Η Μπέρμποκ συνομιλεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη ΝΑΤΟ-ουκρανική σύνοδο της Λιθουανίας στις 12 Ιουλίου | Kay Nietfeld/picture alliance via Getty Images
Επικαιρότητα

Ακοίμητος φρουρός του Ζελένσκι η Πράσινη Αναλένα Μπέρμποκ

Με πύρινο άρθρο της η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να ισχύσει τεχνητή ειρήνη στην Ουκρανία, διότι θα κινδυνεύσει ολόκληρη η Δύση. Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί
Protagon Team

Πανθομολογούμενο εκατέρωθεν του Ατλαντικού το βάλτωμα του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές και οι φωνές που ακούγονται περί κούρασης των Δυτικών φίλων της κυβέρνησης του Κιέβου, κυρίως έπειτα από την εγκυμονούσα ευρύτερη αποσταθεροποίηση εξαιτίας της ανάφλεξης στην Παλαιστίνη. Ομως υπάρχει και μια φωνή διακριτή στο Δυτικό μπλοκ, η οποία επιμένει ότι η Δύση εν συνόλω πρέπει να δώσει τον «υπέρ πάντων αγώνα» κατά της Ρωσίας και να μην εγκαταλείψει τον Ζελένσκι.

Δεν είναι παράδοξο ότι η φωνή αυτή είναι γερμανική και Πράσινη, δηλαδή φιλειρηνική… από κούνια: της Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργού Εξωτερικών της συγκυβέρνησης του Βερολίνου, η οποία βαδίζει στα βήματα του ομοϊδεάτη της Γιόσκα Φίσερ, ένθερμου υποστηρικτή των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

Η Μπέρμποκ έγραψε πύρινο άρθρο στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο «Ενάντια στην παγκόσμια τάξη βίας του Πούτιν» και υπότιτλο «Ο Πούτιν δεν μάχεται μόνο εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και εναντίον της στηριγμένης στο διεθνές δίκαιο παγκόσμιας τάξης. Πρέπει να αμυνθούμε». Πιο ξεκάθαρη αντιρωσική τοποθέτηση δεν μπορεί να υπάρξει (από υπουργό Εξωτερικών, τουλάχιστον).

Η Μπέρμποκ δεν θέλει «πάγωμα του πολέμου» και επανάληψη του κορεατικού φαινομένου, δηλαδή του ατελείωτου, παγιωμένου πολέμου που δεν μπορεί να τερματιστεί. «Πίσω από το μέτωπο, στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, όπου οι άνθρωποι βασανίζονται, όπου απάγονται παιδιά, δεν υπάρχει ψυχρό status quo που να μπορεί να διατηρηθεί τεχνητά» γράφει.

H Μπέρμποκ με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 28 Νοεμβρίου (SAUL LOEB/Pool via REUTERS)

Για τη Γερμανίδα «εκεί υπάρχει μόνο η φριχτή τυραννία της Ρωσίας». Εδωσε το ιστορικό της σύγκρουσης όπως το αντιλαμβάνεται η ίδια: «Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία το 2014 και κρυβόταν πίσω από αυτονομιστές στο Ντονμπάς μέχρι το 2022. Πολλές φορές οι θάνατοι στο μέτωπο έπρεπε να είχαν σταματήσει με εκεχειρίες. Η Γερμανία συμμετείχε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις ως μεσολαβητής για επτά χρόνια μέσω της τότε ‘‘Διαδικασίας του Μινσκ’’. Αλλά αντί για την ειρήνη, η Ρωσία ενδιαφερόταν να προετοιμαστεί για έναν βίαιο επιθετικό πόλεμο.

»Για την Ουκρανία, το ‘‘πάγωμα’’ της σύγκρουσης δεν θα σήμαινε μόνο εγκατάλειψη του κατεχόμενου τμήματός της και των ανθρώπων που ζουν εκεί, αλλά και παράδοσή της στη συνεχή βία της Ρωσίας, σε βομβαρδισμούς του Κιέβου, της Οδησσού και της Χερσώνας με drones».

Συνεπώς, «τυχόν ‘‘πάγωμα’’ θα σήμαινε ότι στερούμε την Ουκρανία από την κυριαρχία και την ταυτότητά της. Επίσης, ότι η ρωσική απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης παραμένει». Η Μπέρμποκ συνέχισε: «Το ‘‘πάγωμα’’ είναι στρατηγική ευκαιρία για τον Πούτιν να αποκαταστήσει τη στρατιωτική του ισχύ, και, αργά ή γρήγορα, να επιχειρήσει σκληρότερες ενέργειες, ακόμη και εκτός Ουκρανίας αν χρειαστεί.

»Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ισχύει για εμάς αυτό που αποφασίσαμε αμέσως μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022: δεν υποστηρίζουμε την Ουκρανία μόνο από φιλία, αλλά για να μπορέσει να ελευθερώσει τον λαό της από την κόλαση και επειδή είναι προς το δικό μας συμφέρον όσον αφορά την ασφάλεια. Ηταν οι γενναίοι άνδρες και γυναίκες στην Ουκρανία που απέτρεψαν την εξάπλωση του πολέμου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Μολδαβία».

«Η Ουκρανία επελαύνει»

Η Μπέρμποκ επανέλαβε την πεποίθησή της ότι λάθεψαν όσοι εξαρχής έλεγαν πως μπορεί να συνεννοηθεί η Δύση με τη Ρωσία και ότι η ουκρανική θυσία είναι περιττή. «Αν μερικές φορές απελπιζόμαστε επειδή αυτός ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμη, αν λέμε ότι η υποστήριξή μας είναι αναποτελεσματική, κάνουμε λάθος. Η Ουκρανία έχει καταφέρει να απελευθερώσει περισσότερες από τις μισές περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022, περίπου 74.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

»Κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, η Ουκρανία κατάφερε να θέσει τον ρωσικό στόλο σε κατάσταση άμυνας στη Μαύρη Θάλασσα. Ολο και περισσότερα εμπορικά πλοία χρησιμοποιούν ξανά τη σημαντική οδό εξαγωγών μέσω της Μαύρης Θάλασσας».

Και κατέληξε: «Είμαστε αντίθετοι στο βίαιο όραμα της Ρωσίας. Οσο και αν επιθυμούμε να τελειώσει ο πόλεμος, το ‘‘πάγωμά’’ του θα είναι ‘‘πάγωμα’’ της αδικίας. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό να αμυνθεί από τη βία, τον πόλεμο και την αδικία».