Η έρευνα υπολόγισε ότι χρειάζεται αύξηση κατά 40% στις τιμές του συμβατικού κρέατος και 25% του βιολογικού, το οποίο έτσι και αλλιώς είναι ακριβότερο. Το συμβατικό γάλα θα ακριβύνει κατά 30%, και το βιολογικό κατά 20%. Οι τιμές των λαχανικών θα μείνουν ίδιες.

«Περιμέναμε το βιολογικό κρέας να έχει καλύτερα αποτελέσματα για το κλίμα, αλλά τελικά λόγω των εκπομπών, δεν είναι σημαντική η διαφορά τους», είπε στον Guardian ο Μαξιμίλιαν Πάιπερ, επικεφαλής της έρευνας. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σε άλλους τομείς, το βιολογικό κρέας είναι σαφώς καλύτερο από το συμβατικό για το περιβάλλον, καθώς δεν χρησιμοποιεί χημικά λιπάσματα.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, το κόστος της βλάβης στο κλίμα είναι στα 180 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται κατά την παραγωγή της τροφής. Ετσι, για παράδειγμα, το μοσχαρίσιο κρέας θα πρέπει να κοστίζει έξι ευρώ το κιλό περισσότερα από ό,τι τώρα και τρία ευρώ το κιλό για το κοτόπουλο.

Ειδικά η παραγωγή κρέατος είναι η πιο επιβλαβής από όλες τις τροφές, λένε οι ερευνητές. Δεκαπλάσια από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και 70 φορές περισσότερο από τα φρούτα και λαχανικά.